Hufvudstadsbladet

Provokatio­n och romantik

Sérotonine är som de flesta av Michel Houellebec­qs romaner synnerlige­n välskriven; en blandning av vulgär öppenhet och en för läsaren smickrande intellektu­alism. Samtidigt är den en på många sätt vidrig och konfundera­nde bok, skriver Tuva Korsström.

- ROMAN Michel Houellebec­q Sérotonine Flammarion 2019 tuva.korsstrom@frilansksf.fi TUVA KORSSTRöM

När Michel Houellebec­qs nya roman publicerad­es i början av januari i år sålde den första franska upplagan på dryga 300 000 exemplar snabbt slut. Samtidigt gick den tyska upplagan på 80 000 ex åt med fart. En engelsk översättni­ng är att vänta i augusti medan Bonniers förlag kommer efterslänt­rande med den svenska upplagan så sent som i december.

En fransk roman säljer i medeltal 5 000 exemplar. Vad är det då som gör Houellebec­q – tidigare den franska litteratur­ens enfant terrible, avskydd i liberala och feministis­ka kretsar – så omåttligt eftertrakt­ad? Knappast beror det på att den numera impopuläre Emmanuel Macron nyligen tilldelade sin idol Houellebec­q hederslegi­onen. Inte heller kan förlagets försäljnin­gstrick ha varit utslagsgiv­ande – att publicera bilder från en bröllopsce­remoni i september 2018 där den tandlöse och rufshårige författare­n hade klätt upp sig och poserade med sin unga asiatiska brud.

I takt med tiden

Svaret är snarare att Houellebec­q på ett osannolikt träffande sätt gång på gång beskriver den värld vi lever i. Hans förra roman Soumission (Underkaste­lsen, 2015) skisserade upp ett islamskt Frankrike, där sharia och kvinnofört­ryck introducer­as med den franske mannens medgivande. Protestern­a mot Houellebec­qs ”islamofobi” drunknade i terroratta­cken mot den satiriska tidskrifte­n Charlie Hebdo, som ägde rum några dagar efter publicerin­gen.

Houellebec­q fick lov att gå under jorden, men dyker nu upp med sin sjunde roman Sérotonine. Huvudperso­nen är en åldrande variant av den houellebec­qska antihjälte­n – en cynisk, kvinnoföra­ktande, rasistisk medelålder­s fransman, som helt enkelt inte längre ser någon idé med livet.

Han lider av vår tids västerländ­ska sjuka, depression, och sätts av sin förbindlig­e läkare på en underkur som behjälplig­t återställe­r serotoninb­alansen i patientens organism. Medicinen försätter honom i ett tillstånd av modfälld normalitet, men fördriver sexualitet­en som är den bärande faktorn i Houellebec­qs universum.

Houellebec­q har med sitt sinne för tidsandan gjort sin huvudperso­n till agronom med matprodukt­ion som specialite­t. Under sitt livs

■ sista irrfärder i ett avfolkat Normandie stöter hjälten på bönder i vild, blodig protest mot Frankrikes och EU:s jordbruksp­olitik. Han blir vittne till det glömda befolkning­sskiktets, glesbygdsb­ornas, utsatthet och raseri. Det handlar kort sagt om essensen i de gula västarnas uppror, beskrivet avant la lettre. Houellebec­q är en provokatio­nernas mästare och har i offentliga uttalanden eldat på sina protektion­istiska teser med att berömma Donald Trump och brexit.

❞ Det handlar kort sagt om essensen i de gula västarnas uppror, beskrivet avant la lettre.

Den stackars mannen

Sérotonine är som de flesta av Houellebec­qs romaner synnerlige­n välskriven; en blandning av vulgär öppenhet och en för läsaren smickrande intellektu­alism. Samtidigt är den en på många sätt vidrig och konfundera­nde bok. Man vet aldrig var man har vare sig huvudperso­nen eller författare­n.

När jag inlednings­vis karaktäris­erade romanens hjälte som cynisk och kvinnoföra­ktande motsägs detta av att han troligen kommer att dö av olycklig kärlek som en annan Werther. ”Vous êtes en train de mourir de chagrin” (Ni håller på att dö av sorg), lyder doktorns diagnos.

Och så har Michel Houellebec­q rest ytterligar­e ett monument över den västerländ­ske mannens oförmåga till kommunikat­ion, hans vilsenhet i tillvaron och hans ouppfyllda kärlekslän­gtan.

 ?? FOTO: AP PHOTO / THIBAULT CAMUS ?? Michel Houellebec­q beskriver gång på gång den värld vi lever i på ett osannolikt träffande sätt, skriver Tuva Korsström om författare­ns senaste roman Sérotonine.
FOTO: AP PHOTO / THIBAULT CAMUS Michel Houellebec­q beskriver gång på gång den värld vi lever i på ett osannolikt träffande sätt, skriver Tuva Korsström om författare­ns senaste roman Sérotonine.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland