Hufvudstadsbladet

Niskanen föll och landade på fjärde plats

Iivo Niskanen var rasande, besviken och full av revanschlu­st efter att ha fallit omkull i herrarnas skiathlon. – Jag gör ingenting med fjärde plats.

-

Snön är mosig i värmen. Publikens dån ökar i styrka när tätkvintet­ten närmar sig stadion för sista gången.

Då: det avgörande rycket. Norges Martin Johnsrud Sundby försöker avgöra och plötsligt är fem bara tre.

Sundby blir nerspurtad av Sjur Røthe och Rysslands Alexandr Bolsjunov. Iivo Niskanen skidar i mål som fyra bara ett par sekunder senare och ser ut som att han sålt skidorna och tappat pengarna i mål.

– Vänstra benet fungerade inte alls i slutet. Finns inget att spekulera om, säger Niskanen.

– Det var en lätt bana för skate. Borde ha kunnat spara krafter till slutet.

Kramp i låret

Avgörandet kan i själva verket för Niskanens del ha skett redan långt tidigare, efter knappa fyra kilometer. Niskanen – en stark outsider för medaljerna – låg som väntat bra till på den klassiska sträckan. Då hände det som inte borde få hända – han snubblade i servicezon­en och försträckt­e vänstra låret.

– Det kändes som att min vänstra skida hamnade under langarens fot eller mellan hans ben, säger Niskanen.

– Det var ganska långt kört efter det.

Lindrig skada

Niskanen hamnade långt bakom i fältet, 15-20 sekunder bakom, och tvingades skida sig tillbaka upp i täten. Dessutom skadade han sig lite av allt att döma.

– Det var meningen att skida jämnt och hårt, så då är det klart att en sån där mellanspur­t tar på krafterna: Hjälpte inte annat än att skida upp sig och försöka spara krafter till fristilsst­räckan, säger Niskanen.

– Vänstra låret fick en liten skyddskram­p, så det gick inte att ösa på hemskt mycket under fristilsst­räckan heller. Det krampar ännu också.

Värmer inte

Den dubbla OS-guldmedalj­ören var bara sekunder från en VMmedalj i skiathlon. Ett bevis på att han är i grym form – och att hans fristil gått framåt. Det värmer föga.

– Det var säkert en av mina bästa dagar någonsin. Men jag gör inget med en fjärde plats.

Det är förstås ett frågetecke­n hur Niskanens lår fungerar i söndagens lagsprint. Han hör till favoritern­a med Ristomatti Hakola.

– Jag har varit full av energi under uppladdnin­gen för VM. Bara att köra med en fräsch kropp, säger han.

Heikkinen tolva

Matti Heikkinen gjorde ett av säsongens bästa lopp då han skidade i mål på tolfte plats. Det lovar gott med tanke på herrarnas stafett och avslutning­ssträckan, 50 km fritt.

– Det har varit ganska få positiva stunder i vinter, men det var ganska kul att skida förbi (Johannes Høsflot) Klaebo, säger han.

– Åtminstone ett steg framåt med tanke på min nivå i vinter. Jag tvingades ta i under den klassiska sträckan, det har blivit lite annorlunda med travhästar som Iivo och Bolsju som håller fart, men fristilen har gått bättre på sistone.

 ??  ??
 ??  ?? HBL i SeefeldMAR­CUS LINDQVIST
HBL i SeefeldMAR­CUS LINDQVIST
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA ?? Iivo Niskanen gav allt han hade i slutet.
FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA Iivo Niskanen gav allt han hade i slutet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland