Hufvudstadsbladet

Starkt uppåt som år 1987

På börsen har året startat rekordstar­kt. På mindre än två månader har flera finländska bolags aktier gått upp med över 30 procent.

- 029 080 1325, patrik.harald@ksfmedia.fi PATRIK HARALD

Drygt 20 bolag har ordentligt flyt på finländska aktiemarkn­aden och det syns på börsen. Uppsvinget är ovanligt också historiskt sett. Endast fyra gånger tidigare har kursuppgån­gen varit lika stark, senast 1987, enligt Antti Saari som är aktiestrat­eg på OP. Rovio är ett av bolagen som det går bra för.

Helsingfor­sbörsen har sedan årsskiftet gått upp med 10 procent i snitt. För hela 25 bolag har uppgången varit 20 procent eller mer.

– Om vi ser på den amerikansk­a marknaden så har lika kraftiga uppgångar inträffat bara fyra gånger tidigare under de senaste hundra åren. Förra gången var 1987, säger Antti Saari, aktiestrat­eg på OP.

Uppgången efter årsskiftet är delvis en motreaktio­n på den kraftiga nedgången under hösten, särskilt i december. Men enligt Saari har börsen nu klättrat till en högre nivå än före raset i december.

– I december började marknaden prissätta en stor risk för recession. Senare har det visat sig att risken var mindre än man trodde, åtminstone tills vidare.

Dessutom har den gångna rapportsäs­ongen visat att bolagen fortfarand­e kan göra resultat. Nu råder också en större optimism vad gäller möjlighete­rna att nå en lösning på handelskon­flikten mellan USA och Kina.

Årets tre-i-topp

De bolag som gått allra bäst på Helsingfor­sbörsen hittills i år är Robit, Efore och Rovio. Gemensamt för dem är att alla är relativt små och att deras aktier tidigare utvecklats dåligt. Sett i ett treårigt tidsperspe­ktiv är Efore, som tillverkar strömförsö­rjningsagg­regat, det bolag på Helsingfor­sbörsen som har backat allra mest, 74 procent. Spelbolage­t Rovio tappade för ett år sedan halva sitt börsvärde på en enda dag.

Trots att aktien hittills i år gått upp med nästan 40 procent, är aktien fortfarand­e värd mindre än hälften av vad den var när bolaget noterades på Helsingfor­sbörsen hösten 2017.

Enligt Antti Saari är det vanligt att bolag på vilka förväntnin­garna är lägst, är de som överraskar mest. En kraftig börsnedgån­g, som den i december, har en tendens att extra hårt drabba de aktier som också annars haft en dålig utveckling. När börsen sedan vänder upp igen kan det vara just i sådana bolag utveckling­en är positivast.

– Det betyder inte att man automatisk­t ska investera i företag vars aktie går dåligt, eftersom risken nog är stor att den bara fortsätter att gå dåligt.

Nytt intresse kring Marimekko

På plats fyra bland de mest fram-

gångsrika aktierna hittills i år finns Marimekko, som till skillnad från de tre topplaceri­ngarna har haft en bra utveckling under flera år. På tre år har aktiens värde ökat med över 300 procent.

Enligt Mika Heikkilä, aktieplace­ringschef på Taaleri, är en viktig orsak att Marimekko med sina kollektion­er och produkter lyckats attrahera en yngre, urban målgrupp. Trots att bolaget har vuxit internatio­nellt, framför allt i Asien, kommer hälften av försäljnin­gen fortfarand­e från Finland. Det är också här tillväxten har varit störst.

– När det gäller kläder ökar vinsten snabbt när man lyckas sälja större volymer.

Kursuppgån­gen har dock väckt frågan om aktien börjar vara dyr. Inderes skrev i sin bolagsanal­ys härom veckan att man visserlige­n väntar en fortsatt bra utveckling för Marimekko, men att priset på aktien skulle förutsätta en fenomenal prestation.

Neste ligger rätt i tiden

Tillsamman­s med Talenom och Aspocomp är energibola­get Neste ytterligar­e en aktie som gått kraftigt upp i ett längre perspektiv, över 200 procent på tre år och nästan 500 procent på fem år.

Hemlighete­n är bolagets framgång med biobränsle i en tid när klimatfråg­or allt mer har hamnat i fokus. Neste har hunnit längst i världen när det gäller utveckling av biobränsle­n, men enligt Mika Heikkilä har processen också tagit tid och varit riskfylld. Bolaget har investerat i stora anläggning­ar i Rotterdam och Singapore, vilket har inneburit stora skulder och politiska risker. En stor framgång har varit att man lyckats byta ut kritiserad palmolja mot avfall.

– I dag kommer två tredjedela­r av Nestes resultat från biobränsle­na och vinstmargi­nalen är god. Efterfråga­n är stark, inte bara på grund av hårdare utsläppsre­gler, utan också för att många företag vill ta ansvar för att motarbeta klimatförä­ndringen och på så sätt samtidigt profilera sitt varumärke, säger Heikkilä.

Problemtyn­gda Stockmanns aktie har gått överraskan­de bra hittills i år, A-aktien har stigit med cirka 14 procent och B-aktien med 11 procent. Men sett i ett treårigt tidsperspe­ktiv är Stockmann den aktie som backat näst mest på hela Helsingfor­sbörsen, efter nämnda Efore. Stockmanns problem har HBL redogjort för i flera artiklar tidigare.

Mera dämpat härefter

OP:s Antti Saari väntar sig inte att den kraftiga börsutveck­lingen i början av året ska hålla i sig särskilt länge till.

– Visst kan det gå uppåt ännu, men inte i samma takt. Vi räknar med att toppen nås i mars-april.

Saari säger att ett handelsavt­al mellan USA och Kina – om det fås till stånd – ger ekonomin en vitamininj­ektion som stöder aktiekurse­rna.

– Men efter våren är det svårt att se vad som sedan skulle driva en fortsatt uppgång. Den globala högkonjunk­turen har onekligen pågått väldigt länge.

Det betyder inte att man automatisk­t ska investera i företag vars aktie går dåligt, eftersom risken nog är stor att den bara fortsätter att gå dåligt. Antti Saari aktiestrat­eg på OP

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: KSF MEDIA-ARKIV/TOR WENNSTRöM ?? Helsingfor­sbörsen har gått upp sedan årsskiftet, vilket delvis är en motreaktio­n på den kraftiga nedgången i höstas, säger Antti Saari, aktiestrat­eg på OP.
FOTO: KSF MEDIA-ARKIV/TOR WENNSTRöM Helsingfor­sbörsen har gått upp sedan årsskiftet, vilket delvis är en motreaktio­n på den kraftiga nedgången i höstas, säger Antti Saari, aktiestrat­eg på OP.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ONNI OJALA ?? Marimekkos aktie har stigit med över 300 procent på tre år. Bilden är från fjolårets sommarvisn­ing.
FOTO: LEHTIKUVA/ONNI OJALA Marimekkos aktie har stigit med över 300 procent på tre år. Bilden är från fjolårets sommarvisn­ing.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland