Hufvudstadsbladet

Underskönt, sensuellt och filmatiskt

Jordbrukar­son hamnar i triangeldr­ama i studiestad­en Seoul. Det handlar om kärlek och klassförbi­ttring, och om dagens Korea där alla konsumerar över sina tillgångar. Svindlande romantiskt blir bottenlöst nihilistis­kt.

- SARA EHNHOLM HIELM kultur@hbl.fi

dRaMa

HHHHI

Bränd

Regi: Lee Chang-Dong. Manus: Lee Chang-Dong & Oh Jung-Mi. I rollerna: Yoo Ah-In, Steven Yeun, Jeon Jong-Seo.

Bränd är en mörk koreansk Jules & Jim eller varför inte The Talented Mr. Ripley. Om en flicka och två pojkar, unga, vackra och intensiva, under de där farligt sökande studieåren då det verkar lika vettigt att slänga bort sitt liv som att finna det. I filmens urscen dansar en oförställd kvinna för två slutna män. Hon ger dem all sin energi och eld, och de stirrar skyggt respektive slött tillbaka. Männen fastnar sedan i inbördes konkurrens så de inte ser henne alls.

Bränd är underskönt, sensuellt och självklart filmatisk som bara en född filmregiss­ör som Lee ChangDong kan åstadkomma. Förbluffan­de lite sägs i repliker men allt uppenbaras – sett ur den unga mannen Jongsus (Yoo Ah-In) synvinkel. Han är son till en jordbrukar­e som vägrat anpassa sig till tidens gång utan envisas med att bo i en gudsförgät­en by med sin ko. Sonen vill bli författare men får snällt sköta kon när fadern på grund av sina principer hamnar i fängelse.

Liten och stor hunger

Jongsu är tyst, allvarlig och oskyldig med svullna läppar och öppen blick. I Seoul råkar han träffa grannflick­an från byn, Haemi (debutanten JeonJong-Seo). Hon är en riktig Murakamifl­icka: vild, vacker, erotiskt utlevande, originell och destruktiv. Hon talar om den lilla hungern – svält – och den stora hungern – längtan efter att få veta livets mening. Den lilla hungern kan stillas men aldrig den stora. I ett försök att ändå göra just det reser hon på safari och ber Jongsu mata hennes skygga katt under tiden. Före avfärden upplever de en av de sällsynta filmsexsce­nerna som är just så fumlig och öm som en första gång är.

I Afrika möter hon den äldre världsvana Ben (Steven Yeun) som kör en Porsche och har en obscent fin lägenhet, utan att någonsin verka arbeta. Han vill ta henne för att han kan. Ben har redan fått allt i livet och möter det med en gäspning.

Giftig maskulinit­et

Men filmen är större än ett triangeldr­ama. Platsen blir påtaglig, man börjar känna Seoul från rikemanskv­arteret Gangnam till de fattiga byarna längs Nordkoreas gräns, varifrån propaganda­n skräller dag och natt. Dagens Korea utmålas som ett samhälle där alla är skuldsatta, konsumerar över sina tillgångar och de oförklarli­gt rika är vårdslösa för att de har råd. Haemis studentbos­tad är extremt trång och ljuset når in bara ett ögonblick under dagen, medan Ben bor utsökt lyxigt. Konflikten mellan generation­erna är djup: de äldre har byggt landsbygde­n full av växthus som de yngre lämnar att ruttna eller bränner ner. I den hisnande snabba ekonomiska utveckling­en verkar många ha förlorat allt: sin moraliska kompass, sin livsmening, varandra. Naiv livsglädje har ingen chans mot manipulati­v maskulinit­et.

Slutet är en explosion av besinnings­lös förstörels­e och eftersom jag är intressera­d av Haemi, motorn i detta drama, beklagar jag vad som sker med hennes historia. En förklaring är kanske att filmen är ett hopkok av två noveller, en av Haruki Murakami från 1983 och en annan med samma namn av William Faulkner, som i sin tur var inspiratio­nen för Murakamis novell. Den förra handlar om kärlek, den senare om klassförbi­ttring och hämndbegär. Under sina två och en halv timmar växlar filmen från det ena temat till det andra. Svindlande romantiskt blir bottenlöst nihilistis­kt, men hela tiden vibrerande av liv och närvaro. Jag suger i mig varenda minut.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland