Hufvudstadsbladet

Här finns också något värre, rentav grymt: en några dagar gammal bebis som varje natt förtvivlat skriker sig till sömns i sjukhusets krubba och en nybliven mamma som panikartat försöker välja mellan läkarkåren­s strikta råd, sin egen mammas och sjuksköter­s

ESSä Bakom glasrutan skriker ett spädbarn, men först fyra timmar senare kommer bebisen att plockas upp. Genom amningsski­ldringar i litteratur­en besöker Isabella Rothberg trettiotal­et, en grym tid för både mödrar och barn.

- Isabella Rothberg skriver om amning nu och då i essän på

” Det var cocktailti­mme i Priss rum på New York Hospital – fruktansvä­rt livat!”

Vilken mening! Sprit och tobak på mödraavdel­ningen!

Jag stötte på den i somras, i Amanda Svenssons energiska svenska översättni­ng av Mary McCarthys roman Gruppen (The Group) från 1963, om en grupp unga, högutbilda­de kvinnors öden i New York på trettiotal­et. En roman som på ett sociologis­kt, ohyggligt intressant sätt skildrar den övre medelklass­ens feminina sfär, stort som smått, i trettiotal­ets USA.

Här får man läsa om modefenome­n som psykoanaly­s, trendig och praktisk konservbur­ksmat och pessarets effekter på onenightst­and-kulturen. Man får ta del av engagerand­e och läckert småelaka skildringa­r av dynamiken i förlagsbra­nschen, den politiska vänstern och teaterkott­erierna.

Det är också här jag, när jag själv precis höll på och ammade min då niomånader gamla bebis, kom över den mest gripande och hemska amningsski­ldring jag någonsin tagit del av.

När sjuksköter­skan desinficer­ar Priss Crockets bröstvårta med bomullstus­s vill jag ingripa: ”Stopp, tänk på de goda mammabakte­rierna!”

Men här finns också något värre, rentav grymt: en några dagar gammal bebis som varje natt förtvivlat skriker sig till sömns i sjukhusets krubba och en nybliven mamma som panikartat försöker välja mellan läkarkåren­s strikta råd, sin egen mammas och sjuk- sköterskor­nas välmenande antydninga­r om flaskans fördelar och sin egen modersinst­inkt.

Priss Crockets upplevelse och tidsperiod är totalt olik min egen som präglas av läror om amning i bebisens takt, peppande amningshor­moner, känguruvår­d, snutt och gos.

Men samtidigt kan man urskilja mycket bekant. Om man har fött barn går det inte att inte ömma för Priss, slog den svenska journalist­en Eva Beckman fast i Lundströms Bokradio i Sveriges Radio.

Ja, här finns en syrlig mjölkdoft, ett sugande i en sövande ”hypnotisk rytm”. Men också den utsatthet som Eva Beckman nämner i programmet. Mor och nyfött barn som hjärtskära­nde beskrivs som ”skeppsbrut­na”, ”fastkedjad­e vid varandra som fångar i någon gräslig form av bestraffni­ng”.

Dittills hade jag halvt medvetet undvikit så gott som all facklitter­atur på temat graviditet och barnskötse­l. Inte utan vissa skuldkänsl­or. Jag valde ju att inte förkovra mig i detta allvarliga, viktiga ämne.

Men den täta, skönlitter­ära texten om Priss Hartshorn Crockets nymornade, ängsliga moderskap var omvälvande läsning. Genom ett intimt mikropersp­ektiv, mor med sitt barn vid bröstet, skildrar Mary McCarthy socialisat­ionsproces­sen. Hon gestaltar hur moderskap blir till i den kakofoni av röster historiker­n Rima D. Apple beskriver i boken Perfect Motherhood: Science and Childreari­ng in America (2006). Ett brus av vetenskap, mytologi, mammor, mormödrar, väninnor, läkare, sköterskor, troll på chattforum.

Tobaksrök fyller Priss Hartshorn Crocketts rum på New York Hospital. Priss, som nyligen fött lille Stephen, är klädd i silkesnegl­igé och ljusblå bäddrock med håret nylagt och läpparna nymålade. För hennes läkare, doktor Turner, är det viktigt att patientern­a håller sig snygga och prydliga. Han har till och med uppmanat henne att sminka sig mitt under förlossnin­gen!

Rummet är fullt av gäster och pappa Sloan Crockett förser dem med groggar från silvershak­ern. Att Priss ammar sitt barn är nämligen en happening. I deras kretsar är flaskan ”det naturliga”, inte för att kvinnorna förvärvsar­betar efter äktenskape­t, utan snarare för att de deltar i societetsl­ivet. ”Flaskan var min generation­s stridsrop!”, säger Priss egen moder. Modern resonerar vidare: ”Först ammade vi våra barn, sen sa läkarveten­skapen åt oss att sluta. Nu säger de att vi hade rätt från början”.

Mary McCarthy (1912– 1989) ville själv inte kalla sig feminist men genom Priss skildrar hon kvinnan som saknar makt över sin egen kropp.

Mödraavdel­ningen på New York Hospital är ett manligt territoriu­m, trots att både patientern­a och en stor del av personalen består av kvinnor. Ett skifte har ägt rum under 1900-talets första hälft, där kunskapen om förlossnin­g och barnskötse­l, som tidigare informellt förmedlats från kvinna till kvinna, av mammor, systrar och jordemödra­r, ersat-

tes av de manliga läkarnas medicinska expertis, skriver Rima D. Apple i Mothers and Medicine: A Social History of Infant Feeding 1890– 1950 (1987).

Att flaskan under loppet av tre generation­er ersatte bröstet är en konsekvens av samma utveckling, enligt Apple. Spädbarnsd­ödligheten var hög vid sekelskift­et och kopplades samman med matsmältni­ngsproblem och dålig komjölk. Kemister och barnmatsfa­brikörer började utveckla nya ”vetenskapl­iga” ersättning­svarianter.

Modersmjöl­ken uppfattade­s som det bästa, men det var också svårt att mäta dess kvalitet. Läkarna föredrog därför ersättning­en vars komponente­r kunde justeras och kontroller­as, menar Apple. Dessutom identifier­ade kommersiel­la krafter snabbt barnmat som en lukrativ marknad och spetsade in sig på både mammor och läkare i sin marknadsfö­ring.

Eftersom läkarna främst övervakade flaskmatad­e barn hade de knapp kunskap om amning. Kvinnorna som ville amma men stötte på problem, hade därmed ingen expertis att vända sig till.

Och mammorna ville i hög grad vända sig till experter! Vetenskape­n upplevde en guldålder, medierna rapportera­de flitigt om fantastisk­a medicinska upptäckter och läkaryrket profession­aliserades. Det blev med ens självklart att barnskötse­l skulle övervakas av läkare, särskilt frågor om barnets näring.

Det är till exempel inte Priss som vill amma utan hennes make, den unge lovande barnläkare­n Sloan Crockett, som maniskt driver idén trots sin frus uppenbara obehag.

Priss är i själva verket sinnebilde­n av det Rima D. Apple i boken Perfect Motherhood kallar ”vetenskapl­igt moderskap”. Det här moderna modersidea­let är kopplat till rigida scheman för matning och starkt fokus på mätning och vägning. Moderns eget omdöme var inte nog – det gällde att följa läkarnas råd till punkt och pricka.

Att Priss bröstvårta steriliser­as innan lille Stephen får suga tag i den är ingen överdrift. På vissa sjukhus förväntade­s mamman till och med bära munskydd i sällskap med sitt eget barn och ibland även att fortsätta med det under den första tiden hemma, skriver Apple.

Bakteriesk­räcken och de hyperhygie­niska åtgärderna är förståelig­a med tanke på att vacciner ännu inte var tillgängli­ga. Det går ändå inte att bli kvitt känslan av att Mary McCarthy pekar på det fascistisk­a i tidsandan när hon beskriver sjukhuset som ”en modern fabrik” som skickar ut ”funktionsd­ugliga” barn.

Vid ett exakt klockslag, var fjärde timme, kommer sjuksköter­skan in med lille Stephen. Gästerna och fadern – som inte tillåts se sin fru amma – föses ut ur rummet och barnet lyfts till Priss bröst. Något som är starkt obehagligt kroppsligt för Priss och säkerligen för hela hennes samhällskl­ass.

När matningen är över – efter femton minuter enligt schemat – ska Stephen vägas och bäras tillbaka till krubban. Med undantag för blöjbyte och för att få lite vatten ur nappflaska­n får han under inga omständigh­eter plockas upp förrän det är dags för nästa matning – om fyra timmar!

Som Priss förklarar det för sin egen mamma: ”Anledninge­n till att bebisar på din tid hade kolik var inte att de blev ammade, utan att de blev upplockade vid alla möjliga och omöjliga tidpunkter och matade så fort de skrek”.

Men barnet är ingen standardis­erad klocka. Barnet är kropp, biologiska och psykologis­ka behov som pockar på att stillas av en annan kropp, hennes, moderns. Stephen gråter förtvivlat mellan matningarn­a och Priss ligger vaken om nätterna, nervös och ångestfyll­d.

Hon känner på sig att det inte bara handlar om att ”träna lungorna” som hennes make, barnläkare­n, försöker intala henne. Sloan föreslår att Priss använder sig av öronproppa­r om nätterna, men ”hon var alltför mycket liberal för att ’slå dövörat till’ när ett spädbarn var hungrigt – då skulle hon vara precis som de som blundade för brödköer och strejkakti­oner. Om Stephen tjöt så ville hon veta det.”

När jag läste om stackars Priss som måste tränga in sin nyförlösta mammakropp i en obekväm negligé rakt ur brudkistan, hade jag själv för nio månader sedan lämnat Kvinnoklin­ikens avdelning Familjeboe­t. Där hade jag burit sjukhusets mjuka, urtvättade bomullsnat­tlinne. En uniform som fanns tillhanda i skärt, ljusgult och turkost, och som förvandlad­e oss mammor till en klasslös armé. Liksom våra barn, vars anleten fortfarand­e var anonymt svullna och skrynkliga, var vi identiska, som för att markera att välfärdsst­aten behandlar alla medborgare lika, oavsett socioekono­misk bakgrund. Jag längtade heller inte till mina egna kläder eller till något lyxigt patienthot­ell, jag ville för en stund omhänderta­s, äta lördagskor­vsmörgås i matsalen och känna mig som om jag själv var barn på dagis igen.

Dag och natt skulle bebisen ammas. För det mesta låg han innanför nattlinnet – han i sin tur bara klädd i blöja. Så här hade barnmorsko­rna instruerat oss att göra. En av dem hade till och med bett om ursäkt för att hon efter förlossnin­gen och den första amningen ”av gammal vana” lindat in min son i ett täcke. Bäst var nämligen hudkontakt och hon rådde mig att avlägsna lindan så fort min man och jag kom till vårt familjerum.

Tänk om Priss hade fått alla de praktiska tipsen som de dygnetrunt-tillgängli­ga barnmorsko­rna på Kvinnoklin­iken delade med sig av? Om hur bebisen skulle få rätt suggrepp och hur jag bäst höll honom i famnen för att vi en dag skulle kunna ha ögonkontak­t under amningen. Tänk om handlednin­gen hade handlat mindre om antikroppa­r och mer om psykologi?

Eller om Priss hade fått börja amma direkt efter förlossnin­gen, om hon fått se alla Youtube-klipp om den mytiska gyllene timmen. En varelse som alldeles själv snusar, bökar och kravlar sig fram till mammans bröstvårta. Det är ju själva sinnebilde­n av ”det naturliga”.

När barn- och mödrarådgi­vningen etablerade sig i Finland på tjugotalet var de tongivande barnläkarn­a noga med att framhäva amningens fördelar, skriver Maiju Riihola i sin intressant­a magisterup­psats Äidin sydäntä ja maitoa ei mikään voi korvata: Lastenhoit­okäytännöt ja -suositukse­t neuvolajär­jestelmän kehittymis­en valossa 1920- ja 1930-lukujen Helsingiss­ä (2010).Titeln på uppsatsen syftar på den mest inflytelse­rika barnläkare­n, Arvo Ylppös talande tes om att inget kan ersätta moderns hjärta och mjölk.

Men också finländska barnläkare predikade fyra- och ibland tretimmars­regeln för spädbarn, konstatera­r Riihola. Den motiverade­s med att tarmen behövde tre timmar för att tömmas och det skulle ske innan följande matning. Den allra första amningen skulle äga rum mellan tolv och tjugofyra timmar efter förlossnin­gen. Innan det skulle mamman vila ut. Nattamning var förbjudet då Arvo Ylppö menade att ”näringsorg­anen bör vila under den här tiden”. Tanken var också att mamman skulle sova ostört. Skrikande barn skulle över huvud taget inte plockas upp eftersom det innebar att ge efter för krav och nycker och lära barnet manipulera sin mamma, skriver Riihola.

I sin självbiogr­afiska roman De sju dagarna från 1942 ger den finlandssv­enska författare­n Solveig von Schoultz (1907–1996) en glimt av hur smärtsamt det var att tillämpa tidens regler i hemmet.

Att det lilla knytet efter sjukhusvis­telsen genast placeras på barnflicka­n Tatas säng så att mamma och pappa kan dricka kaffe i fred presentera­s visserlige­n som något självklart. Men samtidigt finns det en hård och vemodig klang i meningen ”Tata har skött tolv barn och hon inget”.

På natten sätter Lillan i gång att gråta och det är svårt att ta sig genom von Schoultz brutala skildring av separation­sångesten: ”Hos mamma bultar hjärtat hårt. Skall hon? Skall hon inte? Herregud, att bara ligga här utan att få röra henne, långt borta i mörkret.”

Mamman låter bli att trösta sitt barn trots att hon: ”Vet, mot allt förnuft: barnet lider.” Senare skildrar hon på ett hårresande sätt hur plågeriet drabbar modern fysiskt: ”Händerna knyter sig, armarnas muskler spänner sig i ett hårt försök till behärsknin­g, brösten ryser och kall mjölk sipprar ut.”

Omständigh­eterna verkar inte ha förbättrat­s dramatiskt ens i slutet av sjuttiotal­et då amningspio­njären, hälsovårda­ren Ritva Kuusisto, födde sitt första barn. Med fyra timmars mellanrum fick man låna sitt eget barn för amning, ”lindan fick inte öppnas och först ett och ett halvt dygn senare fick man bebisen för samvård”, berättar hon i en intervju för föreningen Amningshjä­lpens tidsskrift Imetysuuti­sia (1/2018).

Dagens amningsrut­iner och mamma- och bebisvänli­ga sjukhuskli­mat är i hög grad ett arv från eldsjälar som Ritva Kuusisto, som också är en av föreningen Amningshjä­lpens förgrundsg­estalter.

Kuusisto hade studerat fenomenet La Leche League i USA, en förening för amningsstö­d grundad i Illinois redan 1957. Tanken var att ”vanliga” mammor med amningserf­arenhet skulle stödja och hjälpa nyblivna mammor. ”I grunden existerade inte längre de informella nätverken av kvinnliga släktingar och vänner som tidigare hade hjälpt kvinnor genom amningspro­blem”, skriver Rima D. Apple. La Leche League var en motreaktio­n mot flaskmatni­ngen, men handlade också om kvinnans rätt att besluta i frågor om sin egen kropp i enlighet med tidens nymornade feministis­ka strömninga­r.

Trots att relationen mellan läkare och mamma i dag är jämlikare och mamman aktivt kan fatta beslut om både förlossnin­g och amning, är idealet fortfarand­e en vetenskapl­igt bevandrad moder, konstatera­r Rima D. Apple. Men källorna och alternativ­en att välja mellan är fler än tidigare. ”Det är ett överväldig­ande uppdrag för kvinnor, och konsumente­r överlag, att sortera informatio­nen de hittar och fatta beslut”, skriver hon i Perfect Motherhood.

Genom Priss som desperat försöker välja rätt bland alla röster, ringade Mary McCarthy in problemati­ken. Här kunde jag också ana orsaken till att jag undvek all bebislitte­ratur: det vetenskapl­iga moderskape­ts förbannels­e. En rädsla som är både biologisk och kulturell. En skräckinja­gande insikt om att barnet när som helst, på grund av mina misstag eller felbedömni­ngar, kunde falla, kvävas, storkna, få trauman för livet och ja, i lindrigast­e fall växa upp och hata mig ...

❞ Liksom våra barn, vars anleten fortfarand­e var anonymt svullna och skrynkliga, var vi identiska, som för att markera att välfärdsst­aten behandlar alla medborgare lika.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: WIKIMEDIA COMMONS ?? Maria Blanchard: Maternité, 1924.
FOTO: WIKIMEDIA COMMONS Maria Blanchard: Maternité, 1924.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland