Hufvudstadsbladet

I stillhet

-

När jag och min blivande fru skulle gifta oss frågade en vän till hennes familj oroligt: ”Inte skall väl Mia och Björn gifta sig i stillhet?!” Mannen hade kognitiva funktionsh­inder, men ett varmt hjärta och ett stort socialt nätverk. Han gick troget på begravning­ar, men naturligtv­is ville han också vara med på glada familjetil­ldragelser.

Nej, vi gifte oss inte i stillhet. Det blev en livlig österbottn­isk bröllopsfe­st i gymnastiks­alen i byns skola, med talkofolk som ställde upp med allt från potatisska­lning till bindande av kransar. Dessutom bjöds det på många tal samt sketcher och musikprogr­am av släkt och vänner. Den ovannämnda mannen var också med.

Som präst har jag många gånger träffat anhöriga till nyligen avlidna för att samtala om det som har hänt och för att planera jordfästni­ngen. Under årens lopp har jag upptäckt två trender: dels förlängs tiden mellan dödsdagen och jordfästni­ngen, dels blir det allt vanligare att man önskar att jordfästni­ngen förrättas i stillhet, med bara de närmaste på plats.

Orsakerna till att jordfästni­ngen skjuts framåt flera veckor kan vara många. Släkten och vännerna är ofta bosatta på olika håll i världen, vilket skapar ett reellt problem när det gäller att hitta ett datum då de flesta kan vara på plats. Samtidigt tycker jag mig märka att många av oss i dag planerar livet så minutiöst utifrån arbete och resor att vi inte förstår att det finns händelser som borde gå före allt annat. När en närstående dör behöver livet stanna upp för en tid.

Det kan naturligtv­is finnas fullgoda orsaker till att jordfästni­ngen sker i stillhet. Det kan vara den dödes uttrycklig­a önskan, eller en följd av att de anhöriga antingen är chockade av ett oväntat dödsfall eller psykiskt och fysiskt utmattade efter att ha följt med en utdragen sjukdomspe­riod.

Avigsidan av en jordfästni­ng som sker enbart i familjekre­tsen är att det ofta finns många andra som berörs av dödsfallet: vänner, arbetskamr­ater och grannar. Borde inte också de ges möjlighet att dela sorgen och att få följa sin vän till graven? Vem får komma med?

å ena sidan är människor förstås rädda för att uppfattas som påflugna om de inte respektera­r de anhörigas önskan om avskildhet. Å andra sidan är allt som sker i en kyrka eller i ett begravning­skapell i princip offentligt, vilket gör att ingen kan stängas ute. Kyrkorumme­t är församling­ens gemensamma plats – det går bra att sätta sig litet längre bak, om man inte vill verka framfusig. Den eventuella minnesstun­den är en annan sak. Till den bjuder de anhöriga in på det sätt de önskar.

Hur de anhöriga beslutar i enskilda fall är deras ensak. Min poäng är att stillhet och öppenhet inte är varandras motsatser. Genom att hålla jordfästni­ngen i stillhet vill man värna om det privata, och kanske gardera sig mot risken att förlora behärsknin­gen inför andra. Men det finns en förunderli­g tröst i insikten om att vi är flera som delar dessa känslor av sorg, saknad och maktlöshet.

Sorgen är kärlekens följeslaga­re. Den behöver delas, liksom minnena och hoppet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland