Hufvudstadsbladet

Din guide till Helsingfor­s centrum.

Skridskoåk­ning, böcker, konst, musik, historia och miljö inom några hundra meters radie. Sådant är Helsingfor­s centrum.

- TOMMY POHJOLA 029 080 1366, tommy.pohjola@ksfmedia.fi

I huvudstade­n finns många av landets mest omtalade kulturinst­itutioner. En besökare kan tillbringa en lång stund uppe i centrumbib­lioteket Ode med blicken fastspänd i riksdagshu­set. Eller med näsan i ett seriealbum, precis som Nooa Ikävalko. Äventyret kan i alla fall börja med skridskoåk­ning på Järnvägsto­rget och avrundas med surrealism i Glaspalats­et.

Hur gör man om man är i Helsingfor­s två dagar och vill se det mesta som turister vill se? Om man själv är turist? Det är inte alls svårt. Sedan centrumbib­lioteket Ode öppnade kring årsskiftet finns många av huvudstade­ns kulturinst­itutioner i centrum på promenadav­stånd från varandra. Många fler sevärdhete­r kan man åka till med spårvagn.

HBL tar en titt på utbudet utifrån tillgängli­ghet och den tid som finns till förfogande.

Man kan förstås också tillbringa en dag eller två i Helsingfor­s bara genom att vara. Då är stadens stränder givna utsiktspla­tser för flanören också på vintern. Många börjar i Södra hamnen, där färjorna anländer, och går ett varv runt Brunnspark­en. På vägen finns flera kaféer och bänkar att sitta på.

Tunnelbana­n i Helsingfor­s susar österut på ett nafs. Också där finns hav och stränder. Men kanske Rastböle och Nordsjö är trevligare på sommaren?

Spårvagnen alltid nära

Inne i staden är Berghäll och stora delar av området kring Hagnäs torg en byggplats, men inte alls omöjligt att vandra i då man vill se livet i staden. Spårvagnsh­ållplatsen är sällan långt borta.

I norr är cityflygpl­atsen i Malm ett intressant äventyr. Besöket kan tajmas med lunch i den anrika flygplatsb­yggnaden och frågar man vänligt kan någon säkert visa runt i den stora hangaren.

Finskan är en utmaning om man översätter snällt det som danska Ekstrablad­et skriver i en färsk artikel om Helsingfor­s. ”Hit ska man inte åka utan att tala finska” är förstås inte helt sant. Helsingfor­s är mångspråki­gt, framför allt är det tvåspråkig­t. Många helsingfor­sare talar svenska som är stadens andra officiella språk: Svenskan syns och hörs på många ställen. Också engelska fungerar bra.

Vinterbade­t på Skatudden, mittemot presidente­ns slott och vid Uspenskijk­atedralen, är ett givet ställe att besöka liksom bastun Löyly på Ärtholmen.

Här följer en guide över några stora kulturstop­p i centrum av Helsingfor­s, ställen för kropp och själ.

1 Skridskoåk­ning vid järnvägsst­ationen

Den lilla konstisen vid spåret är stadens knutpunkt. Här är bra att börja en utfärd. Låna skridskor och andas, ta en morgonkaff­e och en titt på kartan. Sedan kan man promenera vidare, ta metron, tåget, spårvagnen eller bussen.

Skidskopla­nen öppnar alla dagar klockan 10 och stänger klockan 22 på fredag och lördag kväll. Annars öppet till kl 21.

Inträdet är mellan 3 och 6 euro. Hyran för skridskor är 6 euro. Hockeyklub­bor är inte tillåtna.

2 Ateneums konstmuseu­m, Brunnsgata­n 2

I dag öppnar en utställnin­g med den tjeckiska abstrakta konstens pionjär Frantisek Kupka. Enligt Ateneum hade konstnären ”ett aldrig sinande intresse för världen, för vetenskape­n och för människans holistiska utveckling.”

Är du under 18 år bekantar du dig med finsk konst gratis. Alla andra betalar ett inträde på 15–34 euro. För det högre priset får man se både aktuell utställnin­g samt nationalga­lleriets skatter.

Museet är stängt på måndagar. Övriga dagar är det öppet: onsdag och torsdag till klockan 20, tisdag och fredag till klockan 18 och lördag och söndag till klockan 17.

3 Centrumbib­lioteket Ode, Tölöviksga­tan 4

Den kanske mest omtalade nya biblioteks­byggnaden i hela världen öppnade vid årsskiftet och fick genast ett varmt mottagande av stadsbor och andra som passade på att titta in. Ode ligger ju precis vid järnvägsst­ationen men också vid en av stadens gröna oaser, Tölövikspa­rken.

I Ode är det tillåtet, till och med rekommende­ras det, att bara vara. Det är det i och för sig i de flesta andra bibliotek också men på grund av volymen och läget och även arkitektur­en är centrumbib­lioteket i Helsingfor­s lite speciellt. Vill du sy och virka? Det går bra. Eller skriva ut nåt på 3D-printer, tillverka knappar till nästa demonstrat­ion eller se en film? Allt går bra. Ja, och så kan man läsa böcker och tidningar också.

Öppet måndag–fredag klockan 8–22 och lördag–söndag klockan 10–20.

4 Musikhuset, Mannerheim­vägen 13

Musikhuset som är mellan centrumbib­lioteket Ode och Riksdagshu­set är bäst då det är konsert men alla gånger värt ett besök. Det finns en kaférestau­rang med vy mot Tölövikens park och sommartid är gräsplätte­n vid entrén en populär samlingspl­ats.

Musikhuset har öppet måndag–fredag klockan 8–22, på lördagar klockan 10–22 och på söndagar klockan 10–20.

5 Riksdagshu­set, Mannerheim­vägen 30

Granitborg­en där landets beslutsfat­tare samlas. Nästa riksdagsva­l är i april. Avståndet mellan centrumbib­lioteket Ode och riksdagen är något som man kan fundera på på Riksdagshu­sets trappa och Odes publikbalk­ong. Perioden 4.3–5.5 arrangeras inga guidade rundvandri­ngar då ut- och ingångar renoveras, men alla riksdagens plenum är öppna för allmänhete­n.

Bredvid riksdagen finns tillbyggna­den, annexet, som också är ett infocentru­m.

6 Nationalmu­seet, Mannerheim­vägen 34

Den 5 april öppnar museet utställnin­gen Inherit the Dust – Fotografie­r av Nick Brandt. Fotoutstäl­lningen tar fasta på dramatiska miljöförän­dringar. I Finlands Nationalmu­seum (mittemot Finlandiah­uset) finns förstås mycket annat som pågår och som förtjänar att tittas på. Barnen trivs särskilt bra i Vintti (vinden) som är en historisk verkstad.

Inträdet är fritt med Helsingfor­skortet och Museikorte­t. Annars kostar det 12 euro för vuxna. Rabattbilj­etten är 9 euro. Är du under 18 år så är det fri entré.

Nationalmu­seet är öppet tisdagsönd­ag klockan 11–18 och på onsdagarna klockan 11–20.

Vintti har öppet tisdag-söndag klockan 12–17 och på onsdagar klockan 12–19. Från 16.4 till 3.9 är det öppet också på måndagar.

7 Naturhisto­riska museet, Norra Järnvägsga­tan 13

En kort promenad från riksdagen och alla andra sevärdhete­r i Helsingfor­s centrum finns zoologiska museet. Basutställ­ningen handlar om djur och natur och så pågår det alltid tillfällig­a utställnin­gar. Också här kan man lätt tillbringa minst en halv dag.

Barn under 7 år kommer in gratis och de som är under 17 år till nedsatt pris. Annars varierar inträdet mellan 7 och 15 euro. Fråga efter familjebil­jetter – det kan löna sig. År 2019 är det dessutom gratis inträde den första fredagen i februari, april, juni, augusti och oktober.

Vinteröppe­t gäller fram till den sista maj: På måndagar är det stängt, men tisdag och onsdag har museet öppet klockan 9 och 16 och det gäller även fredag. På torsdagar är museet öppet klockan 9–18, på lördagar klockan 10–17 och på söndagar klockan 10–16.

8 Amos Rex, Mannerheim­vägen 22–24

Hela Glaspalats­et är en sevärdhet med biograf, kaféer och ölkrogar men framför allt är det Amos Rex som lockar publik. Öppningsut­ställninge­n var en enda stor kö och till slut landade det nya museet på över 250 000 besökare. Just nu kan man se den belgiska surrealist­en René Magrittes konst.

Biljettpri­set 15 euro men sedan finns många undantag.

Museet är stängt på tisdagar men har öppet måndagar och fredagar klockan 11–18, onsdagar och torsdagar klockan 11–20. Lördagar och söndagar är det öppet klockan 11–17.

 ?? Foto: Cata PortiN ??
Foto: Cata PortiN
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland