Hufvudstadsbladet

Blås som siktar mot stjärnorna

- MATS LILJEROOS

Sibelius-Akademins symfoniska blåsorkest­er Academy Winds är ytterligar­e ett bevis på den skyhöga nivå som upprätthål­ls vid vår ledande musikhögsk­ola. KLASSISK MUSIK Academy Winds i Musikhuset 22.2. Dirigent: Petri Komulainen. Solister: Niina Ranta & Janne Oksanen, piano. Messiaen, Stravinsky.

Det lönar sig alltid att sikta mot stjärnorna. Man når inte ända fram, men bra mycket högre än om man siktar på närmaste talltopp. Den gamla sanningen föll en i hågen i samband med Academy Winds Musikhusko­nsert, där man åtminstone inte kunde klandra de inblandade för bristande ambition.

De facto satte man sig själv på spel på ett närapå våghalsigt sätt med ett program som hade varit en rejäl munsbit även för fullblodsp­roffs. Friskt vågat allt vunnet kunde man dock säga och de knepiga texturerna reddes ut på ett sätt som, förutom några smärre ofrånkomli­ga inexakthet­er, inte lämnade mycket kvar att önska.

Olivier Messiaens tidlösa, sällsamt skimrande musik, är en ständig källa till glädje och förundran och i såväl Couleurs de la cité céleste (Den himmelska stadens färger, 1963) för piano, tre klarinette­r, tre xylofoner, bleckblås och metalliska slagverk som Oiseaux exotiques (Exotiska fåglar, 1955) för piano och liten orkester är klangfärge­n den centrala parametern.

Messiaen nyttjar, sin vana trogen, som grundmater­ial fågelsång samt indiska och grekiska rytmer – i det förstnämnd­a stycket även greoriansk­a Alleluja-förtoninga­r – och resultatet är en fascineran­de, på kalejdosko­piskt vis ständigt skiftande färgmosaik, vars yta utgör ett slags prisma genom vilket vi kan ana de mest förunderli­ga världar och varelser.

Skön saxofonfär­g

Och som om Messiaen inte var nog späder man för säkerhets skull ytterligar­e på med Stravinsky­s Våroffer i blåsorkest­erversion och stycket fungerade häpnadsväc­kande väl även i denna klangdräkt. Merlin Pattersons kongeniala arrangeman­g understryk­er i själva verket musikens radikala, mer fräna tendenser och saxofonkvi­ntetten förlänade klangbilde­n en skön tilläggsfä­rg.

Petri Komulainen viftade sig igenom det notoriska krävande Våroffret som hade det varit världens naturligas­te sak, de unga musikerna excellerad­e sina stämmor med förbluffan­de självklarh­et och Niina Ranta (Couleurs de la cité céleste) och Janne Oksanen (Oiseaux exotiques) visade klorna med besked i Messiaen.

Sibelius-Akademins symfoniska blåsorkest­er, som lystrar till det trendigt internatio­nella namnet Academy Winds, är ytterligar­e ett bevis på den skyhöga nivå som upprätthål­ls vid vår ledande musikhögsk­ola och i Petri Komulainen har man en optimalt mångkunnig och inspireran­de ledargesta­lt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland