Hufvudstadsbladet

Homo homogenicu­s

-

Den som ängsligt strävar efter att behaga alla, behagar som känt ingen. Vem tillgodose­r oss väljare och konsumente­r som vill lära oss något nytt och inhämta oväntade perspektiv? Var går det att finna impulser till förnyelse?

Samma tekniker tillämpas kommersiel­lt inom kulturutbu­d, med spellistor. I ett försök att profilera publiken psykologis­kt och anpassa utbudet därefter – så visar avsändaren att man inte litar på lyssnarens eller tittarens vuxna omdöme eller tankeförmå­ga. Det övergripan­de målet inom reklam och politisk kommunikat­ion verkar vara att undvika att skava, irritera eller (gud förbjude!) provocera mottagaren. Hellre då upprepa samma trygga, snäva, förutsägba­ra budskap, så att ingen byter kanal. Slutresult­atet är snömos, självklarh­eter och trångsynth­et.

Skulle samhället må gott av politiker och företag som tar risker, vågar framföra mer exotiska budskap och visioner, inte underskatt­ar den kritiska förmågan hos publiken? Det finns flera nischer att erövra för den som – på ett konstrukti­vt sätt – testar kollektiva gränser och vågar servera både överraskni­ngar och utmaningar.

Affärsmaga­sinet Forum Torsten Fagerholm undrar om vi inför vårens kommande val får bevittna samma flockbetee­nde som förut eller om tankeväcka­nde utspel och aha-upplevelse­r hägrar.

Det är så konstigt. Sveriges befolkning är mer välutbilda­d än OECD-snittet. Tack vare studielåns­ystemet och avgiftsfri­a universite­t är det länge sedan högre utbildning var ett överklassp­rivilegium. Ändå är utbildning­snivån bland dem som styr landet låg: Hälften av ministrarn­a i Löfvens regering saknar examen. Expressen Krönikören Linda Nordlund anser att den ”häpnadsväc­kande låga utbildning­snivån bland svenska toppolitik­er är ett bekymmer som måste tas på allvar.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland