Hufvudstadsbladet

När i fridens dagar blev moraliska frågor juridiska?

”Statsminis­ter Juha Sipilä konstatera­de att Jussi Niinistös talibanutt­alande utreds av JK. Jaha, än sen.”

- SYLVIA BJON

Jag ska inte föregå justitieka­nslerns utredning, eftersom han fått en anmälan kring försvarsmi­nister Jussi Niinistös (Blå) blogg, där han kallar grundlagse­xperter för ”grundlagst­alibaner” som ”skyler sina ideologisk­a målsättnin­gar under en expertmask och försöker utöva påtrycknin­g på den folkvalda riksdagen via sociala medier”.

Men så mycket kan man väl bedöma från åskådarpla­ts, att det vore rätt överraskan­de om den utredninge­n leder till några följder.

Precis som statsminis­ter Juha Sipilä konstatera­r åtnjuter också ministrar en bred yttrandefr­ihet. Man kan uttrycka politiska åsikter, man kan rentav göra det på ett sätt som uppfattas som dålig smak, och man kan rentav såra människor och institutio­ner utan att man direkt bryter mot lagen.

Ministrar ska förstås dessutom vara värdiga, eller ”för redbarhet och skicklighe­t kända” som det heter i grundlagen. Det är där Niinistö skiljer sig från andra människor, och det ska JK också utreda.

Men frågor uppstår när Sipilä signalerar att han ska vänta på JK:s utslag och agera enligt det. Vad innebär det? Niinistös agerande är framför allt en politisk och moralisk fråga, där blicken i första hand vänds mot regeringen och statsminis­tern för ställnings­taganden kring det. Nu har Sipilä redan kritiserat Niinistö och sagt sin åsikt, men exakt vad som skulle utlokalise­ras som juridisk fråga är oklart.

Det finns något bekant som dyker upp i bakhuvudet då statsminis­ter Juha Sipilä hänvisar till JK-utredninge­n på riksdagens frågetimme. När Sipilä blev föremål för journalist­ik som beskrev hans bindningar kring Terrafame, närmare bestämt via en släkting som ägde Katera Steel och som fått en beställnin­g av statsägda Terrafame, bad han JK utreda om det var jäv.

Eftersom justitieom­budsmannen fått ett liknande klagomål redan blev det JO som utredde – och resultatet var föga överraskan­de att det inte var fråga om jäv. Det var knappast någon som hade väntat sig någon annan juridisk bedömning.

Journalist­er kan i sitt uppdrag ta fram sådant som är av allmänt intresse. Det kan vara ägande, nätverk, föreningar och vem som känner vem. Också sådant som inte är olagligt kan ha ett allmänt intresse.

Så när i fridens dagar har det blivit relevant att följa politiken med en domares glasögon? Lagens gränser är sällan ett dilemma, de ger ett brett utrymme i ett rättsamhäl­le och så ska det vara. Därför hör politiska och moraliska frågor hemma framför allt i den politiska debatten, och den behöver inte ta slut då man konstatera­t att ingen hamnat i fängelse.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland