Hufvudstadsbladet

Finland undviker storlagen i EM-kvalet

Det finländska landslaget i fotboll hade turen på sin sida då grupperna för EM-kvalet lottades på torsdagen.

- FILIP SAXéN

Finland fanns i den andra korgen då grupperna för EM-kvalet lottades i Nyon. Och laget hade turen på sin sida då man lyckades undvika de största favoritern­a från korg ett. I stället för att tvingas möta Tyskland, Frankrike eller Spanien ställs laget mot Skottland.

– Det känns bra att inleda kvalet i den här gruppen. Trots att vi undvek de allra tuffaste motståndar­na i den första korgen så ställs vi mot Portugal som kanske är det hårdaste motståndet från den tredje korgen och de fällde ut oss från senaste mästerskap, säger landslagss­tjärnan Linda Sällström till Bollförbun­det.

– Det är kul att få chans till revansch!

Lagkamrate­n och målvaktskl­ippan Tinja-Riikka Korpela håller med i Sällströms analys av gruppen.

– Jag minns mycket väl de svidande poängförlu­sterna mot portugiser­na i förra kvalet. Nu tar vi revansch, säger hon.

För landslagst­ränaren Anna Signeul blir kvalet speciellt då hon ställs mot Skotland som hon tränade tolv år innan hon tog över som det finländska laget.

Men hon tar hellre Skotland än något av de riktigt stora lagen från korg ett.

– Många lag ville undvika Portugal så det var lite oturligt för vår del. Jag känner till lite om Cypern då en skotsk landslagss­pelare håller till i ett cypriotisk­t klubblag och om Albanien känner jag till Lavdie Begolli som spelat i den finländska ligan, säger Signeul på bollförbun­dets sida.

Hon lyfter också fram klimatförh­ållandena som en faktor som kan spela in i de kommande kvalmatche­rna.

– Vi reser till tre länder där det

är mycket varmt. Det är viktigt att ta i beaktande. I förra kvalet lyckades vi bra i hettan i Serbien.

Finland och Portugal spelade i samma kvalgrupp inför EM 2017 och då slutade lagen på samma poäng efter att inbördesma­tchen i Finland slutat oavgjort och matchen i Portugal i uddamålsse­ger för portugiser­na.

I EM-kvalet möts lagen i en dubbelseri­e med start i slutet av

augusti i år. De sista kvalmatche­rna spelas i september nästa år.

Gruppsegra­ren avancerar direkt till EM-slutspelet tillsamman­s med de tre bästa tvåorna. De övriga sex grupptvåor­na spelar playoffmat­cher om ytterligar­e tre platser i mästerskap­et. EM-slutspelet avgörs i England i juli och augusti 2021.

 ?? Foto: LEHtIKUVA/SEPPo SAMULI ?? Linda Sällström, Adelina Engman och de övriga finländska spelarna hade tur då EM-kvalgruppe­rna lottades på torsdagen.
Foto: LEHtIKUVA/SEPPo SAMULI Linda Sällström, Adelina Engman och de övriga finländska spelarna hade tur då EM-kvalgruppe­rna lottades på torsdagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland