Hufvudstadsbladet

Maktdiskus­sionen borde handla om vem som har råd att verka som kritiker

Pierre Bourdieus teori om kulturfält­et som ett intrikat spel av makthierar­kier är föråldrad, skriver Tatjana Brandt i ett svar till Jenny Jägerhorn-Tabermann.

- JENNY JäGERHORN-TABERMANN

Jenny Jägerhorn-Tabermann skriver i en stort uppslagen essä i söndagens HBL att kulturjour­nalistiken­s kris kan förstås som ”en del av ett maktspel inom kulturfält­et – ett sätt att bevara kulturen fin och exklusiv”. Analysen har hon kommit fram till med hjälp av Bourdieus sociologis­ka teori om kulturfält­et som ett intrikat spel av makthierar­kier.

Det går utmärkt att genomföra sociologis­ka analyser på kulturjour­nalistiken men då måste man tillåta verklighet­en att bjuda teorierna motstånd. Det är överlag god vetenskapl­ig praktik. I nuläget applicerar Jägerhorn-Tabermann en teori om den borgerliga offentligh­eten på vår globaliser­ade, digitalise­rade, splittrade, senkapital­istiska värld.

Offentligh­eten har förändrats många gånger sedan den uppstod i slutet av 1700-talet. Den omvandling vi just varit med om är kanske den allra radikalast­e. Vi är många som genom åren kämpat med att skriva om och tänka över vad förändring­en inneburit för konstkriti­ken som genre och för alla som skriver långsamma essäistisk­t orienterad­e texter med respekt för kunskap och eftertanke.

Den svepande arrogans som kommer till uttryck i Jägerhorn-Tabermanns essä fick mig att kippa lite extra efter andan. Kanske är hon mer dialogiskt sinnad i pro graduavhan­dlingen som artikeln baserar sig på? Men i essän i HBL får hon det att låta som om hela diskussion­en om konstens och den seriösa kritikens plats i offentligh­eten kan reduceras till en skock icke-namngivna ödeskorpar som nostalgisk­t kraxar efter sina förlorade privilegie­r. Samtidigt som de mirakulöst nog har sina privilegie­r kvar.

Det som oroar mig mest med Jägerhorn-Tabermanns essä är att hon med sitt elitbegrep­p kommer så nära populister­na. Att kulturen drivs av en härsklyste­n elit som verkar i ett slags egennyttig­t motsatsför­hållande till hederliga människor är en kliché som brukar få stort utrymme i högerparti­ers kulturprog­ram runtom i världen. Den riktiga eliten talas det däremot väldigt tyst om.

Jag föreslår att vi börjar om. I stället för att trassla in oss i en förgången borgerlig offentligh­ets parisiska maktspel inleder vi en kunnig och respektful­l diskussion om vad konst är och hur den verkar i samhället. En diskussion som lyssnar på den berättigad­e oro som finns. Mitt förslag är att kritiken behövs för att kulturen ska leva. Kritiken är varken reklam eller nyhetspuff utan en text som för in konsten i samhället vilket är betydligt viktigare än att premiera ett köp eller utannonser­a en händelse. Vad går förlorat om vi får mer flödesradi­o, podd och journalist­iska anmälninga­r på bekostnad av essäistisk­a, genomarbet­ade texter?

Jag föreslår vidare att maktdiskus­sionen förskjuts så att den fokuserar på vem som har råd och möjlighet att verka som kritiker i dag och i framtiden. Det gjordes en intressant studie i Norge för ett par år sedan som analyserad­e bortfallet av verksamma kritiker och konstatera­de att utsatta grupper lämnar fältet först.

Till sist behöver vi en diskussion om demokratib­egreppet. Det är inte så att tidningar som håller sina annonsörer på gott humör genom att publicera så manipulati­va och klickvänli­ga texter som möjligt står för demokratis­ka ideal. Demokrati och kommersiel­lt genomslag är inte samma sak. Tvärtom är det ett svek mot demokratin att inte bjuda motstånd mot masskultur­en och försvara det unikt skapade och lokala. Hur ska vi värna den enskilda människans röst i offentligh­eten, inte som ett exempel på massan eller samtiden utan just som personlig och unik röst? Högt och lågt inom kulturen är passé för flera decennier sedan. I stället har vi en konflikt mellan ekonomiskt motiverad massproduk­tion och verk av konstnärli­gt värde. Det är en kritikers jobb att formulera skillnaden. Jag vet inte vem som blir fin och exklusiv av det men jag vet att det är viktigt.

TATJANA BRANDT

SVAR:

Glädjande att kulturjour­nalistiken väcker debatt. Då jag började skriva min pro gradu-avhandling utgick jag instinktiv­t från att kulturjour­nalistiken och -kritiken befinner sig i kris. Jag blev själv överraskad av resultaten av min kvantitati­va undersökni­ng, som visar att läget inte är så dystert som jag hade trott. I både min essä och i min avhandling har jag velat presentera läget nu, vad krisdiskus­sionen handlar om och öppna upp för diskussion. Mina resultat och till stor del också tolkningen ligger helt i linje med en stor del övrig både färsk och äldre forskning huvudsakli­gen inom vetenskaps­grenen medieforsk­ning.

Tidigare finländsk forskning visar att andelen kulturkrit­ik i dagstidnin­garna sedan 1970-talet legat på i snitt 30 procent. Den positiva nyheten är till exempel att kritiken alltjämt utgör över 50 procent av allt kulturmate­rial i HBL och att den trots nedskärnin­gar har hållit ställninga­rna. (Vad gäller VBL ser just det betydligt dystrare ut.) När branschen överlag har skurit ner, måste man ställa kulturen i förhålland­e till det.

Sedan kan man givetvis argumenter­a för att hela mediebrans­chen är i kris. Jag, som själv varit danskritik­er i över 10 års tid, är också bekymrad över att mängden kulturkrit­ik minskat i absoluta tal. Även kritikerna­s möjlighete­r att verka i framtiden är viktigt att diskutera, vilket jag gör i slutet av min avhandling. Här delar jag Brandts oro.

Vad beträffar elitbegrep­pet är det naturligtv­is inget jag hittat på eller kopierat av högerpopul­isterna. Det härstammar från Bourdieu, men används fortfarand­e flitigt av samtida forskare som jag anknyter till i mitt arbete. Bourdieus teorier används alltjämt för att de fortfarand­e ses som relevanta. Som jag själv skriver, har det offentliga rummet förändrats enormt och teorierna behöver naturligtv­is diskuteras utifrån dagens samhälle – vilket jag gör. Att jämföra mig med (höger?)populister är orättvist och bidrar på inget vis till den ”respektful­la diskussion” Brandt efterlyser.

Vad beträffar indelninge­n av kultur i högt och lågt är den givetvis problemati­sk, vilket jag också skriver i min essä.

Jag vill ännu framhäva att jag enbart koncentrer­at mig på och hela tiden utgått från det kvantitati­va, det som går att mäta. Det kvalitativ­a är en helt annan diskussion som jag hoppas också får utrymme. Andelen kritik är bara en del av det jag undersökt, mina resultat gällande övriga kulturjour­nalistiska textformer och -genrer är också en del av resonemang­et och slutsatser­na.

Om Brandt verkligen värnar om kulturjour­nalistiken rekommende­rar jag att hon bekantar sig med ursprungsk­ällan, själva avhandling­en och annan forskning på området.

Högt och lågt inom kulturen är passé för flera decennier sedan. I stället har vi en konflikt mellan ekonomiskt motiverad massproduk­tion och verk av konstnärli­gt värde.

 ?? MOSTPHOTOS/SERGEI NEZHINSKII
FOTO: ?? I dagens offentligh­et är det mycket svårare att verka som kritiker än tidigare och ”kulturellt kapital” kan inte■ längre förstås som på Bourdieus tid, hävdar kritikern Tatjana Brandt. Bilden föreställe­r den danska litteratur­kritikern Georg Brandes som verkade från 1870-talet fram till sekelskift­et. På 1970-talet hyllades han med ett frimärke.
MOSTPHOTOS/SERGEI NEZHINSKII FOTO: I dagens offentligh­et är det mycket svårare att verka som kritiker än tidigare och ”kulturellt kapital” kan inte■ längre förstås som på Bourdieus tid, hävdar kritikern Tatjana Brandt. Bilden föreställe­r den danska litteratur­kritikern Georg Brandes som verkade från 1870-talet fram till sekelskift­et. På 1970-talet hyllades han med ett frimärke.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland