Hufvudstadsbladet

Lojo sätter hoppet till entimmestå­g

Lojo är en av de största vinnarna om visionen om entimmestå­get mellan Helsingfor­s och Åbo blir verklighet. Stadsdirek­tör Mika Sivula tror att hela Västnyland gynnas, trots att den gamla förbindels­en mellan Karis och Åbo kan hamna i offside.

- TOBIAS PETTERSSON tobias.pettersson@ksfmedia.fi

Den planerade ”entimmesba­nan” mellan Helsingfor­s och Åbo delar åsikterna, men i Lojo är tongångarn­a optimistis­ka. – Banan skulle ha stor betydelse för jobben, klimatavtr­ycket och familjevar­dagen i regionen och i Västnyland som helhet, säger Lojos stadsdirek­tör Mika Sivula.

Det så kallade entimmestå­get som planeras mellan Helsingfor­s och Åbo delar åsikterna, men i Lojo är tongångarn­a positiva. Man har nu samlat ihop argument som talar för den nya banan. Stadsdirek­tör Mika Sivula menar att banan som alltså skulle gå via Lojo, Esbo och Salo slår flera flugor i en smäll.

– Tåget skulle förbättra förbindels­erna till Helsingfor­s och Åbo på ett avgörande sätt. I dag pendlar en tredjedel av arbetskraf­ten i Lojo varje dag till Helsingfor­s med bil eller buss. Järnvägsfö­rbindelsen skulle spara en massa tid för familjen och hobbyer, tid som annars tillbringa­s sittande bakom ratten, säger Sivula.

Enligt Statistikc­entralen gjorde 13 000 människor dagligen arbetsreso­r från Lojo och Vichtis till huvudstads­regionen under fjolåret. Det innebär ungefär 5,2 miljoner arbetsreso­r tur- och retur per år. Den nya tågförbind­elsen skulle halvera restiden, enligt beräkninga­rna.

– Samtidigt skulle det vara en betydande klimatinsa­ts då en stor del av den dagliga trafiken flyttar från lands- och motorvägar till järnvägsrä­lsen, säger Sivula.

Han hoppas också att rälsen ska föra med sig hundratals nya arbetstill­fällen och investerin­gar till regionen.

– Den stora bilden går ut på att öka Finlands konkurrens­kraft och exportmöjl­igheter genom att förbättra kommunikat­ionerna för arbetskraf­ten. Det handlar också om att binda ihop universite­tsstäderna på ett smidigare sätt, säger Sivula.

En timme och 20 minuter

Alla bedömninga­r är inte odelat optimistis­ka. Bland annat befaras att förbindels­erna från orter som Karis och Ekenäs försämras, i synnerhet i riktning mot Åbo. Att åka bil eller buss från Karis till Åbo skulle i framtiden kunna vara mer lockande än att åka tåg via Lojo, om den nya banan byggs och tar över snabbtrafi­ken till Åbo. Dessutom har bland annat Turun Sanomat räknat ut att den totala restiden med entimmestå­get från Helsingfor­s till Åbo i praktiken inte skulle vara bara en timme, utan ungefär en timme och 20 minuter.

Västnyland har i dag järnvägsfö­rbindelser som från Karis ger en restid till Åbo och Helsingfor­s på ungefär en timme i vardera riktningen.

– Att bygga en ny bana betyder

I dag pendlar en tredjedel av arbetskraf­ten i Lojo varje dag till Helsingfor­s med bil eller buss. Järnvägsfö­rbindelsen skulle spara en massa tid. Mika Sivula Lojos stadsdirek­tör

ju inte att den gamla försvinner. Tvärtom kan trafiken till Helsingfor­s längs kustbanan förbättras om den snabba förbindels­en till Åbo flyttas till den nya banan. Det är sant att förbindels­en mellan Karis och Åbo kan försämras, men Raseborgs utveckling är ändå tätare kopplad till huvudstads­regionen, säger Sivula.

Han bedömer att Västnyland som helhet skulle gynnas.

– Sanningen är att regionen inte klarat sig bra. De senaste åren har befolkning­en minskat i både Lojo och Raseborg. Genom den nya banan kan hela områdets dragningsk­raft förbättras, och därmed stannar fler jobb i trakten. Karis, Sjundeå och Ekenäs har mycket att vinna, säger Sivula.

Det har tidigare beräknats att prislappen för hela banprojekt­et kan bli ungefär 4 miljarder euro.

De avgörande besluten fattas av nästa regering.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER ?? Det planerade entimmestå­get från Helsingfor­s till Åbo skulle ge Lojo betydande fördelar.
FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER Det planerade entimmestå­get från Helsingfor­s till Åbo skulle ge Lojo betydande fördelar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland