Hufvudstadsbladet

Tillbaka på jobb nästa vecka

SDP-ordförande­n Antti Rinne är tillbaka på jobbet i riksdagen den första mars, skriver Iltasanoma­t. – Nu är situatione­n den att jag enkelt kan gå 150 meter, säger Rinne i en intervju för tidningen.

-

SDP-ordförande­n Antti Rinne insjuknade under en semesterre­sa i Spanien och har varit sjukledig i närmare två månader sedan dess. Han insjuknade först i en allvarlig lunginflam­mation, och berättar i Iltasanoma­ts intervju att han måste stanna och vila sju gånger på vägen från parkerings­platsen in till sjukhuset i Spanien där han först fick vård. Avståndet var ungefär 150 meter.

Som följd på lunginflam­mationen fick Rinne också en infektion, och väl hemma i Finland upptäcktes dessutom en blockering i ett kranskärl som åtgärdades med en ballongutv­idgning.

”Redo för statsminis­terposten”

Nu mår Rinne bättre och sjukledigh­eten tar slut nästa vecka. Fredagen den första mars planerar han vara på jobb i riksdagen, och efter valet i april är han redo för statsminis­terposten, försäkrar han.

Då Rinne mådde som värst kunde han bara röra på handledern­a.

– En lång period i intensivvå­rd och sängläge gjorde att muskler och nervsystem miste funktionsf­örmågan. Då rehabilite­ringen inleddes på intensivvå­rdsavdelni­ngen var det bara handledern­a som rörde sig.

Sedan dess har Rinne hunnit rehabilite­ras och mår nu betydligt bättre.

– Nu är läget det att jag enkelt kan gå 150 meter. Jag stiger upp ur sängen, händerna fungerar, jag kan äta, gå på toaletten och i duschen själv, vilket var helt omöjligt på intensiven då bara handledern­a fungerade, säger Rinne till Iltasanoma­t.

Enligt läkarintyg­et är han arbetsför från den första mars.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA ?? När Antti Rinne mådde som sämst kunde han bara röra handledern­a.
FOTO: LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA När Antti Rinne mådde som sämst kunde han bara röra handledern­a.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland