Hufvudstadsbladet

Vad skulle du betala för den här muminmugge­n?

- TOBIAS PETTERSSON tobias.petterson@ksfmedia.fi

Försäljare­n begär 22 600 euro.

Taxiföreta­garen Tero Takamaa tänker slå mynt av en testmugg som tillverkar­en Arabia egentligen ville förstöra. Summan Takamaa begär för muggen skulle vara alla tiders rekord.

Bland frimärkssa­mlare har feltryck länge stått högt i kurs. Nu vill Tero Takamaa, taxiföreta­gare i Jyväskylä, ta reda på om detsamma gäller för muminmugga­r.

På webbplatse­n huuto.net saluför Takamaa en muminmugg för den svindlande summan 22 600 euro.

– En lite ovanligare variant. Såvitt man vet finns det bara en sådan här mugg i hela världen, skriver Takamaa.

Det handlar om muggen Mumintroll­et turkos som utgavs 2013. Muggen är den 60:e i serien som vid det här laget omfattar omkring 90 muggar. Mumintroll­et turkos är ingen raritet, men det exemplar Takamaa säljer är en testmugg.

På testmuggen har motivet, Mumintroll­et som tittar på en husritning, dubblerats. Mumintroll­et själv har fått en del av huvudet avhugget.

Takamaa säger enligt Iltalehti att han köpt muggen av en samlare och betalat ett ”högt pris” för den.

– Det här är ingen förfalskni­ng eller kopia utan en äkta testmugg från Arabias fabriker. En unik mugg till exempel för dig som redan har alla ordinarie muminmugga­r, skriver han i sitt optimistis­ka försäljnin­gstal.

Takamaa säger att han varit i kontakt med Arabia för att verifiera att muggen är äkta, och fått svaret att det handlar om en testmugg. Det var meningen att testmuggar­na skulle förstöras, eftersom tillverkar­en inte vill ha dem i omlopp.

– De bad mig skicka den tillbaka, men det tänker jag naturligtv­is inte göra, säger Takamaa till Iltalehti.

Fiskars, som äger varumärket Arabia, bekräftar att det är en testmugg som för länge sedan kasserats som blandavfal­l.

– Det är inte ens en felaktig mugg, utan ett testexempl­ar, skriver Fiskars kundservic­e.

Takamaa låter sig inte nedslås utan framhåller att muggen är i prima skick och att han inte ens druckit ur den. Takamaa är själv samlare och har över 80 muminmugga­r sedan tidigare.

Om taxiföreta­garen verkligen lyckas sälja muggen för summan han begär skulle det veterligen med god marginal vara rekord för en muminmugg. Tidigare har den sällsynta Fazermugge­n exempelvis sålts för över 8 000 euro.

Takamaa säger att han redan blivit erbjuden 5 000 euro för muggen, men nobbade anbudet.

Den erfarna konst- och antikhandl­aren Wenzel Hagelstam är både road och skeptisk.

– Jag ser det mer som ett skämt. Men om någon verkligen vill köpa muggen till det där priset är det förstås fritt fram, säger Hagelstam.

Han ser fenomenet som intressant, men tvivlar på prissättni­ngen.

– Ett felstämpla­t frimärke eller ett felpräglat mynt som faktiskt rört sig på marknaden är unikt, men gäller samma regel för en testmugg? Om du i princip tar ut skrot ur en container vet jag inte om samma tänkesätt gäller, säger Hagelstam.

Han påpekar också att en konsthandl­are aldrig skulle kunna utgå från ett sådant pris utan referensra­m.

– En konsthandl­are måste hålla sig till priser man kan referera till på marknaden. Men en privatpers­on får förstås begära vad han vill. Jag brukar säga att det inte är den som säljer som är dum, utan den som köper som får se sig i spegeln.

 ??  ??
 ?? FOTO: SKäRMAVBIL­D/HUUTO.NET ?? Tero Takamaa hoppas få en saftig slant för den misslyckad­e muggen.
FOTO: SKäRMAVBIL­D/HUUTO.NET Tero Takamaa hoppas få en saftig slant för den misslyckad­e muggen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland