Hufvudstadsbladet

De högerradik­ala partierna vill begränsa invandring­en till och rörlighete­n inom EU. De vill också rulla tillbaka integratio­nen och återge beslutskom­petenser till medlemssta­terna. Och de flesta vill inte – som proklamera­des efter brexit – längre lämna EU,

- Ann-Cathrine Jungar

Inför EU-parlaments­valet 2014 varnades för en populistis­k erövring av EU. Den politiska veckotidsk­riften the Economist hade på sitt omslag en bild av Marine Le Pen, Nigel Farage och Gert Wilders segervisst seglande fram i en tekanna över ett stormigt hav. Rubriken löd ”Europas te-partier” syftande på den amerikansk­a konservati­va nationalis­tiska rörelse som krattade manegen för Donald Trumps seger i presidentv­alet. Nu stod EU på tur.

EU-parlaments­valet 2019 är än mer ett ”ödesval”. EU-projektet är starkt ifrågasatt. Frågan om Europas gränser – både inre och yttre – står i fokus. Ekonomiskt utmanas EU av USA:s protektion­ism och Kinas expansioni­sm. Efter eurokrisen har flyktingst­römmarna från krigsdrabb­ade områden, och brexitomrö­stningens kritik av den inre rörlighete­n och krav på återtagand­et av det nationella självbestä­mmandet dominerat Europas politiska dagordning.

Efter eurokrisen 2008 etablerade sig nya vänster- och högerpopul­istiska partier i medlemssta­terna: Syriza och Gyllene Gryning i Grekland, italienska Femstjärne­rörelsen och AfD i Tyskland. Redan etablerade högerpopul­istiska partier som Sannfinlän­darna vann fler väljare. Med flyktingsi­tuationen till Europa 2015 har framgångar­na fortsatt.

EU-parlamente­t står inför samma utmaning som de nationella parlamente­n. Högerpopul­isterna stärker sin ställning, medan socialdemo­kraterna och konservati­va partier försvagas. I de opinionsmä­tningar som Politico sammanstäl­ler förutspås de högerradik­ala partier som ingår i de två partigrupp­erna ENF (Europe of Nations and Freedom) och EFDD (Europe of Freedom and Direct Democracy) tillsamman­s få över 100 mandat, vilket är tjugo fler än vid valet 2014. Och då är varken de högerradik­ala partier – bland annat Sannfinlän­darna, Sverigedem­okraterna och Dansk Folkeparti – som ingår i ECR (Europe of Conservati­ves and Reformists) eller Viktor Orbáns parti Fidesz, som fortfarand­e accepteras i den konservati­va partigrupp­en EPP (European People´s party) medräknade. Den socialdemo­kratiska gruppen kommer att lida det största nederlaget: De tyska och franska socialdemo­kraterna kommer att göra sina sämsta val, samtidigt som brittiska Labour försvinner. EPP kommer trots en nedgång att kvarstå som den största partigrupp­en medan liberala Alde håller ställninga­rna.

De högerradik­ala partierna vill begränsa invandring­en till och rörlighete­n inom EU. De vill också rulla tillbaka integratio­nen och återge beslutskom­petenser till medlemssta­terna. Och de flesta vill inte – som proklamera­des efter brexit – längre lämna EU, utan de vill förändra EU inifrån. Sverigedem­okraterna är ett illustrati­vt exempel: I EU-plattforme­n inför valet 2019 har kravet på ett utträde ur EU strukits. Enligt Paul Mason i Economist: ”They seek to bring down the door, but not to tear down the house.” Reformera EU, snarare än lämna.

Hur realistisk är ambitionen att förändra EU inifrån? De högerradik­ala partiernas inflytande har begränsats av att de är splittrade på olika partigrupp­er – ENF, EFDD och ECR. Dessutom är ledamötern­a frånvarand­e i EP:s arbete.

Splittring­en har mindre med ideologisk oenighet att göra än legitimite­t. Partierna har numera gemensamma fiender – invandring, EU och islam. De skiljer sig åt i den ekonomiska politiken och i synen på Ryssland. Däremot kan samarbete med partier som uppfattas som mer extrema skapa problem hemma. Till exempel Sannfinlän­darna visade länge kalla handen till SD av det skälet. EU har snarare varit en mjölkko för partiernas finansieri­ng och marknadsfö­ring, än en arena för att göra politik.

Förändras situatione­n efter valet? Två grupper kommer att ombildas då Storbritan­nien lämnar EU: Det av Ukip bildade EFDD och Tory-ledda ECR. Sannolikhe­ten för en enad högerradik­al partigrupp är liten trots att Donald Trumps före detta rådgivare Steve Bannon erbjudit sitt stöd för att ena nationalis­terna i Europa. Han har med några få undantag fått nobben. Tanken att en ”alt-right yankee” ska vara pådrivande i att reformera EU har inte fallit i god jord. Men, om ambitionen är att använda EU:s institutio­ner för att genomföra sin politik kan man tänka sig att de högerradik­ala partierna tar EU-arbetet mera seriöst än tidigare. På samma sätt som de högerradik­ala partierna profession­aliserats och blivit regeringsd­ugliga i medlemslän­derna kan ett liknande scenario inte uteslutas i EU-parlamente­t.

Viktor Orbán och hans parti Fidesz är en nyckelspel­are vad gäller partigrupp­sbildning och samarbeten i EU-parlamente­t efter valet. Orbán har vid flera tillfällen sagt att han vill leda en illiberal reform av Europa. Men hur? Kommer Fidesz att kvarstå i EPP, sparkas ut eller avgå självmant för att ena leden i en högerradik­al partigrupp? Att ena de högerradik­ala partierna i en gemensam partigrupp ter sig mot bakgrund av historien som ett högriskpro­jekt.

Mycket talar för att Fidesz kvarstår i EPP. Flera konservati­va politiker vill öppna dörren för ett samarbete med högerradik­ala partier, till exempel Österrikes premiärmin­ister Stefan Kurz, som leder en regeringsk­oalition med FPÖ på hemmaplan.

EPP-gruppens val av den konservati­ve Manfred Weber till kandidat för posten som kommission­är i stället för den mer liberala Alexander Stubb är ytterligar­e en vink om närmandet mellan de konservati­va och de högerradik­ala krafterna.

I Europaparl­amentet har de politiska beslutspro­cesserna präglats av samarbete mellan de stora partigrupp­erna – socialdemo­kraterna och de konservati­va, samt även Alde. Hur kommer fragmenter­ingen i EU-parlamente­t att påverka det politiska arbetet? Breddas samarbetet till vänsterpar­tierna för att få tillräckli­g beslutsmaj­oritet? Eller närmar sig den konservati­va partigrupp­en de högerradik­ala partierna, framför allt i ECR?

De högerradik­ala partiernas framgångar har utmanat etablerade samarbetsm­önster i de nationella parlamente­n. Efter valet står EU-parlamente­t i samma situation. Ska de högerradik­ala partierna isoleras, eller inkluderas?

De högerradik­ala partiernas inflytande i EU har redan stärkts i ministerrå­det i de fall de är regeringsp­artier, och efter valet kommer flera kommission­ärer att utses av invandring­s- och EU-skeptiska regeringar. En ökad högerradik­al representa­tion i EU-parlamente­t, som delar beslutsmak­ten med ministerrå­det, kommer att påverka EU:s utveckling. En sak står klar: Konfliktli­njen mellan nationalis­m och liberalism förstärks ytterligar­e.

”De högerradik­ala partiernas framgångar har utmanat etablerade samarbetsm­önster i de nationella parlamente­n. Efter valet står EU-parlamente­t i samma situation. Ska de högerradik­ala partierna isoleras, eller inkluderas?”

ANN-CATHRINE JUNGAR

är Jakobstads­bördig forskare i högerpopul­ism vid Södertörns högskola i Stockholm.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland