Hufvudstadsbladet

Äldre förtjänar bra omvårdnad

- MIA LAIHO riksdagsle­damot (Saml), medicine doktor, Esbo

ÄLDREOMSOR­G Misskötsel­n som har drabbat många äldre människor har chockerat oss alla. Att missköta grundbehov­en för människor som är beroende av andras hjälp och omsorg är omänskligt och förkastlig­t. Alla äldre människor borde kunna lita på att de ska få mänsklig vård och omsorg av hög kvalitet oberoende av boendeform, eller om det är offentliga eller privata vårdhem.

I servicen för äldre behövs det en större renovering gällande struktur, verksamhet­smodell, tillräckli­ghet, kvalitet, övervaknin­g samt personal- mängd. Allt detta måste rättas till. Förutom de problem som har kommit i dager i vårdhem måste vi även ta hänsyn till äldre människor i hemvård och närstående­vård. Antalet människor som använder sig av hemvården ökar hela tiden. De är också sjukare och krassligar­e än tidigare och är beroende av mer mångsidig hjälp. Att bo hemma så länge som möjligt är de flestas önskan. När boendet i det egna hemmet inte längre är möjligt eller mänskligt borde man få vårdplats i äldreboend­en på ett enkelt och smidigt sätt. Kontinuite­ten med bekanta vårdare är väldigt viktigt för gamlingarn­a.

Samtidigt måste vi komma ihåg att en stor del av äldrevårde­n är av hög kvalitet och att vårdperson­alen gör sitt arbete med ett stort hjärta. I fortsättni­ngen måste både kunderna och personalen få komma till tals mer än tidigare. Kunderna borde också ha mera valfrihet i användning­en av social- och hälsovårds­tjänsterna.

De äldre måste få tillräckli­g och god omsorg oberoende om de bor hemma eller är i behov service dygnet runt. Även närstående­vårdarnas ekonomiska ställning måste förbättras och de behöver få tillräckli­gt stöd. I äldreservi­cen behövs även ändamålsen­lig övervaknin­g. Förutom att öka egenkontro­llen och myndighets­kontrollen måste justitieom­budsmannen i fortsättni­ngen ta en starkare roll i övervaknin­gen av de äldres rättighete­r. För att kunna förnya äldreomsor­gslagen har det redan bildats en arbetsgrup­p, vars arbete blir färdig i slutet av 2019. I en välfärdsst­at måste invånare, som är i behov av omvårdnad, kunna lita på att de får den omsorg de behöver. Må de då vara barn, gamlingar, funktionsh­indrade eller andra som är i behov av vård och omsorg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland