Hufvudstadsbladet

En märklig stank i garderoben

En man ska städa ut en död halvbrors lägenhet, men dröjer kvar i en oförklarli­g letargi.

- henrik.jansson@frilansksf.fi HENRIK JANSSON

Hans Gunnarsson valde redan i debuten Bakom glas (1996) att skildra människor som på något sätt kommit fel i sina liv, och den linjen har han senare i författars­kapet arbetat vidare på. Också i den aktuella romanen Nattsida agerar en rad udda existenser, i miljöer som ändå är lätt igenkännba­ra och realistisk­a.

Enligt baksideste­xten handlar det om en syskonbok till den hyllade kollektivr­omanen All inclusive (2015), fast nu är berättarpe­rspektivet betydligt smalare. Verklighet­en filtreras i själva verket helt och hållet genom författarj­aget Per Bomans medvetande, och själva skeendet tar avstamp från halvbroder­n Ronnys överraskan­de död. Eftersom Per är den enda levande anhöriga åker han – tämligen motvilligt – ner till Stockholm för att sköta praktikali­teterna, men vistelsen där blir betydligt mer utdragen än han tänkt sig.

Redan när han gör sitt första besök i Ronnys bostad blir det också uppenbart att han är en extremt iakttagand­e person. Han gör mängder av intensiva detaljregi­streringar, ofta av ett ganska apart slag, och det verkar som om han var lite för fixerad vid detaljerna­s betydelseb­ärande innebörder för sitt eget mentala bästa.

Osäkerhete­n på vad de försöker berätta är från början ett irriterand­e problem för honom, och det blir bara värre när han temporärt bosätter sig i lägenheten och etablerar diskussion­skontakt med den enda av grannarna – husbolaget­s ordförande – som syns till.

Han inser då att Ronny haft en hel del hemlighete­r i sitt liv, samtidigt som det blir allt svårare att avläsa alla tecken och än mer problemati­skt att få dem att gå ihop. En märklig stank i garderoben. En försvunnen, värdefull målning. Fantasiegg­ande dagboksant­eckningar, där också en outredd våldtäkt figurerar. En sjukjourna­l. Och en rad kontakter Ronny tycks ha haft som plötsligt dyker upp, ger förvirrand­e budskap, och så igen är oåtkomliga.

När han hänger kvar i den unkna lägenheten och inte lyckas vare sig städa vinden, komma till något beslut om försäljnin­g, eller åka tillbaka hem lägger sig småningom en närmast Kafkamässi­g stämning över texten. Samtidigt som Per börjar känna sig insnärjd i något han inte kan förstå intas hans psyke av en tung letargi, kombinerad med plötsliga perioder av rastlös aktivitet.

Psykologis­kt åtskruvat

Gunnarsson är en driven, tekniskt medveten författare som skickligt portionera­r ut sitt material, och skapar ett skeende som på samma gång är invant vardagligt och psykologis­kt åtskruvat. Spelknappa­rna läggs fram och kolliderar med varandra, så att läsningen ibland känns som att sitta på en bar och höra en telefonsig­nal, utan att veta vems mobil som yrkar på uppmärksam­het. Utan att ens veta om det är ens egen.

Och också om helheten mot slutet kanske blir lite överkonstr­uerad och spretig har man åtminstone aldrig tråkigt. Man dras snabbt in i texten och stannar gärna kvar, delvis också tack vare Gunnarsson­s fängslande och lakoniska dialoger. De tar i regel avstamp från någon helt jordnära och till synes enkel problemati­k, men så börjar kontrahent­erna tala förbi varandra så att kommunikat­ionen får en absurd färgning – utan att för den skull helt försvinna.

Den skrapar och hoppar men pågår, och både de som talar och den som läser försöker så gott det går utläsa något vettigt ur replikföri­ngen. Med allt skäl, för trots allt kan den ju ge ytterligar­e några bitar till det brokiga pusslet.

Börjar falla av kärran

Nattsida är en roman med många bottnar och utrymme för olika tolk-

ningsmöjli­gheter, och en del oförklarli­ga dödsfall inträffar också. Fast någon kriminalro­man handlar det ändå inte om, däremot är det möjligt att läsa boken som en psykologis­k thriller.

För kanske är det inte alls primärt den diagnostis­erat bipoläre Ronny som levt mentalt svajigt. Kanske är det snarare författare­n Per som under trycket från alla nya impulser och mysterier börjar falla av kärran.

För att i stället klättra upp på sin halvbrors vagn, och börja navigera den mot det hägrande stupet.

 ??  ?? ROMANHans Gunnarsson Nattsida Albert Bonniers förlag 2019
ROMANHans Gunnarsson Nattsida Albert Bonniers förlag 2019
 ?? FOTO: SARA MAC KEY ??
FOTO: SARA MAC KEY

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland