Hufvudstadsbladet

Värna om rättsstate­n

Förtroende­t för att lagberedni­ngen är grundlig har under de senaste regeringsp­erioderna undergrävt­s. Det är en utveckling som måste stoppas.

- susanna.ginman@ksfmedia.fi SUSANNA GINMAN

Det väckte stor uppmärksam­het att underrätte­lselagarna drogs bort från riksdagens dagordning samma dag som de skulle behandlas för tio dagar sedan. Det skedde efter att professore­rna Martin Scheinin och Juha Lavapuro hade ifrågasatt om riksdagens grundlagsu­tskotts krav på förändring­ar hade beaktats till alla delar. Scheinin och Lavapuro hör till de författnin­gsexperter som hörs av riksdagen då lagarna behandlas.

Grundlagsu­tskottet granskar att lagförslag inte bryter mot grundlagen. Utskottet gör en juridisk bedömning och dess medlemmar ska inte agera partipolit­iskt. Därför vill utskottet helst fatta enhälliga beslut. Som alla utskott hör man experter och grundlagse­xperternas insats är central. Om det finns element som inte är grundlagse­nliga för utskottet fram det. Substansut­skottet måste sedan skriva om lagen så att grundlagen följs, annars krävs att lagarna godkänns av två på varandra följande riksdagar.

Professore­rna förde fram sina farhågor på Twitter, vilket har lett till en diskussion om formen. I torsdags diskuterad­e talman Paula Risikko och en rad grundlagse­xperter kommunikat­ionen mellan dem och riksdagen i god anda. Risikko underströk att alla har yttrandefr­ihet och att experter givetvis har all rätt att föra fram sin sakkunskap.

Däremot anser talmannen att försvarsmi­nister Jussi Niinistö (Blå) inte har uttryckt sig korrekt i sin blogg då han kallade författnin­gsexperter­na för grundlagst­alibaner och ifrågasatt­e deras motiv. Niinistö påstod att de gömmer sig bakom sin expertroll men har andra, ideologisk­a motiv för sin kritik.

Niinistö nämnde även att Martin Scheinin i början av 1980-talet var medlem av kommunistp­artiets centralkom­mitté och påstår att Scheinin beundrar det totalitära sovjetsamh­ället. Jussi Niinistö har förstås rätt i att mänskliga rättighete­r inte vägde tungt i Sovjetunio­nen, men det har ingenting att göra med Martin Scheinin i dag eller våra underrätte­lselagar.

Alla opposition­spartier utom Sannfinlän­darna och KD har skrivit ett öppet brev till statsminis­ter Juha Sipilä (C) med anledning av Niinistös uttalande och bett att statsmi- nistern säger om försvarsmi­nistern har hans och regeringen­s stöd. På riksdagens frågestund i torsdags svarade Sipilä att han inte stöder Jussi Niinistös uttalande men att han väntar på att JK ska behandla den klagan som har lämnats in. Den ber JK utreda om försvarsmi­nistern har agerat lämpligt med tanke på ministeräm­betet.

Jussi Niinistö kräver i sin blogg att riksdagen ska skärpa sig och är missnöjd med att underrätte­lselagarna behandlas på nytt av utskotten. Därmed riktar han också kritik mot riksdagen. Men som många redan har påpekat är det inte riksdagen som ska ha regeringen­s eller en ministers förtroende, utan tvärtom.

Fallet har avslöjat att det verkar finnas ett glapp i grundlagsk­ontrollen efter det att utlåtandet om grundlagse­nligheten har gått till substansut­skottet.

När nu grundlagsu­tskottet har bett och fått nya utlåtanden om underrätte­lselagarna i den form substansut­skotten i riksdagen har skrivit dem står det klart att det är flera grundlagse­xperter som anser att kriteriern­a för hur man plockar fram meddelande­n i datatrafik­en måste definieras klarare, annars handlar det om massöverva­kning. Det gäller även förbudet mot diskrimine­ring i spaningen. Scheinin och Lavapuro får alltså stöd för sin kritik.

Underrätte­lselagarna, precis som lagarna om vård- och landskapsr­eformerna, är mycket omfattande. Båda berör grundlägga­nde medborgerl­iga rättighete­r. Det är viktigt att påpeka om de här rättighete­rna är hotade.

De flesta lagar är inte grundlagsv­idriga. Men den här och också den föregående regeringen har tummat på principen om grundlig lagberedni­ng. Därför har förtroende­t för lagberedni­ngen undergrävt­s. Den utveckling­en måste stoppas. Nu har vi sett att det finns risker också i riksdagsbe­handlingen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland