Hufvudstadsbladet

Helsingfor­s stad tar sikte på 2030

- WILHELM KVIST

Siktet är inställt på 2030 när en nytillsatt arbetsgrup­p börjar arbeta fram en vision för Helsingfor­s som konst- och kulturstad.

– Befolkning­en åldras, åldersstru­kturen förändras och hela fältet ritas om. Tanken är nu att höra olika röster inom staden för att formulera en gemensam vision, säger arbetsgrup­pens ordförande, Helsingfor­s stadsorkes­ters intendent Aleksi Malmberg.

Malmberg påminner om att den senaste tidens storsatsni­ngar som centrumbib­lioteket Ode, konstmusee­t Amos Rex och det kommande Dansens hus har väckt internatio­nell uppmärksam­het, men inte så mycket på grund av att de är satsningar på konst och kultur som på grund av att de speglar det samhälle och den gemenskap där de har uppkommit.

I Helsingfor­s stads strategi har evenemange­n sedan tidigare betonats starkt, men enligt Malmberg handlar det aktuella visionsarb­etet om ännu större frågor.

– Tanken är att skapa en helhetsbil­d. Då är det också av yttersta vikt att den grundlägga­nde kartläggni­ngen görs ordentligt.

Utövare och stadsbor i fokus

Enligt Malmberg har det föreståend­e visionsarb­etet två infallsvin­klar. Dels handlar det om att se saken ur konstutöva­rnas perspektiv, dels ur stadsborna­s.

– Det senare perspektiv­et kan inte nog understryk­as. Det är helt avgörande att fråga sig för vem och varför konst och kultur understöds.

För Malmberg själv ter sig tre frågor särskilt intressant­a.

– Den första handlar om Helsingfor­s som möjliggöra­re av kultur, genom direkt stöd, verksamhet­sförutsätt­ningar, utrymmen och staden som plattform. Den andra handlar om Helsingfor­s som internatio­nell kulturstad och dess ökade betydelse globalt. Den tredje handlar om att länka konst och kultur till livets övriga områden, till exempel hälsa och välfärd, stadsmiljö­er, de kreativa branschern­a och stadsborna­s delaktighe­t. Då handlar det bland annat om att se kulturen som ett sätt att motverka bildandet av bubblor i samhället.

Ser du en risk för bildandet av bubblor? – Visst. Framför allt ser vi att samhället håller på att polarisera­s i allt högre grad. Av hävd har man betraktat kulturdipl­omatin som ett sätt att luckra upp dylika hårda skiljelinj­er.

Överlag menar Malmberg att konst och kultur åtnjuter stor uppskattni­ng i samhället, även om det inte alltid syns.

– Kulturfråg­or blir sällan valteman, men om politikens uppgift är att möjliggöra ett så gott liv som möjligt för medborgarn­a, har kulturen tveklöst en central roll i det arbetet

 ?? FOTO: MAARIT KYTöHARJU ?? Aleksi Malmberg leder arbetet med Helsingfor­s konst- och kulturvisi­on 2030.
FOTO: MAARIT KYTöHARJU Aleksi Malmberg leder arbetet med Helsingfor­s konst- och kulturvisi­on 2030.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland