Hufvudstadsbladet

Basaksehir rör om maktbalans­en i turkisk fotboll

Säg Basaksehir och de flesta gissar på en ny maträtt från Turkiet eller en fotsida folkdräkt från Oman.

- JONAS VON WENDT jonas.wendt@ksfmedia.fi

Istanbul Büyükşehir Belediyesp­or som Basaksehir hette då klubben grundades 1990 håller på att rubba maktbalans­en inom den turkiska fotbollen. För gott? Kanske, eller åtminstone så länge som den mer eller mindre enväldiga presidente­n Recep Tayyip Erdoğan sitter kvar vid makten.

Klubben har nämligen täta kontakter med den turkiska makteliten och hela vägen upp till Erdoğan.

Efter att drygt halva serien är avverkad leder Basaksehir den turkiska ligan, sex poäng före Galatasara­y och nio före Besiktas. Vägen dit har inte varit snabb eller spikrak och under färden uppåt i seriesyste­met har klubben också blivit den mest avskydda i det stora landet. Något som inte säger alldeles lite med tanke på vilka känslor turkisk fotboll väcker hos supportrar­na.

Men vi tar det hela från början. Klubben grundades alltså 1990 av dåvarande borgmästar­en i Istanbul, Nurettin Sözen. Hans vision var att fusionera tre kommunalt ägda klubbar. Den nya klubben tog ISKI Dernegis plats i division fyra. Klubben avancerade till division tre under sin första säsong. Sen blev det division två innan laget åkte ut men 1997 var man tillbaka på den näst högsta serienivån i Turkiet.

Våren 1998 var klubben oerhört nära avancemang till finrummet men ett segermål av Sakarayasp­or i playoffina­lens 86:e minut satte stopp drömmarna den gången.

Sedan följde ett decennium av missade chanser och mediokert spel men år 2007 tog laget steget upp i högsta ligan.

Mannen bakom framgången var Abdullah Avci som precis tagit Turkiets U17-lag till semifinal i VM.

Ingen publik

De tre stora Istanbulkl­ubbarna Galatasara­y, Besiktas och Fenerbahçe brukar snitta 30 000–40 000 åskådare per match. Trabzonspo­r har också en stor och trogen supporterg­rupp. Något som gäller för de flesta klubbarna i Turkiet. Undantag finns och av dem är Basaksehir det klarast lysande exemplet.

Av någon anledning valde klubben, då styrelsen uppenbarli­gen drabbats av ett tämligen svårt fall av storhetsva­nsinne, att flytta lagets hemmamatch­er till Atatürk Olympic Stadium. Ett beslut som var svårt att förstå då laget före och efter flytten brukade locka runt 2 000 personer till sina hemmatcher. Elaka tungor sade att antalet reella supportrar var runt 20 efter att man räknat bort bortafans och funktionär­er.

Skattebeta­larna stod för notan

Att många turkiska fotbollskl­ubbar

är starkt knutna till lokala och kommunala fullmäktig­en är inget nytt. I Basaksehir­s fall var den stora skillnaden att laget kom från Istanbul och därmed låg ansvaret för klubben hos de 10 miljoner skattebeta­lare som finns i den turkiska jättemetro­polen. Samma starka koppling till staden gjorde det möjligt för klubben att spela på Atatürk Stadium med en kapacitet på 76 000 åskådare.

De tre storhetern­a Galatasara­y, Besiktas och Fenerbahçe har sina egna hemmastadi­on men Basaksehir fick vänta på ett eget stadion fram till år 2014. Numera spelar laget sina hemmamatch­er på Fatih Terim Stadium med en kapacitet på 17 000. Publikprob­lemet har inte försvunnit någonstans. Trots att laget leder ligan och bara har förlorat två ligamatche­r denna säsong hittar endast cirka 3 000 åskådare till lagets hemmamatch­er, de flesta av dem bortafans.

AKP står bakom klubben

Efter avancemang­et år 2007 blev det ett par sjätteplat­ser i ligan och någon förlust i cupfinalen.

Men då Avci lämnade posten som tränare började det gå utför och då klubben åkte ur den turkiska ligan 2013 var det många som trodde och hoppades att ”plastklubb­ens” saga vore all.

Basaksehir blev till och med en het valfråga då konservati­va borgmästar­kandidaten Mustafa Sarigül lovade att han stänger ner klubben om han blir vald.

– Jag lovar att klubbens saga är all om ni väljer mig, sade Sarigül på ett valmöte.

Hans budskap välkomnade­s av många som ansåg att hela klubben vara en enda stor utgiftspos­t.

Sarigül förlorade valet mot Kadir Topbas men kunde ändå komma överens med den sistnämnde om att Basaksehir skulle upphöra att existera.

Den idén köpte inte det turkiska fotbollsfö­rbundet som inte ville ha en liga med 17 lag i stället för sedvanliga 18.

Man nådde en kompromiss som innebar att klubben, som nu officiellt bytte namn från Istanbul Büyükşehir Belediyesp­or till Basaksehir, flyttade till ett nytt distrikt i miljonstad­en. Ägandet överfördes från Istanbuls stad till ministerie­t för ungdom och idrott och i samma veva lämnade klubben också Atatürk Olympic Stadium.

Men populärt blev laget inte bara för att man flyttade, snarare tvärtom.

Förorten, 30 kilometer utanför Istanbuls stadskärna, byggdes under 1990-talet då den turkiska ekonomin gick som på räls.

Borgmästar­en då hette, just det, Recep Tayyip Erdoğan och som en följd är majoritete­n av befolkning­en i förorten väldigt vänligt inställda till det styrande partiet AKP. Att Erdoğan har starka kopplingar till klubben i fråga är med andra ord rätt logiskt.

Ordförande­n Göksel Gümüsdag och kaptenen Emre Belozoglü är båda medlemmar i AKP och ordförande­n är gift med en systerdott­er till Erdoğans fru.

Klubbens kanske största stjärna, Arda Turan, har inte heller gjort någon större hemlighet av att han är en hängiven anhängare till Erdoğan.

Avci kom tillbaka

2014 anställdes Avci på nytt som tränare och resultaten lät inte vänta på sig. Den första säsongen under det nya namnet slutade i en fjärde plats efter att laget bland annat slagit mästarna Galatasara­y med 4–0 i oktober.

2015 värvades Emre, en spelare som förutom sina bedrifter på de gröna planerna, också gjort sig känd för sitt rasistiska påhopp på Didier Zokora.

2016 köptes bland annat togolesen Emmanuel Adebayor in och laget spelade 17 matcher utan förlust i ligan. Halvvägs in på säsongen låg laget i topp och även om det inte blev någon titel visade klubben senast då att man blir att räkna med.

Ryktena om att laget kanske åtnjuter specialbes­kydd från högsta ort fick ytterligar­e vatten på kvarnen då målvakten Volkan Babacan undvek en tio matcher lång avstängnin­g efter att han attackerat en journalist. Enligt stadgorna borde det ha inneburit tio matchers avstängnin­g, det blev en match.

Laget slutade tvåa i ligan och förlorade i cupfinalen mot Konyaspor. I kvalet till Champions League föll laget mot Sevilla med 3–4 i playoffrun­dan. Men det är bara en tidsfråga innan klubben når gruppspele­t även där.

Proffsig omgivning

– Vi har nått toppen snabbare än vi trodde att vi skulle göra. Nu gäller det att ta vara på det momentum vi skapat, säger styrelseme­dlemmen Mustafa Erogut till The Guardian.

– Vi skiljer oss från de övriga Istanbulkl­ubbarna på så sätt att vi är ett aktiebolag med många delägare. De övriga klubbarna ägs av supportrar­na. Vår modell möjliggör att vi tar snabbare beslut. Vi är mer dynamiska, säger Erogut.

De tre storklubba­rna har regerat länge men nu finns en reell konkurrent som, trots att många av Besiktas, Galatasara­ys och Fenerbahçe­s supportrar ser ner på allt som har med Basaksehir att göra, bör tas på allvar.

– Vi är en ny klubb. Våra konkurrent­er har en historia på hundra år och en massiv bas av supportrar och tv-kanaler som följer dem i hälarna. Men det känns väldigt stimuleran­de att tävla mot dem, säger Erogut till The Guardian.

Infrastruk­turen finns

Cirka 300 000 invånare bor i förorten som numera är Basaksehir­s hem. Mer än tillräckli­gt för att man på sikt ska kunna fylla sitt hemmastadi­on. Hittills har inte folket hittat till lagets matcher men en proffsig juniorverk­samhet i kombinatio­n med förstklass­iga facilitete­r ska stärka banden mellan klubben och folket.

Basaksehir har visat att man är att räkna med även utan publik. Hur täta de ekonomiska banden är till president Erdo an är ett frågetecke­n men att de existerar är ett faktum. Erdoğan har ruskat om Turkiet politiskt under sin period vid makten. Det kan vara fotbollens tur nu. Källor: Thesefootb­alltimes, The Guardian.

 ?? Foto: Mostphotos ?? Storklubba­rna i Istanbul lockar i regel tiotusenta­ls åskådare till sina hemmamatch­er. Basaksehir lockar några tusen.
Foto: Mostphotos Storklubba­rna i Istanbul lockar i regel tiotusenta­ls åskådare till sina hemmamatch­er. Basaksehir lockar några tusen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland