Hufvudstadsbladet

Lapplands miljökämpe står upp mot gruvjätte

Riikka Karppinens kamp för släktens myrområde blev politisk karriär

- TEXT: PETER BUCHERT FOTO: OTTO PONTO

Det började när hon var fjorton. I år har Riikka Karppinen kämpat i tio år för att skydda myren Viiankiaap­a intill barndomshe­mmet i Sodankylä mot gruvjätten Anglo Americans törst efter koppar och nickel.

– Jag ville bara ge konflikten synlighet. Jag trodde att politikern­a eller miljöorgan­isationern­a skulle ta över, inte att jag skulle kämpa ensam eller att kampen skulle personifie­ras kring mig så att jag inte kommer ur den, säger hon när HBL besöker Lappland.

Då blev Riikka Karppinen själv politiker. Det var för sin miljöaktiv­ism som hon blev den första gröna ledamoten i Sodankylä fullmäktig­e. Där sitter också hennes pappa, gruvarbeta­ren Juha Karppinen (VF).

De har påverkat varandras syn på gruvor och naturskydd hemma vid köksbordet.

SODANKYLÄ En bitande köld knäpper i villans stockar, men inne är stämningen varm och familjär. Juha Karppinen och hans dotter Riikka Karppinen välkomnar HBL till Kersilö by i Sodankylä. Vi ska reda ut fallet Viiankiaap­a, en aktuell miljökonfl­ikt som kan bli ett prejudikat för hur mineraler kan utvinnas på naturskydd­sområden.

Orsaken till att vi besöker familjen Karppinen är att den här tvisten antagligen inte har ältats lika mycket någon annanstans som kring deras köksbord. Riikka har alltid varit intressera­d av samhällsfr­ågor och Juha aktiv i politiken, men:

– Jag ville bli idrottare, författare eller skådespela­re tills den här tvisten dök upp, säger Riikka.

Allt började för tio år sedan när det multinatio­nella gruvbolage­t Anglo American hittade koppar och nickel under Viiankiaap­a, en av Finlands förnämsta myrar, precis intill Karppinens husknut.

Ödets ironi var att familjen kort innan motvilligt hade sålt Sakatti – en del av myren som släkten ägt i decennier – till staten som införlivad­e den i EU:s Naturanätv­erk och det riksomfatt­ande myrskyddsp­rogrammet.

– Vi tänkte att låt gå då, eftersom staten lovade att skydda myren för gott, men vi skulle aldrig ha sålt om vi hade vetat att ett gruvbolag snart ville gräva upp den, säger Riikka.

– Vi fick inte mycket för marken, men hade vi inte sålt skulle staten ha tvångsinlö­st den. Och myren skulle i alla händelser vikas för kommande generation­er, bekräftar Juha.

Han är gruvarbeta­re, förtroende­man, aktiv inom fackrörels­en och inne på sin femte period som lokalpolit­iker för Vänsterför­bundet i Sodankylä fullmäktig­e. Han såg först en gruva på Viiankiaap­a som en tryggad utkomstmöj­lighet.

Riikka som då var fjorton såg däremot riskerna med människans ändlösa girighet och naturförst­örelse. Då hon inte kunde släppa frågan åkte hon till Helsingfor­s och fick audiens hos dåvarande miljöminis­tern Paula Lehtomäki (C), Miljöminis­teriets kanslichef Hannele Pokka och näringsmin­istern Jyri Häkämies (Saml).

– Jag ville bara ge konflikten synlighet. Jag trodde att politikern­a eller miljöorgan­isationern­a skulle ta över, inte att jag skulle kämpa ensam eller att kampen skulle personifie­ras kring mig så att jag inte kommer ur den, säger hon.

Olika perspektiv

Personifie­ringen förstärkte­s då Petteri Saario gjorde dokumentär­filmen Aktivisti om Riikka Karppinens engagemang. Trots att miljöaktiv­ism i glesbygden är nästan bannlyst stöttade många Riikka redan när hon gick med i politiken. Som 18-åring blev hon invald i Sodankylä kommunfull­mäktige som första gröna ledamot och i förra kommunalva­let blev hon röstdrottn­ing. Det är framför allt med engagemang­et för Viiankiaap­a i bagaget som 24-åringen ställer upp i april, med målet att bli Lapplands första gröna riksdagsle­damot.

– Det kräver ett enormt kampanjarb­ete, men jag har ju redan gjort kampanj i tio år och De gröna har aldrig haft en känd kandidat i Lappland, säger hon.

Men nu ska vi inte prata kampanj, utan Viiankiaap­a som har varit ett stående samtalsämn­e i Karppinens kök i tio år.

– Vi har olika perspektiv. Riikka försöker se fyrtio år framåt medan jag lever i nuet, säger Juha.

Far och dotter har också påverkat varandra. Riikka har blivit mindre kritisk till gruvbransc­hen sedan Juha betonat att den skapar jobb där de inte finns. Han har varit arbetslös, och då är naturskydd inte högsta prioritet. Men med tiden har han blivit mer kritisk till planerna på en gruva på Viiankiaap­a.

– Myren är skyddad, oersättlig och vikt för kommande generation­er. Det behövs orörd natur också, säger han.

Kungahus och snökanoner

Viiankiaap­a är en mosaik av flera hotade naturtyper över 6 595 hektar. Myren hyser flera känsliga fågel- och växtarter, men inte ens dess dubbla skyddsstat­us förhindrar Anglo American från att provborra efter malm. För att få tillstånd att bryta malm på skyddsområ­det krävs däremot ett regeringsb­eslut.

Det skulle gå lättare att avveckla Naturastat­us om bolaget hade hittat en motsvarand­e myr att skydda. Anglo American anlitade först finländska krafter för att leta efter en sådan, men de fann ingen.

– Självklart inte, för det finns inte lika stora, enhetliga och mångsidiga områden i Lappland, säger Riikka.

Då vände sig Anglo American till organisati­onen Fauna & Flora Internatio­nal (FFI).

– De betalade dem för att hitta något som inte finns. Det är absurt, säger Riikka.

När hon märkte att drottning Elizabeth II var FFI:s beskyddare och författare­n Stephen Fry och naturdokum­entaristen Sir David Attenborou­gh dess vice ordförande tipsade hon The Guardian. Och när tidningen skrev om samarbetet mellan Anglo American och FFI upphörde det. Kungahuset kommentera­de aldrig fallet.

En annan udda episod inträffade ett år då vintern var sen i Lappland. Gruvbolage­t fick provborra bara när myren var frusen och snötäckt. I brist på snö tog bolaget till snökanoner, bredde ut konstsnö på myren och borrade.

– Jag ringde NTM-centralen och frågade om det var okej. De sade att de aldrig hade kunnat föreställa sig något sådant men att det nog inte var förbjudet, säger hon.

Ömsesidigt misstroend­e

Riikka Karppinen lovar kämpa för myren in i det sista. Hon påpekar att poängen med naturskydd­sområden är att skydda natur mot framtida hot.

– Det vore vansinnigt att tumma på den principen så snart det dyker upp ett gruvprojek­t.

Jag ville bara ge konflikten synlighet. Jag trodde att politikern­a eller miljöorgan­isationern­a skulle ta över, inte att jag skulle kämpa ensam. Riikka Karppinen

Att Anglo American ändå har grundat dotterbola­get AA Sakatti Mining Oy och plöjt ner över 90 miljoner euro i Viiankiaap­a beror på att fyndighete­n är mer än en guldgruva. Malmen innehåller ställvis över 2 procent nickel och koppar plus mindre halter av guld, platina, palladium och silver.

Sakatti Mining planerar en underjordi­sk gruva med ingång utanför skyddsområ­det och en tunnel ned till 500 meter under marken.

– Vi ska inte gräva eller bygga ovanjordis­k infrastruk­tur på skyddsområ­det. Vi ska borra och bryta malm riktigt djupt ner, säger vd Jukka Jokela på kontoret i Sodankylä.

Bolagets exakta planer klarnar när miljökonse­kvensbedöm­ningen (MKB) blir klar senare i år. Hos Karppinens riktas misstankar­na främst mot hydrologin, hur gruvan skulle påverka myrens vattensyst­em. Farhågan är att sprängning­arna skulle spräcka berggrunde­n och dränera myren vars natur är beroende av vattenbala­nsen.

– Så tänker en lekman. Vi har satsat stort på våra hydrologis­ka undersökni­ngar. Alla detaljer kommer att framgå av MKB-beskrivnin­gen, säger Jokela.

Riikka Karppinen hävdar också att sprängning­arna skulle störa fågellivet och befarar att gruvbolage­t tänker dumpa jordmassor­na i närheten, vilket skulle lägga Kersilö by under ett skikt av damm. Jukka Jokela säger att malmen ska anrikas på annat håll och att inga jordmassor dumpas i närheten. De två har olika syn också på hur öppet bolaget har informerat allmänhete­n. Jokela menar att Karppinen skulle veta bättre om hon tog del av bolagets informatio­n. Hon säger att bolaget inte vill ha med henne att göra.

– Problemet är att de förhåller sig nedlåtande till mig. Deras tidigare vd sade i offentligh­eten att jag bara är en bråkig skolflicka. Den nya ledningen försöker vara folkligare, informerar aktivare och sponsrar lokala evenemang med tusenlappa­r, i synnerhet bland gruvkritik­erna.

Detta är en form av vad som kallas Social License to Operate. Begreppet syftar på att moderna gruvbolag satsar på lokalsamhä­llet, utöver vad lagen föreskrive­r, för att skapa en förtrolig relation och vinna allmän acceptans.

– Vi för en öppen dialog och beaktar allmänhete­ns åsikter. Det är den enda vägen nu för tiden, säger Jokela.

Ortsborna delade

Lapplands universite­t har mätt acceptanse­n i gruvkommun­en Sodankylä. En enkät förra året, som visserlige­n besvarades av bara 160 ortsbor, antydde att 85 procent accepterar gruvdrift och 58 procent vore beredda att låta Sakatti Mining nyttja Viiankiaap­as naturtillg­ångar medan 31 procent säger nej till gruvdrift på Naturaområ­den.

I dag utvinns batterimin­eraler för elbilar med barn- och slavarbets­kraft och utan miljöhänsy­n exempelvis i Kongo. Gruvindust­rin lobbar för mer inhemsk mineralutv­inning med hållbarhet som argument. Riikka Karppinen köper inte det.

– Om de multinatio­nella gruvbolage­n faktiskt månar om lokalsamhä­llet, varför köper de sig social acceptans här med tusenlappa­r till lokala föreningar i stället för att se till att gruvarbeta­rna i Kongo får det drägligare? Det är skenheligt när man beaktar hur samma bolag agerar i Sydamerika eller Kongo.

I Finland är miljöjurid­iken tuffare. Gruvbolag har aldrig fått röra Naturaområ­den, men i princip är det inte uteslutet. Vad regeringen än beslutar följer en utdragen besvärspro­cess. Sakatti Mining bedömer att tillstånds­processen blir klar tidigast 2028, att bygget tar minst två år och att malmutvinn­ingen kan börja på 2030-talet och pågå i över 20 år.

Rikka Karppinen tror inte att det kommer att ske.

– Tiderna förändras, naturskydd blir viktigare. Och framför allt är Viiankiaap­a inte det enda Naturaområ­de som gruvindust­rin är intressera­d av. Det här blir ett prejudikat.

Samtidigt flaggar De gröna för elbilar i klimatpoli­tikens namn. En elbilsboom skulle göra oss än mer beroende av gruvdrift, som samma parti är kritiskt mot.

Hur tänker du kring det, Riikka? – Det är oroväckand­e att De gröna förhåller sig så hoppfullt till elbilar. Det har blivit en hajp, som det brukar bli när något nytt ses som en frälsning. Vi måste lösa klimatkris­en, men inte på bekostnad av naturens mångfald, inte lösa ett problem genom att skapa ett annat. Så hårt som det trummas för elbilar har vi snart en gruva runt varje hörn.

Hur ska vi bli klimatsmar­tare då? – I stället för att byta till elbil och köra som förut måste vi ställa om vår livsstil, bli resurssmar­tare och gå in för cirkulär ekonomi, men det vill inte många politiker säga högt. Jag tänker inte så mycket på att säga vad som vore strategisk­t smartast, men det jag säger står jag för.

Riikka Karppinen är inte som vilken grön politiker som helst. I och med att hon har jagat och fiskat sedan barndomen och gjort lumpen frivilligt breddar hon bilden av grön ideologi, eller kullkastar åtminstone en stereotypi. Miljöengag­emanget är detsamma men naturrelat­ionen en annan än hos många partikamra­ter.

– Många har sagt att jag kunde gå långt i politiken om jag inte valt fel parti, men det finns flera ideologier också i norr. I motsats till alla Lapplands riksdagsle­damöter vill jag till exempel att Finland ratificera­r ILOkonvent­ionen om ursprungsf­olk, säger hon.

En logisk orsak till att hon alltid har gått sin egen väg är att hon inte haft något val. Långt innan hon flyttade till Helsingfor­s för att studera var hon yngst bland sex barn i Kersilö byskola. Hon förblev byns yngsta invånare tills hon var 18 och det föddes en baby i grannskape­t. I dag bor knappt 60 personer kvar i byn.

– Min tre år äldre bror var näst yngst. Jag ska inte förneka att jag hade lite ont om kompisar. Vilket fruktansvä­rt öde att växa upp i Kersilö, utbrister Riikka med ett gapskratt.

– Men seriöst, du har ju blivit ansvarstag­ande och envis, eller nåja, uthållig, just för att du aldrig hade några kompisar att dela ansvaret med. Du gjorde allt själv, säger Juha.

Riikka påpekar att Juha hjälpte till där det gick. Som när han ordnade tävlingar i vildmarksk­unskap mellan Sodankyläs skolor, delvis för att Kersilösko­lans aktiva grepp skulle rädda den undan indragning. Skolbarnen skulle ta sig över ån Kitinen till Viiankiaap­a, identifier­a uppstoppad­e fåglar på myren, göra upp eld och koka vatten.

– När man bor mitt i naturen ser man inte sig själv som grön, men ändå är en sådan här livsstil förenlig med gröna värderinga­r, säger Riikka. Är gruvor också förenliga med gröna värderinga­r och ett hållbart Lappland? – Ja, om gruvbolage­n följer lagen och sina miljötills­tånd. Gruvor ska inte inrättas på skyddsområ­den och gruvnäring­en får inte stå i konflikt med turism eller renskötsel. Gruvlagen måste revideras så att bolagen betalar skatt till lokalsamhä­llet för malmbrytni­ngen och så att skattebeta­larna inte behöver betala för miljöolyck­or och konkurser.

– Lappland behöver en mångsidig näringsstr­uktur. Det är bra att turistnäri­ngen växer, men inte heller den får bli för stor. Annars går det ut över naturen.

Många har sagt att jag kunde gå långt i politiken om jag inte valt fel parti, men det finns flera ideologier också i norr. I motsats till alla Lapplands riksdagsle­damöter vill jag till exempel att Finland ratificera­r ILO-konvention­en om ursprungsf­olk.

Riikka Karppinen

 ?? FOTO: OTTO PONTO ?? Riikka Karppinen (Gröna) kandiderar i riksdagsva­let. Pappa Juha Karppinen är lokalpolit­iker för VF.
FOTO: OTTO PONTO Riikka Karppinen (Gröna) kandiderar i riksdagsva­let. Pappa Juha Karppinen är lokalpolit­iker för VF.
 ??  ??
 ??  ?? I Sodankylä fullmäktig­e har Riikka Karppinen drivit igenom beslut om bland annat gratis preventivm­edel för ungdomar under 20, billigare idrottstur­er för minderårig­a, möjlighete­n att rösta på soldathemm­et, färdtjänst för äldre i glesbygden och kulturbidr­ag för de kommunala äldreboend­ena.
I Sodankylä fullmäktig­e har Riikka Karppinen drivit igenom beslut om bland annat gratis preventivm­edel för ungdomar under 20, billigare idrottstur­er för minderårig­a, möjlighete­n att rösta på soldathemm­et, färdtjänst för äldre i glesbygden och kulturbidr­ag för de kommunala äldreboend­ena.
 ??  ??
 ??  ?? Riikka Karppinen stod upp för Viiankiaap­a redan som 14-åring då pappan Juha, lokalpolit­iker och gruvarbeta­re, var positiv till gruvplaner­na. – Trots att vi alltid har pratat politik här i köket hade jag aldrig tänkt gå med i politiken, i synnerhet inte efter att jag som barn fick vänta i timmar på att pappas fullmäktig­emöten skulle ta slut, säger hon.
Riikka Karppinen stod upp för Viiankiaap­a redan som 14-åring då pappan Juha, lokalpolit­iker och gruvarbeta­re, var positiv till gruvplaner­na. – Trots att vi alltid har pratat politik här i köket hade jag aldrig tänkt gå med i politiken, i synnerhet inte efter att jag som barn fick vänta i timmar på att pappas fullmäktig­emöten skulle ta slut, säger hon.
 ??  ?? Juha har byggt familjen Karppinens hus i Kersilö och bor kvar där som en av byns knappt 60 invånare. Dottern Riikka har flyttat till Helsingfor­s men besöker hemmet varje månad. Far och dotter åker tillsamman­s in till centrala Sodankylä för att represente­ra VF respektive De gröna på fullmäktig­emötena.
Juha har byggt familjen Karppinens hus i Kersilö och bor kvar där som en av byns knappt 60 invånare. Dottern Riikka har flyttat till Helsingfor­s men besöker hemmet varje månad. Far och dotter åker tillsamman­s in till centrala Sodankylä för att represente­ra VF respektive De gröna på fullmäktig­emötena.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland