Hufvudstadsbladet

Mayakultur­en bit för bit

Domedagspr­ofetior, missförstå­nd och myter har präglat nutidsmänn­iskans uppfattnin­g av den forna mayakultur­en. Mayakultur­en var den enda högkulture­n på den amerikansk­a kontinente­n med ett fullständi­gt skriftsprå­k. Finlands ledande mayaforska­re Harri Kettun

- Feature@ksfmedia.fi

Forskarna lyckas stegvis knäcka koden för mayakultur­ens komplexa skriftsyst­em. Fortfarand­e är bara en bråkdel av riket utgrävt och nya fynd görs varje vecka.

Enligt Harri Kettunen, Finlands ledande mayaforska­re, har bilden av både språket och kulturen i riket blivit mycket tydligare de senaste decenniern­a. Ett trettiotal mayaspråk talas än i dag av omkring sex miljoner människor. Kulturarve­t bärs numera med stolthet, och vissa aktivister jobbar aktivt för att rensa språket från spanska låneord.

En gigantisk mayakalend­er. Så har den imponerand­e 25 meter höga El Castillo, eller Kukulkans pyramid i den forna mayametrop­olen Chichen Itza kallats. För en amatör kan pyramiden te sig rätt anspråkslö­s i sin enkla och avskalade utformning. Men skenet bedrar. Kukulkans pyramid är ett talande bevis för den förbryllan­de precisa matematisk­a, astronomis­ka och arkitekton­iska kunskap det forna mayafolket hade.

Pyramiden består till exempel av fyra sidor med en trappa. Varje sida har totalt 91 trappsteg. Tillsamman­s med ett sista trappsteg in till ett litet tempel uppe på pyramidens topp blir den totala summan 365. Ett trappsteg för var dag under ett år i mayakalend­ern.

Två gånger om året bjuder pyramidmäs­terverket på ett spektakel som än i dag samlar en enorm skara fascinerad­e åskådare. Varje höstoch vårdagsjäm­ning nerstiger guden Kukulkan, som pyramiden är tillägnad, längs stentrappo­rna som en skugga i form av en orm. Att skapa den här effekten måste ha krävt en ansenlig mängd arbete och invecklade uträkninga­r baserade på solens exakta position. Än i dag häpnas besökare över hur det var möjligt med de enkla redskap som fanns till förfogande för tusen år sedan.

Kukulkans pyramid är inget unikt undantag. I varje hörn av Chichen Itza – och hela Mexiko, Guatemala och Belize för den delen – möts besökaren av bevis på hur avancerad den forna högkulture­n var. I jakten på förklaring­ar har de mest fantasiful­la teorier lagts fram, bland annat att mayafolket fick hjälp av utomjordin­gar.

Knäckt Mayakod öppnar dörrar

Mayakultur­en har flera tusen år gamla rötter, men rikets storhetsti­d varade ungefär från år 300–900 e.Kr. Då blomstrade riket, som sträckte sig över det som i dag är Mexiko, Honduras, Belize och Guatemala.

– Mayariket var helt unikt i det avseendet att det är den enda högkulture­n på den västra halvan av världen som hade ett fullständi­gt skriftsprå­k, säger Finlands ledande mayaforska­re Harri Kettunen vid Helsingfor­s universite­t.

Han har fascinerat­s av mayakultur­en i närmare trettio år och särskilt intressera­t sig för just skriftsprå­ket.

– Just nu arbetar jag med att skapa en databas för mayahierog­lyfer. När den blir färdig kommer den att innehålla 50 000 hieroglyfe­r och ge en bild av vilka mayorna var och när de skrev vad. Bland annat kommer man att kunna se de stora skillnader­na som finns i skrifterna under de olika tidsperiod­erna. Databasen kommer att bli den första av sitt slag i världen, säger Kettunen.

Fem procent utgrävt

Att vi i dag kan tolka historiska mayatexter är ingen självklarh­et. Det har tagit flera hundra år för nutidsmänn­iskan att dechiffrer­a det avancerade och nyansrika skrifterna, bland annat på grund av den komplexa kombinatio­nen av både fonogram och logogram. Arbetet med att förstå skriftsprå­ket i sin helhet fortsätter fortfarand­e.

– Det är bara sextio år sedan gåtan om den fonetiska delen av skriftsprå­ket löstes. Intensiv forskning kring skriftsprå­ket har bedrivits i endast cirka trettio år, vilket är en väldigt kort tid, säger Harri Kettunen.

En orsak till det här är att det inte funnits tillräckli­gt stora mängder material att forska i.

– Spanjorern­a brände de kodexar som fanns i bruk när de erövrade mayariket på 1500-talet. De texter som fanns i bruk under den klassiska perioden år 300–900 e.Kr. var däremot redan då begravda under jord och tät djungel.

Den extremt täta växtlighet­en i området är också orsaken till att vi först under de senaste årtionden kunnat göra stora framsteg i mayaforskn­ing.

– Uppskattni­ngsvis har vi grävt fram endast fem procent av det forna riket. Det finns fortfarand­e massor av nya fynd att upptäcka! Varje vecka hittar vi till exempel nya skrifter under jord och djungel. För tjugo år sedan hade vi inte alls en lika bra bild av språket som vi har i dag.

Apokalypse­n och andra myter

I takt med att nya fynd görs utvidgas också vår bild av det forna riket.

– Så gott som alla högkulture­r

verkar ha varit mansdomine­rade, men i takt med att forskninge­n framskride­r kommer nya uppgifter fram. Bland annat vet vi i dag att i likhet med till exempel de gamla egyptierna hade även mayorna starka kvinnofigu­rer vid makten, säger Harri Kettunen.

En vanlig missuppfat­tning om mayorna, och en som till och med fått fotfäste i en del läroböcker, är att de skulle ha varit ett fredsälska­nde folk som undvek krigsförin­g.

– Det finns ingen som helst anledning att tro att mayorna inte krigade. Tvärtom, krig verkar ha funnits under hela rikets tid.

I dag vet vi också att mayorna reste mycket mer än vi hittills trott.

– Mayorna levde verkligen inget isolerat liv. Det har funnits ett utbyte av tankar och varor och folk har rört sig i stor utsträckni­ng över en radie på upp till tusen kilometer. Handelsför­bindelsern­a runt hela Mesoamerik­a har varit mycket tätare knutna än vi hittills tänkt. Den forna mayastaden Teotihuaca­n i Mexiko har varit ett liknande centrum som Rom under antiken.

Den kanske mest kända myten kring mayorna handlar om det historiska datumet 21.12.2012, vintersols­tåndet för sex år sedan. Mayakalend­ern består av så kallade Baktunperi­oder, en slags cykler. En felräkning av antalet baktun (det finns 20, inte 13) ledde till att många trodde att vi var inne i den sista av dessa cykler, vars slutdatum var 21 december 2012. Av det här föddes den tillspetsa­de idén om att mayorna förutspått apokalypse­n till det här datumet.

Tusentals människor vallfärdad­e till historiska mayastäder för att invänta domedagen. Men dagen kom och gick som en rätt händelselö­s dag i världshist­orien.

– I verklighet tar den sista av den pågående stora cykelns baktunperi­oder slut först 13.10 år 4772. Och då övergår vi bara till mayakalend­erns följande stora cykel, det är inte mer dramatiskt än så.

Renässans i moderna Mexiko

Då man talar om mayorna ligger fokus ofta på historiska tider. Faktum är ändå att efter flera hundra år av motgångar är mayakultur­en i dag ytterst livskrafti­g.

När spanjorern­a anlände på 1500-talet miste ungefär nittio procent av ursprungsb­efolkninge­n livet, bland annat som en följd av europeiska sjukdomar. Ättlingarn­a till dem som överlevde är de mayor som i dag lever i Mexiko och andra delar av Mellanamer­ika. För många av dem är kulturarve­t en stolthet, och de värnar inte minst om sitt språk.

– Det finns trettio olika mayaspråk som talas av sex miljoner människor. En slags återuppväc­kning av de forna mayarötter­na, en maya-revivalism, märks mycket tydligt i dag. En del aktivister har till exempel börjat jobba för att rensa språket från spanska låneord, säger Harri Kettunen.

 ?? FOTO: JAEL NYMAN ??
FOTO: JAEL NYMAN
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Ormdetalj vid foten av pyramiden■ El Castillos trappor.
Ormdetalj vid foten av pyramiden■ El Castillos trappor.
 ??  ?? Vackrare ställe att bygga en stad på får man leta efter. Tulum kallades ursprungli­gen Zama, vilket betyder gryning. Namnet antas härstamma från det faktum att det här var det första stället i riket som gryningen anlände till. En av stränderna är fredad för sköldpaddo­r, men på den andra har besökare en unik chans att ta sig ett dopp medan de beundrar ruinerna.
Vackrare ställe att bygga en stad på får man leta efter. Tulum kallades ursprungli­gen Zama, vilket betyder gryning. Namnet antas härstamma från det faktum att det här var det första stället i riket som gryningen anlände till. En av stränderna är fredad för sköldpaddo­r, men på den andra har besökare en unik chans att ta sig ett dopp medan de beundrar ruinerna.
 ??  ?? Mexiko erbjuder mycket mer än■ historiska ruiner, inte minst kökets läckerhete­r. Vänner av starka kryddor, avokado, tomat, majs och bönor blir inte besvikna.
Mexiko erbjuder mycket mer än■ historiska ruiner, inte minst kökets läckerhete­r. Vänner av starka kryddor, avokado, tomat, majs och bönor blir inte besvikna.
 ??  ?? Efter långa dagar med historiska■ sevärdhete­r kan man passa på att njuta av en av Mexikos specialite­ter, den läskande och salta margaritan.
Efter långa dagar med historiska■ sevärdhete­r kan man passa på att njuta av en av Mexikos specialite­ter, den läskande och salta margaritan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland