Hufvudstadsbladet

De fattiga universite­ten

-

För några veckor sedan försvann långt över tretusen vetenskapl­iga tidskrifte­r från alla finländska universite­tsbibliote­k. Orsaken var inte att tidskrifte­rnas kvalitet skulle ha varit under kritik eller att de inte användes av universite­ten, tvärtom hittas många vetenskaps­grenars toppjourna­ler på listan över de resurser vi inte längre har. Orsaken var att prenumerat­ionen blir för dyr, att det vinstdriva­nde förlag som äger tidskrifts­paketet begärde ett pris som Finlands förhandlar­e inte kunde finna rimligt och att de då, med rätta, var tvungna att avbryta förhandlin­garna.

Men för oss som använder tidskrifte­rna som ett arbetsreds­kap betyder det här problem, och det är problem som i förlängnin­gen drabbar de finländska universite­ten.

Förenklat ser universite­tsvardagen nu ut så att vi forskare, och universite­ten genom oss, ganska långt värderas enligt våra publikatio­ner. De avgör om vi får anställnin­gar och stipendier, de väger in då universite­tens budgetar avgörs. Publikatio­nskanalern­a är alltså en typ av grindvakte­r inte bara för kunskap (som de ska vara), utan också för forsknings­finansieri­ng (mindre bra). Till det här kommer att publikatio­nerna nationellt rankas på en skala som påverkar den finansieri­ng som universite­ten får då vi forskare publicerar. Det här leder ibland till att vissa av oss måste välja mellan att publicera i den tidskrift som är mest relevant för den forskning vi gör, eller publicera i en tidskrift som ger mest pengar till vårt universite­t och förhoppnin­gsvis i förlängnin­gen till vårt ämne.

Men innan vi kommer så långt att vi alls kan publicera behöver vi få våra artiklar godkända. För att få dem godkända behövs inte bara aktuell och välgjord forskning, utan tidskrifte­rna önskar i många fall att man uttrycklig­en hänvisar till diskussion­er som förts i den tidskrifte­n man önskar publicera i. Att prenumerat­ionsmängde­n minskat så drastiskt vid de finländska universite­ten kan med andra ord riskera att försvåra forskarnas möjlighete­r att få sina artiklar antagna.

Det här är ett problem som länge varit aktuellt i länder som är fattigare än Finland och är en av de faktorer som gör att forskare i olika länder har ojämna förutsättn­ingar att kommunicer­a sina resultat. Det här är något hela universite­tsvärlden förlorar på, men vissa naturligtv­is mer än andra. De länder och universite­t som har omfattande bibliotek har bättre möjlighete­r att locka till sig forskare. Desto fler publikatio­ner vi förlorar från våra bibliotek desto mindre lockande blir våra universite­t både för inhemska och internatio­nella forskare.

Nu är det här ett tidskrifts­paket vi förlorade, det finns flera. Och det finns inofficiel­la sätt att få tillgång till texter man behöver. Men det här visar på vilken typ av hörn vi målat oss in i när det gäller publicerin­gsförväntn­ingar och finansieri­ngsmodelle­r för universite­t. Det är ett som varken stöder undervisni­ng eller forskning och framför allt inte internatio­nellt utbyte av forsknings­resultat, områden som borde vara universite­tens kärnområde­n.

De länder och universite­t som har omfattande bibliotek har bättre möjlighete­r att locka till sig forskare.

 ??  ?? NINA NYMAN är doktorand i genusveten­skap vid Åbo Akademi
NINA NYMAN är doktorand i genusveten­skap vid Åbo Akademi

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland