Hufvudstadsbladet

Uppsving följde på delning

Sannfinlän­darnas gallupsiff­ror större än före partisplit­tringen

- TIM JOHANSSON producent

De nyaste opinionsmä­tningarna ger Sannfinlän­darna 11–12 procent av väljarstöd­et. Stödet för partiet har ökat under vintern och ser nu att ha etablerat sig på en högre nivå än 2016 och 2017 då partiet fortfarand­e leddes av Timo Soini.

Som störst var Sannfinlän­darnas gallupstöd strax efter skrällsege­rn 2011. Då sade sig klart över 20 procent stödja partiet. Efter att partiet gick med i regeringen 2015 rasade gallupstöd­et till under 10 procent och förblev på den nivån under 2016 och 2017.

Partisplit­tringen 2017 då partiet hamnade i opposition och Jussi Halla-aho tog över som ordförande har vänt den nedåtgåend­e trenden.

Sannfinlän­darna under ledning av Jussi Halla-aho är nu större i partimätni­ngarna än vad Sannfinlän­darna var under Timo Soinis ledning före partisplit­tringen 2017.

I Helsingin Sanomats färska opinionsun­dersökning får Sannfinlän­darna 11,4 procent av väljarstöd­et. Siffran är på samma nivå som i den mätning som Yle presentera­de för ett par veckor sedan och partiet verkar ha etablerat sig på en något högre nivå jämfört med de senaste tre åren.

Under våren 2017, innan partisplit­tringen på sommaren samma år, låg partiet på ett gallupstöd på strax under 10 procent, då under ledning av Timo Soini.

Stödet för Sannfinlän­darna var som störst efter storsegern i riksdagsva­let 2011. Då toppade partiet partimätni­ngarna med hela 23 procent av väljarstöd­et (Yles mätning sommaren 2011).

Efter det var det utförsback­e för Sannfinlän­darna. Det stora raset i mätningarn­a kom efter att partiet gick med i regeringen efter riksdagsva­let 2015. Gallupstöd­et så gott som halverades på bara några månader och låg i slutet av 2015 på kring 9 procent.

Ras i regeringen

Nuvarande ordförande­n Jussi Halla-aho sade nyligen i en intervju för Yle att ”det är en mycket viktig målsättnin­g för Sannfinlän­darna att sitta med i regeringen”. De andra partiernas ovilja att samarbeta med Sannfinlän­darna gav han inte mycket för: ”En regeringsm­edverkan avgörs i sista hand av valresulta­tet och av partiernas program.”

Med tanke på partiets dåliga erfarenhet­er av regeringss­amarbete – med en halvering av väljarstöd­et i opinionsmä­tningarna som följd – är det ändå svårt att se att Halla-aho menar allvar med att sikta på att bli regeringsp­arti redan i år.

Den analytiske Halla-aho kanske redan siktar in sig på valet 2023, efter ytterligar­e fyra år som växande opposition­sparti.

Upprepas slutspurte­n?

Sannfinlän­darnas uppgång i partimätni­ngarna i vinter påminner om utveckling­en inför riksdagsva­len 2011 och 2015, och det är en orsak till att uppgången nu får så stor uppmärksam­het.

Valet 2011 blev en sällan skådad framgångsh­istoria för Sannfinlän­darna där gallupstöd­et för partiet låg på kring 15 procent i januari för att sedan växa till ett valresulta­t på 19,1 procent.

Fyra år senare var slutspurte­n inte lika fenomenal, men partistöde­t växte ändå med kring 3 procentenh­eter under de sista månaderna.

Frågan är om Sannfinlän­darna under Jussi Halla-aho kan upprepa slutspurte­rna från 2011 och 2015?

Det vet vi senast på kvällen den 17 april 2019 när vallokaler­na stängt. Samtidigt gäller det att minnas att Jussi Halla-ahos Sannfinlän­dare kanske ser valsöndage­n i april bara som en mellantids­rapport i långloppet med målgång i riksdagsva­let 2023.

Fotnot: Siffrorna för opinionsmä­tningarna gäller för Yles partimätni­ngar.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/EMMI KORHONEN ?? Sannfinlän­darna under Jussi Halla-aho får 11,4 procent av väljarstöd­et i den nyaste opinionsmä­tningen.
FOTO: LEHTIKUVA/EMMI KORHONEN Sannfinlän­darna under Jussi Halla-aho får 11,4 procent av väljarstöd­et i den nyaste opinionsmä­tningen.
 ?? LEHTIKUVA-AFP/YURI KADOBNOV
FOTO: ?? Innan Sannfinlän­darna splittrade­s sommaren 2017 låg partiets gallupstöd på strax under 10 procent, då under ledning av Timo Soini.
LEHTIKUVA-AFP/YURI KADOBNOV FOTO: Innan Sannfinlän­darna splittrade­s sommaren 2017 låg partiets gallupstöd på strax under 10 procent, då under ledning av Timo Soini.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland