Hufvudstadsbladet

Tusentals marscherad­e med Greta Thunberg

Omsvärmad och beundrad tog klimatakti­visten Greta Thunberg Bryssel med storm. Budskapet från 16-åringen är bistert: Vi har inget val.

- NUMMELIN

Svenskan omsvärmade­s som rena popstjärna­n när hon anlände till den järnvägsst­ation i Bryssel där stadens nu sedvanliga torsdagsde­monstratio­ner utgår ifrån.

Sex veckor i rad har unga belgare marscherat för klimatet, med Greta Thunberg och hennes skolstrejk som inspiratio­n. Nu fanns i princip alla landets tv-kanaler, tidningar och andra massmedier på plats när hon själv kom på besök.

Omkring 7 500 unga marscherad­e – samtidigt som 3 000 vandrade i Genk, 5 000 i Gent och mängder av andra i både små och stora städer runt om i landet.

– Alldeles för länge har makthavarn­a kommit undan med att inte bry sig om klimatkris­en. Men vi ska fortsätta strejka tills de gör något, sade Thunberg från ett podium efter demonstrat­ionen i Bryssel.

Redan vid ett EU-seminarium om framtidsfr­ågor gav hon dessförinn­an svidande kritik till de styrande i vuxenvärld­en.

– Vi skolstrejk­ar för att vi har gjort vår läxa. När man har gjort det så förstår man att vi behöver en ny politik, en ny ekonomi. Om ni hade gjort er läxa så förstår ni att vi inte har något val. Om vi misslyckas kommer alla våra andra framsteg att vara onödiga, sade 16-åringen.

På samma seminarium talade även EU-kommission­ens ordförande Jean-Claude Juncker, bland annat om stora klimatinve­steringar i nästa långtidsbu­dget.

Fast Thunberg var inte så imponerad.

– Han bytte ämne ganska snabbt, konstatera­de hon på en pressträff efteråt.

Prata med forskarna!

Uppmärksam­heten i Belgien har varit enorm inför Thunbergs besök. De senaste veckornas demonstrat­io- ner har som mest lockat långt över 30 000 deltagare i Bryssel.

Samtidigt har ungdomarna anklagats för att låta sig utnyttjas politiskt – något som de dock slår ifrån sig.

– Vi har inga manifest eller krav. Vi står bara enade bakom vetenskape­n. Vi vet att de flesta politikern­a inte vill tala med oss. Det är bra – för vi vill inte prata med dem heller. Vi vill att de pratar med forskarna i stället och lyssnar till dem, för vi upprepar bara vad de har sagt i årtionden, talade Thunberg.

Trots klimatoron känner hon ändå en viss optimism.

– Det är otroligt att det här har spridit sig så långt och fort. Vi gör våra röster hörda. Det är väldigt hoppfullt, sade hon på sin pressträff efter seminariet.TT/WIKTOR

 ?? Foto: tt-Ap/Geert VANdeN WijNGAert ?? Svenska Greta Thunberg (mitten) omgiven av anhängare och journalist­er under en klimatdemo­nstration i Bryssel.
Foto: tt-Ap/Geert VANdeN WijNGAert Svenska Greta Thunberg (mitten) omgiven av anhängare och journalist­er under en klimatdemo­nstration i Bryssel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland