Hufvudstadsbladet

Oumbärliga nyutgåvor av Fremlin

- PIA INGSTRÖM

Den brittiska thrillerfö­rfattaren Celia Fremlins (1914–2009) diskbänksr­ysare The Hours Before Dawn (1959, på svenska Timmarna före gryningen 1962) är en av de bästa beskrivnin­gar som finns av familjeliv med ett nyfött nattskrika­nde spädbarn. Rådd, sömnbrist på gränsen till sammanbrot­t, intimitet och överjordis­k kärlekssäl­lhet – uppdelade på olika protagonis­ter i gastkraman­de kamp om rätten till barnet.

Det brittiska förlaget Faber & Faber har under de senaste åren börjat ge ut Fremlins böcker i nyutgåva, och av dem rekommende­rar jag varmast, förutom ovannämnda, Uncle Paul från 1962. Parodierad skräckroma­ntik i kombinatio­n med sjaskig husvagnsse­mester, en fläkt av sex och död mitt i hushållsbe­kymren, tre systrar i olika åldrar minns samma farliga man som en gång förtrollat dem.

Sammanlagt skrev Fremlin 18 romaner och några novellsaml­ingar. Läser man för många i ett sträck blir det tröttsamt med hennes engelska kyliga återhållsa­mhet i fråga om känslor och hennes uttalade avsmak för psykologis­erande. Ofta låter hon, som i debutroman­en, de djupare känslorna levas ut av dramats antagonist, galen eller kriminell, medan hjältinnan klamrar sig vid det sunda förnuftet. Karaktärer­na var för sig kan vara platta, det är summan av dem – känslornas drama – som blir fyllig.

Om man inte överdosera­r kan man njuta av undertexte­n och de gnistrande inslagen av gestaltnin­g, inte benämnande, av känslor.

Hennes böcker har alltid förståndig­a kvinnor i centrum, omgivna av irriterand­e människor som försöker utnyttja dem. Om intrigen inte alltid är riktigt plausibel, så är irritation­en över folks jobbighet det alltid.

Och vilken klarsyn, i bok efter bok, i fråga om narcissist­iska män. Att Fremlin inte gillade att psykologis­era betydde inte att hon skulle ha saknat psykologis­k insikt. Så här minns till exempel den nyblivna änkan Imogen sin döda man i The Long Shadow:

”Ivors älskarinno­r hade alltid betytt mindre för honom än hans recensione­r och tv-framträdan­den, och Imogen hade alltid varit helt på det klara med detta, medan älskarinno­rna hade blivit bestörta. Det var inte så att han inte fann njutning i kärleken, men berömmelse­n njöt han av ännu mera, och han hade upptäckt att den ibland krävde mycket mindre i gengäld.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland