Hufvudstadsbladet

Visste du?

-

● Många anser att mayorna hittade på siffran noll. I skriftsprå­ket fanns flera olika symboler för noll, bland annat en snäcka.

● Bollspelet var en viktig del av den forna mayakultur­en. Spelet hade en viktig religiös, ceremoniel­l och politisk betydelse. Spelet kan ibland till och med ha varit en fråga om liv – en del forskare menar att det förlorande lagets kapten eller till och med hela laget kunde offras efter matchen.

● Det är fortfarand­e oklart vad som orsakade högkulture­ns fall. Den forna mayakultur­en upplevde sin storhetsti­d ungefär år 300–900 e.Kr och var en mycket civilisera­d högkultur. Därefter började riket sakta knaka i fogarna. Någon slags ekokatastr­of tros ligga bakom, men vad orsakade den? Torka, överbefolk­ning och krig har lagts fram som möjliga teorier, men frågan är fortfarand­e olöst.

● Människor offrades för att blidka gudarna. Offren slängdes bland annat ner i de heliga vattenhåle­n som antogs vara portar till underriket Xibalba.

● Mayorna hade kalendrar som sträckte sig över mycket långa tidsperiod­er. Tidens gång följdes med hjälp av kalendrar som bestod av större cykler indelade i mindre perioder som kallades baktun. Kalendern inleds år 3114 f.Kr., men bland annat i mayastaden Coba hänvisas till en tidpunkt för 28 285 978 483 664 581 446 157 328 238 631 år sedan!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland