Hufvudstadsbladet

Ingen hade en chans mot Johaug

Krista Pärmäkoski orkade inte slåss om medaljplac­eringarna i damernas skiathlon.

-

Efter den regniga fredagen skiner solen över skidspåren i Seefeld, smältvattn­et droppar från de snötäckta hustaken och stadionomr­ådet håller på att förvandlas till snömos. Det tar inte många minuter efter att startskott­et gått innan den norska storfavori­ten Therese Johaug går upp i täten och drar upp en lucka.

– Jag undrade var Therese håller hus, men där var hon direkt då hon fick ett ledigt spår, säger Krista Pärmäkoski.

Pärmäkoski tröttnade

Damernas skiathlon – den första distansstr­äckan i VM – går nästan helt enligt manuskript­et. Johaug defilerar ensam i mål, nästan en minut före närmaste konkurrent­en, Norges Ingvild Flugstad Østberg – den största segermargi­nalen någonsin i ett stort mästerskap i skiathlon. Østberg går i mål som först av en liten grupp som aldrig ens var nära att ho- ta Johaug.

Finlands medaljhopp Pärmäkoski har en tung dag och hålls inte med då Frida Karlsson, Charlotte Kallla och Norges Heidi Weng försöker ta in på täten under fristilsst­räckan. Hon skidar i mål som åtta.

– Jag slocknade helt. Jag orkade bara inte. Jag kämpade ändå till slut, för man vet aldrig vad som kan hända säger hon. För klistriga skidor Pärmäkoski tvingades slita under de inledande 7,5 km i klassisk stil, vilket också syntes under fristilsst­räckan. De klassiska skidorna var inte riktigt de bästa möjliga i det svåra föret.

– Jag tror inte det här säger så mycket om Kristas form. Hon var pressad under den klassiska sträckan, säger landslaget­s chefsträna­re och Pärmäkoski­s personliga tränare Matti Haavisto.

– Hon valde mellan två skidpar och valde dem med lägre profil. Fästet var okej, men det var för kladdigt.

”Bästa skidparet”

Hon skidade med klister i det blöta föret. Själv nöjer sig Pärmäkoski med att konstatera att glidet inte var det bästa tänkbara.

– Jag valde det bästa möjliga skidparet, säger hon.

– Vi skidade hårt från början. Jag försökte chansa och komma ikapp rymlingarn­a under den klassiska sträckan, vilket hämnade sig under fristilsst­räckan.

Mononen tolva

Pärmäkoski hade såklart väntat sig mer än åttonde plats, men toflte plats var nära en fullträff för Laura Mononen. Hon låg bra till redan efter den klassiska sträckan och förbättrad­e med en position under fristilsst­räckan.

– En balanserad prestation. Både den klassiska och fristilsst­räckan gick bra. Det har varit lite tungt den

här veckan, men i dag kändes det riktigt bra, säger Mononen.

I praktiken säkrade Mononen sin plats i tisdagens klassiska 10 km. Johanna Matintalo ryms däremot knappast med i den kvartetten – skiathlon blev troligen hennes sista start i VM i Seefeld.

– Ärligt sagt kändes det inte värst bra. Jag har bara inte hittat samma flyt efter att ha varit sjuk i januari, säger Matintalo.

Piippo nöjd

För mycket negativt på en gång? En som skiner i kapp med solen i Seefeld är Eveliina Piippo, som var 23:a i sitt första VM-lopp någonsin.

– Jag hölls bra med i den klassiska sträckan. Det var min plan att ta en liten risk där, fast det kanske kändes lite under fristilsst­räckan, säger fristilssp­ecialisten – som på förhand var oroad över skidbytet.

– Det gick helt ok. Jag lyckades sticka min skida i fel bås och tappad elite , men intalade mig själv att hålla mig lugn.

Inte nervös

Piippo är ett mycket starkt alternativ för damernas stafett på torsdag. Hon skidar sannolikt också avslutning­ssträckan 30 km fritt.

– Det här är ju härligt. Jag tror nog att jag hör hemma här. Jag hoppas att ännu få skida i flera VM och nå bättre placeringa­r, säger Piippo.

– Jag har njutit av stämningen. Vet inte vad det är för fel på mig, men jag har inte alls varit nervös. Föret var lite osäkert, men jag litar på vårt vallningst­eam.

 ??  ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA ?? Laura Mononen kollade hur det står till med Krista Pärmäkoski i målområdet.
FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA Laura Mononen kollade hur det står till med Krista Pärmäkoski i målområdet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland