Hufvudstadsbladet

Basketherr­arna slog Frankrike i VM-kvalrysare

- SPT/TOMMI WILLBERG

Finlands basketherr­ar klarade den första ödesmatche­n och höll hoppet om avancemang till VM vid liv.

Hoppet om ett nytt VM lever ännu för Finlands basketherr­ar. Finland slog Frankrike med 76–69 (31– 33) framför 7 000 ögonpar i Esbo Metroarena och har allt i sina egna händer inför den avslutande kvalmatche­n mot Ryssland på söndag.

– Det är för de här matcherna som man spelar basket. En måstematch framför en fantastisk hemmapubli­k och nu har vi allt i våra egna händer. Nu bär det av till Ryssland och utgångsläg­et är inte lätt – liksom det aldrig är. Vi slår alltid ur underläge men vi orkar alltid tro på oss själva. Jag tror att vi kan nå vad som helst, säger kaptenen Shawn Huff med lättnad i sin röst.

Båda lagen inledde med skakigt anfallsspe­l och Frankrike gjorde sin första tvåpoängar­e först halvvägs in i andra quartern. Effektivt distanssky­tte höll fransmänne­n med i matchen och gästerna ledde med 33–31 i paus.

Under pausen blev det klart att Finland skulle behöva en seger då rivalen Ryssland tog en klar seger över Bulgarien i gruppens tidiga match.

Finland reste sig i andra halvlek och med Jamar Wilson som den stora ledaren ryckte Finland ifrån Frankrike och kunde knipa den grymt stora segern i ytterligar­e en kvalrysare.

– Vi lärde oss från den första matchen mot Frankrike och gjorde små ändringar. Efter pausen

■ fick vi ner tempot på deras passningss­pel med hjälp av bra försvar, säger Huff.

Wilson var magisk i den sista quartern då han gjorde 18 av Finlands 23 poäng. Totalt gjorde point guarden 29 poäng och gav sex assists. Laget visade bredd då tio spelare noterades för poäng.

– Alla har en egen roll och alla litar på varandra och på det vi gör. Bara man orkar slita och göra smutsigt jobb så kommer belöningen, säger kaptenen.

Finland avslutar alltså VM-kvalet på söndag med en bortamatch mot Ryssland i en match där allt står på spel. Finland måste fälla jätten från öst med minst tre poäng för att komma till VM i Kina.

– Vi har gått många tuffa kamper och många gånger spelat måstematch­er. Det viktigaste är att kunna njuta och spela avslappnat utan att händerna darrar. Vi har inget att förlora – vem skulle tro att Finland skulle ta sig till VM?

Det är inte första gången som Finlands basketherr­ar möter grannen i öst i en grymt viktig match. I EM 2013 fällde blåvitt Ryssland med tre poäng efter dubbel förlängnin­g och i EM 2015 blev det en tvåpoängss­eger mot basketgiga­nten.

Men som Huff säger: Finland slår ur underläge.

– Vi har spelat många gånger måstematch­er mot Ryssland. Det blir fint att få gå en sådan kamp igen. Det krävs en fullträff igen om vi ska slå dem, säger Huff.

I och med att VM-platsen ännu är möjlig så får chefsträna­re Henrik Dettmann ett viktigt vapen för sitt förfogande mot Ryssland då Petteri Koponen förstärker truppen. Skadade Erik Murphys situation är ännu oklar.

Finland-Frankrike 76–69

 ?? Foto: LeHtiKuva/Martti KainuLaine­n ?? Jamal Wilson var den stora ledaren och bästa poängplock­aren i Finland.
Foto: LeHtiKuva/Martti KainuLaine­n Jamal Wilson var den stora ledaren och bästa poängplock­aren i Finland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland