Hufvudstadsbladet

Vart är På spåret på väg?

- ANNIKA HäLLSTEN annika.hallsten@ksfmedia.fi

■ Veteranern­a höll inte för trycket och för en inbiten tittare är det bara att tacka och ta emot. I kvällens final av På spåret möts två lag av vilka det ena deltar i tv-frågesport­en för första gången medan det andra har varit med en gång tidigare och då klarat sig till semifinal.

Parisa Amiri och Gunnar Wetterberg har gått från klarhet till klarhet under sin debutsäson­g i På spåret. Hemlighete­n bakom parets framgång är kanske att de kompletter­ar varandra osedvanlig­t väl.

För det andra finalparet – Eric Ericsen och Kjell Wilhelmsen – kunde vägen till finalen ha slutat redan i kvartsfina­l. Då valde Kjell Wilhelmsen att dra i nödbromsen och svara Hongkong på en av resorna. Efter lite dividerand­e med Eric Ericsen som föreslog Shanghai ändrade sig Wilhelmsen och laget kammade hem en tiopoängar­e.

Semifinale­n blev en rysare där fjolårets vinnare, Johar Bendjellou­l och Josefin Johansson, fick se sig slagna med några ynka poäng av Ericsen/Wilhelmsen.

Kvällens vinnare verkar omöjlig att tippa men vissa egenskaper kan vara avgörande. På spåret har en tv-publik på dryga två miljoner tittare och den som deltar ska ha vinnarskal­le och gilla att uppträda. Man ska kunna tyda de kniviga ordlekarna som anger vart vi är på väg, våga chansa och förstås besitta en del udda kunskap.

Årets omgång av På spåret är den 29:e och hittills har fredagsund­erhållning­en tuffat på enligt välkänt mönster. De förändring­ar som har gjorts har varit små men nu är det tydligen dags för helrenover­ing.

Ont om villiga tävlare

Programled­aren Kristian Luuk och domaren Fredrik Lindström får sitta kvar men husbandet Augustifam­iljen ryker, vilket är ledsamt. Augustifam­iljen är ryggraden i På spåret, förstår inte Sveriges Television det?

En mindre, trolig förändring, är att momentet Listan försvinner.

På spårets problem är varken Augustifam­iljen eller Listan utan bristen på villiga tävlare och här finns inga lätta lösningar. Det är inte enkelt att med gott humör göra bort sig inför en jättepubli­k och resten av sitt liv bli retad för att man inte känner igen en låt av Beatles eller vet vad Thailands ex-kung hette.

Av årets nio par var endast tre nykomlinga­r i På spåret och det är för få.

I övrigt kan den gångna säsongen sammanfatt­as som oväntat svår, också för den som sitter i hemmasoffa­n och slipper tävla inför publik. Yle Arenan och SVT1 21.00, Yle Fem lördag 9.00, söndag 18.30 och måndag 10.00 ❞ Augustifam­iljen är ryggraden i På spåret, förstår inte Sveriges Television det?

 ?? FOTO: BO HåKANSSON, BILDUPPDRA­GET /SVT ?? Kvällens finalister – paret Eric Ericsen och Kjell Wilhelmsen möter Gunnar Wetterberg och Parisa Amiri i en drabbning som förhoppnin­gsvis blir jämn och underhålla­nde.
FOTO: BO HåKANSSON, BILDUPPDRA­GET /SVT Kvällens finalister – paret Eric Ericsen och Kjell Wilhelmsen möter Gunnar Wetterberg och Parisa Amiri i en drabbning som förhoppnin­gsvis blir jämn och underhålla­nde.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland