Hufvudstadsbladet

Ser oroande ut – vad har hänt med Pärmäkoski?

-

Svårt att säga hur mycket skidorna inverkade, men Krista Pärmäkoski såg ut att ha det riktigt tungt under fristilsst­räckan i lördagens skiathlon – och det har hänt förut i vinter. Förut har det varit känneteckn­ande för henne att hon kan skruva upp i slutet och knipa placeringa­r där. Inte en enda gång den här säsong, utom kanske i slutbacken i Tour de Ski – där fem av de sju som var före Pärmäkoski i mål i VMskiathlo­n inte deltog.

Jag var lite tveksam före VM för faktum är att hon bara stått på prispallen en gång i vinter då största delen av världens bästa damåkare varit med. Jag litade ändå på att hon finner storformen under sitt sista träningslä­ger i Seiser Alm.

Det ser inte ut så för tillfället. Det ser ut som att Krista Pärmäkoski inte har den form som krävs för att slåss om de individuel­la medaljerna i VM i Seefeld. Delvis är det hårdare konkurrens än förut, Johaug är tillbaka, Natalia Neprjajeva har gått framåt, Frida Karlsson har stigit fram som en komet och så förstås Ebba Andersson – som inte skidade skiathlon, men som garanterat går för medalj i tisdagens 10 km klassiskt.

Delvis ser det ut som att Pärmäkoski inte har samma sting som de två föregående vintrarna. Svårt att säga vad det beror på.

Det skulle vara dumt att dra alltför långtgåend­e slutsatser efter ett lopp i VM. Det är bara det att det inte handlar om ett lopp – Pärmäkoski­s första VM-start var en reflektion av hela hennes säsong. Placeringe­n var bara ännu lite sämre än i snitt – för det mesta har hon legat kring femte sjätte plats. Pärmäkoski är såklart otroligt jämn. Kanske hon kan kriga sig till en medalj i 30 km fristil, då de andra redan blivit slitna av det täta VM-schemat? Dagens lagsprint kan ge en del svar – det blir stenhård konkurrens om medaljerna och Finland hör definitivt inte till guldfavori­terna.

Däremot finns det ingen orsak att vara bekymrad över Iivo Niskanens form. Han såg väldigt stark ut i den klassiska sträckan av skiathlon och övertygade också i fristil, som fortfarand­e är hans svagare skidsätt. Är låret i skick går han för guld på 15 km klassiskt.

Det kan bli medalj redan i dag i lagsprinte­n. Niskanen måste försöka trötta ut motståndar­na tillräckli­gt i uppförsbac­ken. Den svåra utförsåkni­ngen kan samla tätklungan igen. Han såg ut att ta utförsback­arna försiktigt i skiathlon, kan förstås ha berott på lårkrampen.

Pärmäkoski är såklart otroligt jämn. Kanske hon kan kriga sig till en medalj i 30 km fristil, då de andra redan blivit slitna av det täta VM-schemat? Dagens lagsprint kan ge en del svar – det blir stenhård konkurrens om medaljerna och Finland hör definitivt inte till guldfavori­terna.

MARCUS LINDQVIST

sportjourn­alist

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA ?? Krista Pärmäkoski slutade en bra bit bakom täten i skiathlon.
FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA Krista Pärmäkoski slutade en bra bit bakom täten i skiathlon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland