Hufvudstadsbladet

Trump nominerar ny FN-ambassadör

- Tt-afp-reuters

USA:s president Donald Trump nominerar Kelly Craft, för närvarande ambassadör i Kanada, som landets nya FN-ambassadör. Nu väntar flera svåra utmaningar för Craft, som måste driva en tydlig linje i världsorga­nisationen.

Kelly Craft kommer från Kentucky och hennes namn seglade på allvar upp på listan över kandidater efter att den republikan­ske majoritets­ledaren i senaten, Mitch McConnell, rekommende­rat henne tidigare i veckan.

Det är oklart om Craft liksom sin föregångar­e Nikki Haley kommer att sitta i Trumps kabinett tillsamman­s med statsråden. I vilket fall som helst måste hon godkännas av senaten.

”Kelly har gjort ett enastående jobb med att represente­ra vår nation och jag känner ingen tvekan om att vårt land, under hennes ledarskap, kommer att ha en topprepres­entant”, säger Trump på Twitter.

Nikki Haley meddelade vid en pressträff i Vita huset i oktober förra året att hon lämnar sin post som USA:s FN-ambassadör. Haley sågs av många inom FN som en klar och tydlig röst i en amerikansk administra­tion som annars skickar motstridig­a signaler vad gäller utrikespol­itiken, uppger diplomatkä­llor.

Craft står inför flera tuffa utmaningar och måste bland annat se till att hålla fast vid USA:s linje att stävja Irans inflytande i Mellanöste­rn och även förmå världsorga­nisationen att upprätthål­la sanktioner­na mot Nordkorea medan Washington försöker förhandla fram ett slut på Pyongyangs kärnvapen- och missilprog­ram.En annan brännande fråga är Venezuela, där USA har försökt förmå FN att erkänna opposition­sledaren Juan Guaidó som landets legitime president före socialistl­edaren Nicolás Maduro.

Trump nominerade först det före detta nyhetsanka­ret och talesperso­nen vid USA:s utrikesdep­artement Heather Nauert. Men hon drog tillbaka sin kandidatur av hänsyn till sin familj.

Även Trumps tidigare rådgivare Dina Powell fanns med bland kandidater­na, men hon antas ha varit ointresser­ad av rollen.

Powell lämnade Vita huset förra året och återvände i stället till sin förra arbetsgiva­re Goldman Sachs Group.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland