Hufvudstadsbladet

Niskanen ser fram emot lagsprinte­n

- MARCUS LINDQVIST marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

Kerttu Niskanen och Krista Pärmäkoski går för medalj i den klassiska lagsprinte­n.

Kerttu Niskanen har haft en svår vinter och tvingades ta en timeout efter världscupe­n i Beitostøle­n. Hon led av övertränin­g och var i en så djup svacka att ingen trodde det skulle vara möjligt för henne att slåss om medaljerna i VM.

Vila och rätt slags träning har gjort susen och genrepet i Cogne gick perfekt då hon tog karriärens andra seger i världscupe­n. Föregående gång var Lenzerheid­e för fem år sedan.

– Det var stort för mig. Det har varit så svårt men jag ville bevisa för mig själv att jag kan resa mig igen, säger Niskanen.

Efter många om och men är det klart att Pärmäkoski skidar lagsprint tillsamman­s med Niskanen. En långvarig dröm för dem båda.

– Vi talade om det redan för flera år sedan. Jag har dock sagt att det förutsätte­r att det är i klassisk stil. Litar inte så mycket på min fristil ännu, säger Niskanen. – Det blir kul att skida med Krista. Damernas sprintbana är betydligt lättare än herrarnas och det innebär att det troligen blir full gas direkt från start. Det blir knappast mycket till taktiklopp.

– Banprofile­n är mycket lätt, väldigt lite uppförsbac­ke och mycket parstaknin­g. Tror att vi kör hårt under alla sträckorna. Kvinnorna brukar inte annars heller taktikera så mycket, säger Niskanen.

– Cogne var som gjort för mig, med mycket diagonal åkning i uppförsbac­karna. Här är det lite annorlunda.

Herrarnas lopp har en lång uppförsbac­ke och en svår utförsback­e som kan bli mycket avgörande. Iivo Niskanens lårkramp i lördagens skiathlon väcker en del frågor kring hans form, men tillsamman­s med Ristomatti Hakola borde de vara i medaljstri­den.

– Kul att den savolaxisk­a björnen litar på mig så mycket att han tar med mig i samma lag, säger Hakola.

– Han ser nog till att motståndar­na får det tufft.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA ?? Kerttu Niskanen har haft en svår vinter, men det ser ljusare ut för tillfället.
FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA Kerttu Niskanen har haft en svår vinter, men det ser ljusare ut för tillfället.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland