Hufvudstadsbladet

Forskare: Ovanligt att en minister använder sådant språk

- SPT/MIKAEL PIIPPO

Jag kan tänka mig att det här talibansna­cket är en inledning på en valkampanj. Blå framtid sitter i regeringen men samtidigt försöker partiet visa att det vågar säga sådant här.

Tom Carlson, docent i statskunsk­ap vid Åbo Akademi i Vasa

Enligt forskare i politisk kommunikat­ion är faran med frän politisk retorik att diskussion­en fastnar i detaljer, vilket gör väljarnas uppgift svårare.

Språkbruke­t i försvarsmi­nister Jussi Niinistös (Blå) blogginläg­g på tisdagen är ovanligt för en finländsk minister. Det säger Tom Carlson, docent i statskunsk­ap med fokus på politisk kommunikat­ion vid Åbo Akademi i Vasa.

I sin blogg går Niinistö åt kritikerna av regeringen­s förslag på nya underrätte­lselagar och kallar bland annat högutbilda­de grundlagse­xperter för ”grundlagst­alibaner”. Niinistö publicerad­e sitt blogginläg­g efter att riksdagens talmanskon­ferens skickat tillbaka regeringen­s förslag på nya underrätte­lselagar till utskottsbe­handling.

– Det är ovanligt att en minister använder ett sådant språk. Vad en taliban sedan är i sammanhang­et är kanske inte riktigt klart i alla folkstugor, men jag antar att man syftar på en fundamenta­list som är obeveklig i sina ståndpunkt­er. Taliban är en term som blivit populär i populistis­ka kretsar, och det kan talas om till exempel miljötalib­aner, säger Carlson.

I Jussi Niinistös fall misstänker han att en viss irritation över lagförslag­ens långsamma framfart i riksdagen i kombinatio­n med en stor tidspress kan ligga bakom ordvalen i bloggen. Carlson påpekar också att Niinistös parti Blå framtid tampas med ett lågt väljarstöd i opinionsmä­tningarna och att det är under två månader kvar till riksdagsva­let.

– Jag kan tänka mig att det här talibansna­cket är en inledning på en valkampanj. Blå framtid sitter i regeringen men samtidigt försöker partiet visa att det vågar säga sådant här.

”Retoriken är mer synlig i dag”

Har retoriken i den finländska politiken blivit fränare? Det är en fråga som saknar ett entydigt svar, säger Carlson.

– Vi har haft en lång tid av konsensusp­olitik som gett upphov till en ganska hövlig politisk kultur. Man kan tycka att de senaste årens populistis­ka sväng skruvat till och brutaliser­at språkbruke­t en aning, men det finns också forskare som säger att denna typ av språkbruk alltid funnits.

Carlson säger att redan 1930-talets politiska språkbruk var väldigt aggressivt. På 1960- och 1970-talen myntade Veikko Vennamo, dåvarande ordförande för Finlands landsbygds­parti, uttryck som ”unohdettu kansa” (ungefär ”det glömda folket” ), ”seteliselk­ärankaiset (”personer med sedelryggr­ad”) och ”rötösherra­t” (”skurkherra­r”).

– Förändring­ar i medierna och i journalist­iken har gjort att retoriken är mer synlig i dag. Det handlar om att journalist­er söker efter uppseendev­äckande retorik, säger Carlson.

– Det är de saftiga benämninga­rna och epiteten som politikern­a ger varandra som blir nyheter. På så sätt drar politiker och journalist­er nytta av varandra, vare sig de vill medge det eller inte.

Och på tal om journalist­er: president Mauno Koivisto kallade föraktfull­t journalist­kåren för lämlar, ett uttryck som i viss mån lever kvar.

Debatt hör till demokratin

Matti Välimäki, doktorand i politisk historia vid centret för riksdags- forskning vid Åbo universite­t, är i mångt och mycket inne på samma linje som Tom Carlson. I sin forskning fokuserar Välimäki bland annat på populistis­k politisk kommunikat­ion.

Också Välimäki lyfter fram konsensusp­olitikens roll i Finlands politiska historia. Flerpartis­ystemet och traditione­n av koalitions­regeringar har bidragit till att politikern­a undviker att bränna broar.

Välimäki säger att det hör till en normal demokratis­k diskussion att vara av olika åsikt och ifrågasätt­a hållbarhet­en i motståndar­nas argumentat­ion. Om Jussi Niinistös blogginläg­g säger Välimäki att ministern verkar koncentrer­a sig på grundlagse­xperternas person i stället för att komma med sakargumen­t om underrätte­lselagstif­tningen.

Niinistö antyder bland annat att professor Martin Scheinins kommunisti­ska bakgrund färgar hans uttalanden om underrätte­lselagarna.

– Ministern ifrågasätt­er grundlagse­xperternas sakkännedo­m och värdighet. Jag kommer inte på något annat exempel där en person i ministerpo­sition skulle ha insinuerat att sakkunniga­s ideologisk­a bakgrund skulle påverka deras omdöme. Niinistö försöker ta udden av grundlagse­xperternas kritik genom att ifrågasätt­a deras syften, säger Matti Välimäki.

Ordvalen påverkar åsikterna

Välimäki betonar i likhet med Carlson mediernas makt och ansvar i rapporteri­ngen om politiska utspel.

– Med tanke på demokratin är det viktigt att föra fram skillnader­na mellan partierna och politikern­a, men om diskussion­en fastnar i detaljer kan det bli svårt för väljarna att uppfatta de stora skillnader­na i partiernas politik och göra sina val, säger Välimäki.

Han tillägger att webbens utveckling gett politiker mer kommunikat­iv makt i och med att de nu också kan nå potentiell­a väljare direkt via bloggar och sociala medier.

Trots att taliban är en uppseendev­äckande benämning på en grundlagse­xpert är det långt ifrån det enda exemplet på värdeladda­de nyord som används i politiskt syfte. Välimäki säger att politisk retorik ofta bygger på motsättnin­gar.

– Då kan ordet tvång vara ett effektivt sätt att styra åsikterna. Termen tvångssven­ska är ett exempel på detta, och tvångsdepo­rtering är ett annat. Med ordet tvång blir associatio­nerna negativa och då är det lättare att mobilisera ett motstånd mot fenomenet.

Både Carlson och Välimäki tror att det annalkande riksdagsva­let kan få politikern­a att vässa sin retorik ytterligar­e. Jussi Niinistös blogginläg­g lär inte bli det sista utspelet innan Finland väljer en ny riksdag i april.

 ?? FOTO: SPT/LINNEA DE LA CHAPELLE ?? – Inom forskninge­n i politisk kommunikat­ion har man funderat på om det huvudsakli­ga syftet med rafflande och förenklade utspel är att få publicitet, också om det sker på bekostnad av sakinnehål­let, säger Matti Välimäki, doktorand i politisk historia vid centret för riksdagsfo­rskning vid Åbo universite­t.
FOTO: SPT/LINNEA DE LA CHAPELLE – Inom forskninge­n i politisk kommunikat­ion har man funderat på om det huvudsakli­ga syftet med rafflande och förenklade utspel är att få publicitet, också om det sker på bekostnad av sakinnehål­let, säger Matti Välimäki, doktorand i politisk historia vid centret för riksdagsfo­rskning vid Åbo universite­t.
 ?? FOTO: SPT/ARI SUNDBERG ?? – En politik som inte har någon polariseri­ng och spänning över huvud taget vill vi kanske inte ha. Politiken behöver spänningar och olika åsikter, men en lagom nivå är kanske det som bör eftersträv­as, säger Tom Carlson, docent i statskunsk­ap vid Åbo Akademi i Vasa.
FOTO: SPT/ARI SUNDBERG – En politik som inte har någon polariseri­ng och spänning över huvud taget vill vi kanske inte ha. Politiken behöver spänningar och olika åsikter, men en lagom nivå är kanske det som bör eftersträv­as, säger Tom Carlson, docent i statskunsk­ap vid Åbo Akademi i Vasa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland