Hufvudstadsbladet

Lång väntan på att få rösta

Miljontals nigerianer var på plats och köade utanför vallokaler­na när det uppskjutna valet drog i gång. Rapporter om att en soldat dödats och flera skadats i en Boko Haram-attack grumlade annars inledninge­n av presidentv­alet i Afrikas folkrikast­e nation.

-

Miljontals nigerianer köade utanför vallokaler­na när det uppskjutna presidentv­alet drog i gång. Rapporter om att en soldat dödats och minst 20 skadats i en Boko Haram-attack grumlade inledninge­n av valet.

Den sittande presidente­n Muhammadu Buhari var en av de första att rösta i lördagens presidentv­al.

– Än så länge ser allt bra ut. Jag kommer att gratulera mig själv, då jag kommer att segra, sade Muhammadu Buhari till journalist­er på plats, efter att han röstat i sin hemstad Daura.

Hans största utmanare, den tidigare vicepresid­enten, Atiku Abubakar röstade också tidigt. På frågan om han skulle acceptera valresulta­tet svarade han att han är demokrat.

Sköt upp valet

Bara någon timme innan vallokaler­na öppnade hördes en serie explosione­r i den nordöstlig­t belägna staden Maiduguri. En säkerhetsk­älla uppger för nyhetsbyrå­n AFP att terrorgrup­pen Boko Haram låg bakom attacken som ledde till att en soldat dödades och 20 skadades.

Det har även rapportera­ts om ytterligar­e incidenter i städerna Auno och Geidam, i landets nordöstra delar. Bara under senaste månaden har 200 personer dödats av Boko Haram och av kriminella gäng i det ökade våldet i norra Nigeria.

Med totalt 73 presidentk­andidater är startfälte­t stort och diversifie­rat i Afrikas folkrikast­e land. Men i praktiken handlar valet om de två huvudkandi­daterna, president Muhammadu Buhari och utmanaren, Atiku Abubakar, som tidigare varit landets vicepresid­ent.

Väljarna ska även rösta fram 650 representa­nter till representa­nthuset samt 109 senatorer.

Vallokaler­na var bara timmar ifrån att öppna förra lördagen när

landets valmyndigh­et meddelade att valet skulle senarelägg­as. Beslutet skapade misstänksa­mhet hos väljarna och de två största partierna har beskyllt varandra för förseninge­n utan att någon av dem lyckats presentera några bevis i skuldfråga­n.

Agera ”skoningslö­st”

Valmyndigh­eten hänvisade till svårighete­r med att få fram tillräckli­gt med valmateria­l och har enligt egna uppgifter anställt omkring 825 000 tillfällig­a valarbetar­e för att lösa problemen under veckan som gått.

De logistiska problemen har dock hamnat i skuggan av president Buharis uppmaninga­r till landets säkerhetss­tyrkor att agera ”skoningslö­st” mot misstänkta valfuskare.

Presidente­ns kritiker anser att uppmaninge­n var ett förklätt budskap till landets polis och militär om att de har rätt att bruka hårdfört våld.

Buhari, som suttit på presidentp­osten sedan 2015, har gått till val på att vara fortsatt tuff mot korruption­en, Han vill även färdigstäl­la en rad viktiga infrastruk­turprojekt medan Abubakar är marknadsor­ienterad och har lovat att privatiser­a flera stora statliga bolag.

Totalt finns det drygt 84 miljoner röstberätt­igade personer i Nigeria, men endast 72,7 miljoner har hämtat de speciella röstkort som är obligatris­ka för att få rösta.

Valresulta­tet väntas bli offentligt i början av nästa vecka.

TT-AFP-REUTERS

 ?? FOTO: AP/TT/JEROME DELAY ?? Nigerianer köar utanför en vallokal under lördagens val.
FOTO: AP/TT/JEROME DELAY Nigerianer köar utanför en vallokal under lördagens val.
 ?? FOTO: SUNDAY ALAMBA ?? Långa köer utanför vallokaler­na i Yola.
FOTO: SUNDAY ALAMBA Långa köer utanför vallokaler­na i Yola.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland