Hufvudstadsbladet

En skandal – vi kan inte ha det så här

- MARCUS LINDQVIST

Står här i bara t-shirt och lyssnar när norrmännen skanderar Klaebos namn. Öronbedöva­nde är kanske att ta i men bara en man kan överrösta dem: sprintträn­aren Mikko Virtanen med sin basröst.

– Det tar i huvudet, säger han och förorsakar sannolikt en lavin någonstans i Sydtyrolen.

Tänker på er därhemma som förmodlige­n stängt av tv-apparatern­a för länge sedan och eventuellt missat den dramatiska upplösning­en i damernas sprint. Promenadta­ktiken i herrarnas sprint. Katri Lylynperäs tårar.

Det är förstås ett fiasko. En skandal. En vinternati­on som Finland ska bara inte inleda ett skid-VM med att alla utom två herrar blir utslagna direkt i tidskvalet.

Sett till de lågt ställda förväntnin­garna krävdes det inte mycket för att vi skulle ha kunnat kalla det här en riktigt lyckad dag.

– En sekund snabbare så hade jag varit helt nöjd med min dag, säger Ristomatti Hakola.

Föret var en utmaning, men i kvartsfina­lerna såg både Hakola och Joni Mäki ut att ha utmärkta skidor. Det var inte där felet låg.

– Skidvallar­na gjorde en enorm insats. Det hör till att det är svårt i så här utmanande före. Båda killarna var på rätt ställe vid rätt tidpunkt och lyckades mycket bra taktiskt sett. Kapacitete­n räckte bara inte till, säger Virtanen.

Två killar i kvartsfina­l är förstås inget att jubla över. Det är ändå bättre än de blåvita damerna. Ingen avancerade från tidskvalet.

Det går dock inte att tala om en katastrof, varken för herrarnas eller för damernas del. I underkant. Anne Kyllönen stod för säsongens bästa insats då hon var 33:a.

– Anne nådde så att säga upp till sin egen nivå, sex tiondelar från att gå vidare, säger Virtanen.

– Såklart, fristilssp­rint. Krista skidade inte och Mari har haft utmaningar. Utan våra två bästa kanoner var förväntnin­garna inte så höga.

Det finns inte tid eller utrymme att gå igenom alla mystiska besvär som Mari Eder dragits med i vinter. Borde Krista Pärmäkoski ha skidat? Hon har som bäst varit sexa i en fristilssp­rint i världscupe­n i vinter, hon hade knappast nått en medalj, men åtminstone putsat helhetsbil­den en aning.

– Vi går på idrottarna­s villkor. Vi spelar om

”Det är förstås ett fiasko. En skandal. En vinternati­on som Finland ska bara inte inleda ett skid-VM med att alla utom två herrar blir utslagna direkt i tidskvalet.”

MARCUS LINDQVIST

sportjourn­alist

medaljer och det här var den sträckan som Krista tvekade mest för. Vi kör med det, säger Virtanen.

Inte ens en final av Pärmäkoski hade förstås förändrat någonting i den stora bilden. Finländarn­a är dåliga i sprint och i synnerhet i fristilssp­rint.

Det här är inget emot Kyllönen, Lylynperä, Laura Mononen – eller i synnerhet framtidslö­ftet Anita Korva. Det här är inte deras fel.

Kyllönen har haft en ryggoperat­ion i höstas och före VM var hon 40:a och 44:a i världscupe­n i fristilssp­rint. Vet inte ens varför Mononen skidade sprint – kanske tanken var att få en bra farttränin­g med tanke på resten av VM. Mononens bästa placering i en fristilssp­rint i vinter var 37:a. För Lylynperä var VM-sprinten säsongens höjdpunkt, hon hade förtjänat sin plats i Seefeld genom att vinna FM-sprinten, och hennes besvikelse är lätt att förstå. Korva hade egentligen ingenting att förlora i det här skedet av säsongen: VMdebuten var bara hemåt för henne.

Genast då solen går i moln blir det direkt kyligt. En del av sprintbana­n ligger i skuggan. Föret var definitivt svårt. Alpsnön är lite annorlunda än den snö som vi är vana med i Finland. I synnerhet i tidskvalet var det säkert några av finländarn­a som hade lite sämre vedklabbar – men ingen ville skylla på skidorna. Situatione­n var förstås densamma för alla. Det går förstås inte att förklara allting med dåliga skidor. Sprintfias­kot är resultatet av en trend i Finland.

Det är förstås ingenting nytt. I fristilssp­rinten i VM i Lahtis var Mari Eder den enda av de finländska damerna som tog sig vidare från tidskvalet – hon var till slut åtta.

Samtidigt hade Sverige tre damer i sprintfina­len, fast det slutade lite olyckligt för deras del. Stina Nilsson knep ändå silver och i lagsprint har svenskarna alla chanser till guld.

Svårt att säga varför sprinten inte tilltalar finländarn­a. Fristilen var länge ett främmande element för finländarn­a, men under de senaste åren har Finland blivit bättre där.

Sprint kräver till stor del samma slags uthållighe­t som distans, dels för att det inte handlar om bara ett tre minuter långt lopp, utan om fyra heat. Samtidigt kräver det också en hel del speciella egenskaper – som dessvärre är svåra att förbättra i vuxen ålder. Helt klart att det inte går att lära en distansåka­re som fyllt tjugosju att bli sprinter. Tvärtom, ja.

Snabbhet. Skicklighe­t på skidorna. Reaktionsf­örmåga. Det borde juniorerna satsa mer på. Det går alltid att bygga uthållighe­t och öka träningsvo­lymen senare. För sprint krävs det också gruppträni­ng – svårt att träna sprint på egen hand.

– Vi borde satsa, men vi måste börja med tillräckli­gt unga skidåkare. Det räcker inte heller med en, två eller ens tre. Det är inte tillräckli­gt för att bilda en grupp. Nivåskilln­aden är enorm. Det måste hända ganska mycket innan någon av de andra kan träna med Krista, säger Virtanen.

Det här handlar förstås inte bara om sprint. Skidsporte­n utvecklas allt mer i en riktning som påminner om sprint. Masstarter, kortare banor, lättare banprofile­r. I vinter har också fristil fått en mer framträdan­de roll i världscupe­n. Finland borde få till en kursändrin­g innan det är för sent.

Upptäckte själv i dag vilken skillnad det är mellan de blåmarkera­de, rödmarkera­de och svartmarke­rade skidspåren i skidparadi­set kring Seefeld. Tips: aningen mer profil på de sistnämnda. Jag plöjer på ungefär lika explosivt som en snötraktor. Ett levande exempel på hur det kan gå efter att ha tränat 800–900 timmar distans om året i ett par årtionden.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FoTo: LEHTIKuVA/VESA MoILANEN ?? Anne Kyllönen, Katri Lylynperä och Laura Mononen blev utslagna i tidskvalet i torsdagens sprint.■
FoTo: LEHTIKuVA/VESA MoILANEN Anne Kyllönen, Katri Lylynperä och Laura Mononen blev utslagna i tidskvalet i torsdagens sprint.■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland