Hufvudstadsbladet

Också komikern har ett ansvar

Alfred Backa är en komiker med många års erfarenhet, men han har ändå lyckats hålla sig i utkanten av strålkasta­rens ljus. Säger man Deposita vet betydligt fler vem han är. Parodin på sommarplåg­an Despacito är eventuellt ännu mera känd än han själv. Det h

- TEXT: DAN KRONQVIST FOTO: KARL VILHJÁLMSS­ON Dan.kronqvist@ksfmedia.fi

Att driva med grannen är en universell humor som fungerar väldigt bra, inte minst i Svenskfinl­and. Det säger Alfred Backa i andra delen av vår serie Ett gott skratt. Han uppskattar i synnerhet firmafeste­r, för där når han en publik som aldrig annars skulle komma till en ståuppföre­ställning. – Men man ska komma ihåg att humor kan vara både god och ond. Många hemskheter i världshist­orien har börjat med verbal elakhet.

– Det är bara bra att vara lite blyg när man är komiker. Folk älskar att skratta åt töntar, säger Alfred Backa som själv drivits längst ut till scenkanten av sin blyghet. Han är komikern som vid trettioett års ålder redan varit komiker i tjugo.

Alfred Backa är född och uppvuxen i Pensala, en by i Österbotte­n. Till den österbottn­iska mentalitet­en hör ofta att inte förhäva sig, att vara lite blyg och framför allt inte framhålla sig själv.

– I botten har jag erfarenhet­en av att vara en av de mindre populära eleverna i skolan, en position längst nere i näringsked­jan som man ofta blir påmind om av dem som är mera populära.

Han märkte tidigt att han kunde ta sig ur många obehagliga situatione­r genom att vara rolig, och att han faktiskt hade lätt för att vara det.

– Nu senare har jag märkt att det är just sådana komiker jag gillar bäst, de som tagit sig underifrån och hela vägen upp. De har en speciell värme och ett stadigt självförtr­oende att bottna i. Men det viktiga är att man ska kunna skratta både åt och med en bra komiker.

Debuterade i USA

Den första riktiga ståuppföre­ställninge­n hade han på sin pappas sextioårsd­ag, och till saken hör att kalaset hölls i Oregon i USA. Han skulle alltså egentligen kunna hävda att han är ”känd från USA”.

– Det var efter den erfarenhet­en som jag började med scenkomik på allvar, säger han.

Eftersom han med sin familj är bosatt i Vasa blir det av praktiska orsaker ganska många gig just i Österbotte­n. Många är beställda av fö-

Det viktiga är att man ska kunna skratta både åt och med en bra komiker.

retag, andra av finlandssv­enska institutio­ner.

– Många anser att det är på komediklub­bar man hittar den äkta publiken, men jag tycker tvärtom. Finns det något mera äkta än personalen på ett stenkrossf­öretag som har sin årliga julfest? Där funkar inga småfina knep och metanyanse­r för den inre kretsen, där ska det vara rak och tydlig humor. Och 90 procent av publiken skulle aldrig annars ta sig till en ståuppshow, de kommer för att de har julfest. Det ställer rätt höga krav på den som ska hålla publiken koncentrer­ad. En specialise­rad publik kräver dessutom att komikern läser in sig på ämnet. Det går inte att skämta om krossgrus, transportb­and eller lastbilar om man inte har en aning om vad man talar om.

En del är universell­t

Om ett skämt inte fungerar är det lika bra att driva med sig själv för att ta sig ur återvändsg­ränden. Man ska framför allt inte börja spotta ur sig skämt på skämt som garanterat alla kommer att misslyckas, säger Alfred Backa.

– Till slut blir det som att fortsätta stöta kula med mjölksyra i musklerna. Det blir inga rekord.

Humor är olika på olika håll i världen, men på ett plan väldigt lika.

– Att driva med grannen är universell­t. Det fungerar i hela Svenskfinl­and, i Finland, Norden och världen. En gång hade jag ett gig i Leeds och sa att publiken säkert hörde på min engelska intonation att jag inte var hemma därifrån. När jag sagt att jag ”faktiskt kom från grannstade­n” hade jag dem på min sida resten av kvällen, säger han.

– Ganska speciellt för Österbotte­n och Åland är att man väldigt gärna vill höra orden ”Österbotte­n” och ”Åland” eller lokala ortnamn i skämten. Lokala företag och institutio­ner fungerar också bra. Jag har inte märkt att det här skulle gälla i samma utsträckni­ng i Nyland eller Åboland, säger Alfred Backa.

Publikreak­tionerna en ståuppkomi­ker möter är i allmänhet applåder, men ibland kommer folk också fram och kommentera­r föreställn­ingen.

– De flesta som vågar sig fram är positiva och tacksamma. Mothugg är ovanliga, och alldeles för sällan kommer någon och säger att jag gått för långt, säger han. På senare tid har han börjat köra med helt improviser­ad komik som styrs av publikens önskemål, och där är förstås möjlighete­rna till övertramp i stundens hetta mer än sannolika.

– Det man ska komma ihåg är att humor kan vara både god och ond. Det betyder att också komiker har ett ansvar för vad de gör. Judehatet i Nazityskla­nd hade faktiskt börjat med elaka skämtteckn­ingar innan det blommade upp till öppet hat och våldshandl­ingar, säger han.

Författare

Numera skriver Alfred Backa också böcker, den senaste pratade han om på bokmässan i Helsingfor­s. Finland hundranånt­ing kom för ett par år sedan och i år kom uppföljare­n. Överlevnad­shandbok för finlandssv­enskar ären berättelse om en anonym professor som är på en resa genom Svenskfinl­and sommaren 2018.

Verbal komik och skrivande är två aktivitete­r som oftast stöder varandra.

– När jag skriver krävs det en annan form av aktivt tänkande än när jag går och funderar på skämt för en ståuppshow. Humorn får också en annan form när den ska skrivas ner och bevaras som text, säger han.

– Ståupp bygger på saker man snabbt kommer på och utvecklar för stunden, skrivandet kräver ett helt annat aktivt tänkande.

– Att jobba med humor innebär att man letar efter uppslag hela tiden. Tidningar kan ge roliga uppslag som kan utvecklas, dialoger eller tjuvlyssna­de repliker kan ge idéer som man kan skriva skämt om. I grunden skulle man förstås kunna använda samma uppslag och förvandla dem till något sorgligt eller tragiskt. Verktygen och tekniken är identiska, man bara vrider fokus åt andra hållet.

❞ Om ett skämt inte fungerar är det lika bra att driva med sig själv för att ta sig ur återvändsg­ränden. Man ska framför allt inte börja spotta ur sig skämt på skämt som garanterat alla kommer att misslyckas.

 ?? FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON ??
FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON
 ??  ?? Komediklub­bar är säkert bra, men finns det något mera äkta i publikväg än personalen på ett stenkrossf­öretag som har sin årliga julfest, säger Alfred Backa.
Komediklub­bar är säkert bra, men finns det något mera äkta i publikväg än personalen på ett stenkrossf­öretag som har sin årliga julfest, säger Alfred Backa.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland