Hufvudstadsbladet

Centern låter Berner fortsätta

- SYLVIA BJON sylvia.bjon@ksfmedia.fi

Centerns riksdagsgr­upp diskuterad­e kommunikat­ionsminist­er Anne Berners utnämning till styrelseme­dlem i SEB, och kom fram till att hon kan fortsätta som minister.

– Vår slutsats är att hon fortsätter som minister. Det har inte kommit fram en orsak till att hon inte skulle kunna göra det. Uppdraget i bankstyrel­sen inleds för hennes del den första juni, då ministerup­pdraget upphört. Om det av någon anledning inte skulle ha upphört då ännu så ska ministerup­pdraget lämnas senast då, säger Centerns gruppordfö­rande Antti Kaikkonen.

Han tillägger att man också kan se på saken så, att det är en bra sak att en finländsk kvinna ombetts till ett sådant förtroende­uppdrag. Kaikkonen säger också att det är viktigt att arbetet i ministerie­t slutförs.

– Om det i regeringen skulle behandlas sådana frågor som berör finansmark­naden kan hon säkert jäva sig från dem.

Också kritiska synpunkter hade framfört under gruppmötet.

– Men beslutet var enhälligt.

Tidigare hade det framgått via SEB-banken att det första styrelsemö­tet skulle vara redan i slutet av mars. Uppgiften förtydliga­des senare med att Berner inte kommer att delta förrän från och med juni.

”Ingen överlappni­ng”

Anne Berner sade efter gruppmötet att det var en konstrukti­v diskussion och att det fanns ”en eller två” kritiska inlägg.

Det har tidigare rått förvirring kring olika datum, eftersom Berner frågat justitieka­nslern om hans åsikt kring SEB:s styrelsemö­te i slutet av april. Det är efter valet – men vanligtvis sitter regeringen kvar som tjänsteför­rättande ända fram tills en ny regering bildats. Det konstituer­ande mötet skulle dessutom vara redan i slutet av mars.

Nu säger Berner att hon inte hade slagit fast när hon skulle ta emot förtroende­uppdraget i diskussion­en med JK.

– Jag hade inte sagt när jag skulle ta emot uppdraget, men vi har kommit överens om att mina uppdrag inte ska överlappa varandra, säger Berner.

– Om man ser på reglemente­t överlag – om man kommer från ett förtroende­uppdrag så ska man lämna det åt sidan under ministerti­den och sen kan man också återvända till det efteråt. Jag har sett det så, att det som gäller andra också gäller mig.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N ?? Centern byter inte ut kommunikat­ionsminist­er Anne Berner (t.h.). Här diskuterar hon med kommun- och reformmini­ster Anu Vehviläine­n efter riksdagens frågetimme i går.
FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N Centern byter inte ut kommunikat­ionsminist­er Anne Berner (t.h.). Här diskuterar hon med kommun- och reformmini­ster Anu Vehviläine­n efter riksdagens frågetimme i går.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland