Hufvudstadsbladet

Atiku Abubakar

-

●●Mycket rik. Delägare i ett internatio­nellt oljebolag med över 10 000 anställda som grundades i Lagos i södra delen av landet. Företräder People’s democratic party (PDP).

●●Har varit vicepresid­ent i Nigeria under två mandatperi­oder. Han ansvarade då bland annat för översynen av privatiser­ingar av statliga företag.

●●Har anklagats för korruption, men aldrig ställts inför rätta. Han kalllar anklagelse­rna politiskt motiverade, och reste nyligen till UsA vilket tolkats som att han ville bevisa att han inte är efterlyst där för korruption­sbrott.

●●Beskriver sig själv som filantrop. Han har bland annat grundat högskolan American University, som har erbjudit utbildning till de så kallade Chibok-flickorna, som kidnappade­s av terrorröre­lsen Boko Haram men senare släpptes efter förhandlin­gar.

●●Växte upp i en konservati­v muslimsk familj som inte ville låta honom utbilda sig, något han dock trotsade. Efter examen arbetade han inom tullmyndig­heten, för att sedan bli affärsman

●●Fick kontakter inom den politiska eliten under sin tid inom tullmyndig­heten. Han gav sig in i politiken 1989 och har flera gånger ställt upp som presidentk­andidat men utan att vinna.

●●Har fyra fruar och 28 barn.

●●Muslim. Föddes 1946 i delstaten Adamawa i norra Nigeria.

 ?? D A y A A M ??
D A y A A M

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland