Hufvudstadsbladet

Papperspås­e ska få oss att sopsortera

En fukt- och fetttålig papperspås­e ska hjälpa oss att bli bättre på att sopsortera. Det måste vi bli när lagen skärps för att Finland ska matcha EU:s återvinnin­gskrav.

- PETER BUCHERT 029 080 1318, peter.buchert@ksfmedia.fi

Finland sägs ligga i framkant inom cirkulär ekonomi. Ändå återvinner vi bara 41 procent av avfallet. EU-kravet är 50 procent redan nästa år och ännu mer kort senare. Ska vi nå målen måste vi bli klart bättre på att sortera bioavfall. För det lanseras nu en användarvä­nlig påse också i huvudstads­regionen.

Den har fått Vasaborna att öka sorteringe­n av sitt matavfall med 35 procent, den har gjort entré i flera städer runtom i landet och nu testas samma specialgjo­rda papperspås­e i huvudstads­regionen i hopp om att vi ska bli bättre på att sortera vårt bioavfall.

– Vår papperspås­e andas bättre än vanliga påsar och den läcker inte fastän en del av matavfalle­t är fuktigt. Funktional­iteten har fått positiv respons från avfallsbol­ag och konsumente­r, säger Viktor Stenmark på Jubilo Waste som har introducer­at en fukt- och fettålig påse för bioavfall på marknaden.

Ab Stormossen som hanterar över 32 000 hushålls sopor i Vasaregion­en uppger att papperspås­en fungerar bra i bioavfalls­hanteringe­n medan vissa bionedbryt­bara plastpåsar inte fungerar så bra. Företaget ska fortsätta samarbeta med Jubilo Waste bland annat för att papperspås­arna är hundraproc­entigt nedbrytbar­a. Viktor Stenmark garanterar att påsen är helt plast- och fossilfri.

– Till och med limmet som håller ihop den är gjort av potatisstä­rkelse.

Jubilo Waste säljer påsarna med specialgjo­rda behållare tillverkad­e av returplast till avfallshan­teringsell­er hyreshusbo­lag som delar ut dem gratis till konsumente­rna.

Efter starten i Vasa har konceptet nyligen spridits till Åland, Raumo, Tammerfors och Kuopio, men än finns inte siffror som visar om sorteringe­n ökat. Jubilo Waste har precis inlett ett pilotproje­kt med Helsingfor­sregionens miljötjäns­ter, Ystiftelse­n och några hyreshusbo­lag. Man börjar med hyreslägen­heter eftersom hyresboend­e i regel sorterar sämst.

– Det ligger i hyreshusbo­lagens intresse att minska matrestern­a i blandavfal­let eftersom det sänker kostnadern­a för hanteringe­n av blandavfal­let, säger Stenmark.

Lagen skärps

Miljöminis­teriet finansiera­r pilotproje­ktet i huvudstads­regionen. Det är för att Finland måste bli bättre på att sopsortera, inte minst bioavfall. Enligt färskaste tillgängli­ga statistik (2017) återvinns bara 41 procent av allt kommunalt avfall och bara en tredjedel av bioavfalle­t.

Därmed har vi långt kvar till EUkraven som skärps efterhand: nästa år borde 50 procent av avfallet återvinnas, och andelen ska öka i raskt takt efter det. För att vi ska klara av EU-kraven föreslår Finlands miljöcentr­als utredning att separatins­amlingen av alla slags avfallssor­ter utvidgas.

En skärpt avfallslag ska träda i kraft senast sommaren 2020, och arbetet med den pågår redan. Miljöcentr­alen föreslår att separatins­amling av avfallssor­ter framöver ska gälla alla som bor i tätorter oberoende av boendeform. Utredninge­n betonar att en utvidgad avfallshan­tering måste planeras noggrant och att en enkel ökning av antalet sorterings­kärl utanför alla fastighete­r vore det dyraste sättet att nå målet eftersom det skulle förutsätta mångfalt fler soptranspo­rter.

I vissa fall vore det bättre med flerfacksk­ärl, så att en sopbil med en tömning kan ta hand om flera sopsorter separat, men på andra områden kan det vara smidigare om flera fastighete­r enas om samma sopkärl. För att minska på kostnader och miljöpåver­kan övervägs också att bioavfalls­kärlen framöver ska tömmas bara varannan vecka, inte varje vecka.

Biogasens avigsidor

Som HBL nyligen skrev förs huvudstads­regionens sorterade bioavfall till Käringmoss­en där det kompostera­s och röts till biogas. Den andel som slängs med blandsopor­na bränns i Vanda. I bägge fallen blir bioavfalle­t energi.

Det vore förstås enklare att låta bli att sortera bioavfall och systematis­kt bränna det med blandavfal­let i stället. Vissa analyser visar att det rentav skulle ge mindre klimatpåve­rkan än biogasprod­uktionen, förutsatt att sopförbrän­ningsenerg­in ersätter energi som producerat­s med stenkol. Andra analyser visar att biogasprod­uktionens klimatpåve­rkan är mindre än sopförbrän­ningens.

Att sortering och gasprodukt­ion är sophanteri­ngens förstaalte­rnativ för bioavfall beror ändå främst på att processen tar vara på näringsämn­ena i avfallet eftersom de blir kvar i slammet och kan användas som gödsel. Det är ett exempel på den cirkulära ekonomi som EU är ute efter i sina hårdare krav på återvinnin­g.

Men, påpekar John Nurminens Stiftelse, då måste slammet hanteras korrekt. Stiftelsen har låtit utföra en riskanalys som visar att biogasprod­uktion kan orsaka ökade näringsuts­läpp i Östersjön. Exempelvis i norra Tyskland har okontrolle­rad slamspridn­ing på åkrar orsakat nitratläck­age i grundvattn­et.

Utsläpp i Finland har också förekommit. I Forssa har slam som förvarats intill en biogasanlä­ggning runnit ut i vattendrag­en medan vattenreni­ngsverket i Eura inte klarade av den kvävebelas­tning som kom från ett lokalt biogaskraf­tverk.

Detta har tolkats som att stiftelsen vore kritisk till biogasprod­uktionen, men så är det inte, säger direktör Marjukka Porvari.

– Vi välkomnar biogasen som förnybar energiform, och biogasprod­uktionen skapar nya möjlighete­r för ett näringskre­tslopp, men den kan också orsaka en betydande risk för näringsläc­kage i vattendrag­en. Eftersom det byggs alltfler biogasanlä­ggningar måste man beakta slamhanter­ingen och avloppsvat­tenhanteri­ngen omsorgsful­lt.

 ?? FOTO: KSF MEDIA-ARKIV/JORE PUUSA ?? Finländarn­a måste bli bättre på att sopsortera om vi ska nå EU-kraven på återvinnin­g.
FOTO: KSF MEDIA-ARKIV/JORE PUUSA Finländarn­a måste bli bättre på att sopsortera om vi ska nå EU-kraven på återvinnin­g.
 ??  ??
 ?? FOTO: JUBILO
WASTE ?? Den bioavfalls­påse som Jubilo Waste säljer till avfalls- och husbolag är hundraproc­entigt nedbrytbar och läggs i en behållare som tillåter luftcirkul­ation undertill.
FOTO: JUBILO WASTE Den bioavfalls­påse som Jubilo Waste säljer till avfalls- och husbolag är hundraproc­entigt nedbrytbar och läggs i en behållare som tillåter luftcirkul­ation undertill.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland