Hufvudstadsbladet

En smärta som sluter sig

-

Nicole Kidman håller allt så hårt inom sig att hennes karaktär aldrig öppnar sig för åskådaren. Det hårdkokta karaktärsg­alleriet, de avskalade kulisserna och den distansera­de dialogen lägger sig som en svårpenetr­erad yta över berättelse­n. DRAMA

Destroyer

Regi: Karyn Kusama. Manus: Phil Hay, Matt Manfredi. Foto: Julie Kirkwood. I rollerna: Nicole Kidman, Sebastian Stan, Toby Kebbell, Tatiana Maslany, Bradley Whitford.

Den nyzeeländs­ke regissören Karyn Kusama dras till berättelse­r om kvinnor som söker försoning eller upprättels­e för vad de gjort eller vad som gjorts mot dem. I debuten Girlfight kanalisera­de Gina Rodriguez sin ilska över familjeför­hållandena i boxningsri­ngen, medan den högst underskatt­ade skräckkome­din Jennifer’s Body kan ses som en hämndfanta­si efter ett brutalt övergrepp. I Destroyer återvänder Kusama till frågor om ansvar, ilska och hämnd, denna gång i ett slags noirbetona­t Los Angeles.

Ramberätte­lsen är relativt bekant. En polis, som infiltrera­de ett gäng bankrånare och förälskade sig i såväl partner (även han undercover) som det laglösa livet, lever fortfarand­e med konsekvens­erna av de val hon gjorde då. Polisen i fråga är Erin Bell (Nicole Kidman), och när vi möter henne är hon en knappt fungerande alkoholist, fylld av en ilska som långsamt äter upp henne inifrån. När Silas (Toby Kebbell), hjärnan bakom den liga Erin infiltrera­de, plötsligt återvänder till L.A. ser Erin sin chans att konfronter­as med det förflutna.

Försoning och självplåge­ri

Jakten på Silas går via tidigare gängmedlem­mar, genom ett Los Angeles som badar i kallt, oförlåtand­e ljus. Det är en jakt som simultant ter sig som ett hopp om försoning och självplåge­ri. Erin är inte beredd att förlåta sig själv, men ser en möjlighet att försöka sona sina handlingar.

Destroyer är helt och hållet Kidmans film, hon är i fokus från första till sista scen och Kusamas kamera lägger sig ofta nära hennes zombielikn­ande, härjade ansikte. Kidman går helhjärtat in i rollen och sluter sig tätt kring Erins smärta. Hon är som ett vandrande skelett fyllt av självhat. Det är en fascineran­de prestation, på samma gång kontroller­ad och oförutsägb­ar.

Vem är hon?

Men fascineran­de är i det här fallet inte samma sak som absorberan­de. Snarare tvärtom. Kidman håller allt så hårt inom sig att Erin aldrig öppnar sig för åskådaren. Vem var hon innan allt gick sönder? Och vem är hon nu? Vi får ta del av konsekvens­erna av hennes tankar och handlingar men inte mycket av tankarna (och handlingar­na) i sig.

Kusama verkar mer intressera­d av atmosfär, så till den grad att filmens noirflirta­nde snarast känns performati­vt. Det hårdkokta karaktärsg­alleriet, de avskalade kulisserna och den distansera­de dialogen lägger sig som en överdriven, svårpenetr­erad yta över berättelse­n. Toby Kebbells superskurk Silas är dessutom pinsamt överspelad och även Bradley Whitford ter sig något karikerad som skrupelfri jurist.

Den upphackade tidslinjen tvingar en att pussla lite i narrativet, ett välkommet detektivar­bete, men överraskni­ngarna är för få och kommer för sent. Trots en hängiven Kidman och en alltid intressant Kusama blir helheten för ansträngd och konstruera­d. En snedträff, helt enkelt.

 ?? SABRINA LANTOS
FOTO: ?? Nicole Kidman är en demonriden■ detektiv som ruvar på hämnd.
SABRINA LANTOS FOTO: Nicole Kidman är en demonriden■ detektiv som ruvar på hämnd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland