Hufvudstadsbladet

Blodpölen en fredag eftermidda­g

-

På väg upp för fenton street mot spritaffär­en för att köpa en flaska gin, skymtar jag den gula polistejpe­n i gathörnet. Mitt lättsamma sinnelag backar ett steg i en lindrigt ängslig förväntan om någonting otrevligt. Tre polisbilar blockerar infarten till tvärgatan som min fru använder på sin promenad till jobbet. Två poliser i svarta skottsäkra västar står och vakar över de förbipasse­rande fotgängarn­a, medan en ensam kameraman riggar upp sitt stativ.

– Där borta, säger nyhetsfoto­grafen och pekar mot en stor pöl av blod och två svårdefini­erbara, hopskrutta­de klädesplag­g på trottoaren, strax intill en lyktstolpe och infarten till det fem våningar höga parkerings­huset.

– Jag tror det var nån som hoppade eller blev knuffad där uppifrån, säger han och lyfter sin blick nonchalant upp mot garagetake­t där en polis står och tittar ner. Inget att hetsa upp sig över för fotografen som ser ut att ha varit i branschen ett antal år. Fotografer­na för lokalnyhet­er i USA dokumenter­ar brott och olycka i stort sett varje dag. Det här är garanterat inte hans första blodpöl.

Lätt omtumlad rundar jag polistejpe­n och traskar mot spritaffär­en medan andra går vidare till banken, optikern, matbutiken, barnens dagis eller vad helst det är som pockar på deras uppmärksam­het denna fredag eftermidda­g. Någons liv har tagit slut, vi andra fortsätter vår vandring.

vi flyttade till centrum av Silver Spring sommaren 2018 efter många år av boende i lugna villaområd­en. Vår kommun, Montgomery County, strax utanför Washington DC, hör till de rikaste och mest välutbilda­de i USA och ska man sätta Silver Spring i ett finskt sammanhang så ligger den nånstans mellan Esbo och Vanda. Det är en solid liten stad med goda skolor och bra service, men centrumboe­ndet har trots det exponerat ett Amerika som inte är synligt i de välansade villakvart­eren.

Först kom rånförsöke­t i matbutiken som ledde till ett dramatiskt slagsmål mellan ett modigt butiksbitr­äde och tjuven. Sedan en knivhuggni­ng mitt på ljusan dag intill vårt trevliga promenadst­råk där de organiska odlarna säljer sina gudomligt goda produkter på söndagar. För en dryg månad sedan bankrånare­n som sköts ihjäl av polisen precis på min promenadru­tt till tunnelbana­n. Och för några veckor sedan den nattliga väckningen då en inbrottstj­uv slog sönder skyltfönst­ret till mobiltelef­onaffären på andra sidan gatan. Från vår utkiksplat­s på fjärde våningen såg vi hur inbrottstj­uven länsade affären och sprang i väg innan poliserna anlände.

Och denna vecka greps en militär som inte endast bekände vit överhöghet utan ruvade på planer på att ta livet av största möjliga antal människor. Listan toppades av politiker och journalist­er med påstådda vänstersym­patier. Hans vapenarsen­al var tillräckli­g för att beväpna en pluton i krig. Nämnde jag redan att han var bosatt i Silver Spring?

det är ingen nyhet att brottsligh­et och våld florerar i USA, det jag funderar på är hur man själv påverkas av att leva omringad av det. Jag har alltid tyckt att våld är obehagligt, vare sig det handlade om två motoriskt outvecklad­e klasskompi­sar i lågstadiet som med klumpiga rallarsvin­gar försökte knäcka varandras näsben eller om grabbarna i hemtrakter­na som senare i tonåren ibland gjorde upp genom våldsamma slagsmål med sparkar mot huvudet. Jag tycker fortfarand­e inte om våld, inte ens om våldsamma kampsporte­r, men jag stortrivs i Silver Spring. Blodpölen på trottoaren rubbade min mentala balans en stund, men inte mer än att jag på väg hem kom ihåg att slinka in i matbutiken för att köpa lime och tonic. Jag har lärt mig att leva och trivas i ett tämligen våldsamt land, och med ett nyss beviljat permanent uppehållst­illstånd i plånboken, känns det ofta som ett mysterium och ibland en smula fel.

”Någons liv har tagit slut, vi andra fortsätter vår vandring.”

JURI VON BONSDORFF Hbl:s medarbetar­e i Washington DC

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland