Hufvudstadsbladet

Dricks gör kunden till arbetsgiva­re

- NALLE

Trots att det inte gör ont när hårstrån kapas, uppskjuter jag ofta mina frisörbesö­k in i det sista. Men i går blev det äntligen av. Innan proceduren började frågade frisören om jag önskade kaffe eller te. Jag tackade ja till te – i kombinatio­n med hårklippni­ng en lyx i våra förhålland­en. Ändå var priset långt under det normala, som i Finland är onormalt.

Frisören var kurd och talade en utmärkt svenska. Vårt samtal handlade om kurdiska språket, närbesläkt­at med persiskan, och om kurdernas svåra läge i en hård värld. På min fråga om det en dag kommer att bli bättre för hans folk svarade frisören: Aldrig. Mitt hår blev i alla fall bättre för varje sekund.

I närmare ett decennium har jag låtit främmande personer sanera min kalufs. Före det var det en paus på närmare ett halvt århundrade. Mitt sista besök i frisersalo­ng före pausen ägde rum i september 1963. C och jag hade precis flyttat till Claremont, en liten stad i Golden California. Priset var 1 dollar och 80 cent, plus 20 cent i dricks. En mindre förmögenhe­t, med dricksen som en vagel i ögat. Så i närmsta järnhandel köpte vi en uppsättnin­g saxar och nackklippa­re. C blev frisörska på nolltid, men tillät mig inte kvittera med samma mynt.

❞ Trots mer än två år i landet, förutom flera kortare besök, har jag inte blivit bekväm med systemet. Nog går det rejälare till i Finland.

För en finländare som jag var det amerikansk­a drickssyst­emet mycket otrevligt, förutom svårt att få grepp om. Trots mer än två år i landet, förutom flera kortare besök, har jag inte blivit bekväm med systemet. Nog går det rejälare till i Finland. I princip ingår service alltid i räkningen. I USA adderas i slutändan moms till priset, med stora skillnader beroende på geografin. Dricksen bestämmer kunden, dock ogärna under 15 procent, helst 20 eller 25. Undantag är ställen, där man betalar på förhand. Men också där kan det stå en mugg på disken med texten We like tips.

På restaurang­en blir kunden de facto serverings­personalen­s arbetsgiva­re. Den federala minimilöne­n i USA är 7,25 dollar i timmen, men många restaurang­er betalar sina kypare bara 2,13 dollar. Resten förutsätts vara dricks. Vad köksperson­alen tänker om saken vet jag inte. Däremot vet jag att dricks på vissa andra håll i världen är negativa fenomen. I Japan betraktas systemet närmast som en förolämpni­ng. På sin höjd kunde man tänka sig ett diskret kuvert förseglat med sigill. För extraordin­ära tjänster.

På frisersalo­ngen lägger jag 2 euro till priset. För det goda teet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland