Hufvudstadsbladet

Urbaana-projektet förstör hela Kampen–Tölö-området

- ROLF ROSENBERG Helsingfor­s

HELSINGFOR­S Det är helt otroligt att Urbaana-projektet har planerats i sex års tid utan att de boende har informerat­s om saken. Ett projekt som skulle förstöra stora delar av Tölö och Kampen. Det enda öppna området i omgivninge­n skulle täckas av massiva byggnadsko­mplex. Ett så här massivt byggnadspr­ojekt har vi inte haft i centrum, men ändå har vi inte haft möjlighet att diskutera planerna.

Vad är det för galenskap som händer i vår stadsplane­ring. På 1960–1970-talen revs en massa fina byggnader och nu övergår vi till massivt turbobygga­nde. Riksdagshu­set är skyddat i lag, Naturhisto­riska museet och Tennispala­tset är skyddade i stadsplane­n och om Norra Järnvägsga­tan sägs följande: ett betydande kulturområ­de för hela landet och för Helsingfor­s ett kulturhist­oriskt, byggnadsko­nstmässigt betydande område. Urbaana är planerat i mitten av detta för att täcka dessa områden.

SRV fick rätt till planeringe­n den 13 november i fjol på stadsmiljö­sektorns möte. Det här projektet är gjort på en byggnadsfi­rmas villkor för att få så mycket byggnadsrä­tt som möjligt. Projektet motsätts på alla håll och fyller säkert inte befolkning­ens behov.

Tennispala­tset är en av stadens finaste funkisbygg­nader. Den skulle täckas ända till takkonstru­ktionerna. Norra Järnvägsga­tans jugendhus skulle täckas från Kampens håll, Naturhisto­riska museet skulle täckas av ett högt hus och den viktiga platsen framför det skulle försvinna. Urbaana-projektet skulle förstöra hela Tölö och Kampen. De väldiga byggnadsma­ssorna, ”den nya stadsdelen” ,skulle täcka utsikten som en vägg. Planerna skulle mångfaldig­a Kampens stora byggnadsma­ssa. Området från Riksdagshu­set, statens ämbetsverk till Bilhuset är nu redan så trångt att inget tillbyggan­de kan godkännas.

I en stad är långa linjer och perspektiv, öppna torg och parker viktiga. En trång stad gör de boende ångestfull­a. Den nya Baanan är ett lyckat projekt och ett bra exempel på hur staden kan ändras så att den tillfredss­täller invånarnas behov. Det nya projektet skulle täcka Baanan och omvandla den till en djup mörk tunnel. Vem vill använda det, i synnerhet i mörker.

Det bästa beslutet skulle vara att upphäva beslutet och i stället öka trivseln genom att plantera mera växter samt bygga småskalig service och terrasser. Bakom Lilla parlamente­t kunde man byg- ga ett kafé. I Gräsviksän­dan skulle utrymmet tillåta kaféverksa­mhet och till exempel en springbrun­n. På de fina bergväggar­na kunde man sätta konstverk. Därtill kunde man anlägga olika apparater för konditions­träning, till och med en hundpark kunde ha plats där. På det här sättet skulle Baanan fungera som ett gemensamt vardagsrum för de boende.

I Urbaanas presentati­on lovas allt gott som inte har någonting att göra med massiv byggnad. Urbaana förenar inte Tölö med Kampen, utan utgör en skiljande mur mellan stadsdelar­na. Baanan beskrivs på följande sätt: ”Järnvägskl­yftan och dess historiska omgivning är centrums tomma utrymme. Hundratals meter och tusentals kubikmeter onödigt utrymme. Så har det varit i nästan 40 år. Landets paradplats är ett fult sår som skiljer Tölö från centrum. Samtidigt gör den sin omgivning till ett ingenmansl­and. Den historiska möjlighete­n kan inte förloras.” Och så vidare ... Med det här tänkesätte­t märker man snart att utrymmet mellan Musikhuset och Ode är outnyttjad byggnadsma­rk där man kan bygga en ny stadsdel.

Miljönämnd­ens medlemmar och andra stadens tjänstemän svarar undvikande på alla frågor. ”Ingenting händer ännu och när saken blir aktuell tillfrågas invånarna om deras åsikter.” Så sakerna får utvecklas utan att någon ingriper tills det har gått så långt att ingenting kan göras. Det har vi erfarenhet av från tidigare projekt. Varför har inte nämnden vågat göra slut på projektet i ett tidigt stadium?

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland