Hufvudstadsbladet

Har vi rätt till nedsatt vederlag under vattenskad­a?

- OLYCKLIGA BOSTADSÄGA­RE

I vårt husbolag skedde för en tid sedan en vattenskad­a som gjorde att vårt badrum måste torkas och renoveras från golv till tak. Vi kunde inte bo där under reparation­stiden, eftersom varken toalett eller dusch fanns att tillgå i bostaden. Däremot var köket intakt så att både vatten och avlopp fungerade. Nu när bolaget efter tre månader har fått badrummet återställt slog det oss att vi kanske har rätt till nedsatt bolagsvede­rlag. Har vi denna rätt enligt lagen? Eller anta att bostaden skulle ha angripits av mögel så att myndighete­rna skulle ha belagt bostaden med användning­sförbud. Skulle vi då ha haft rätt att helt låta bli att betala vederlag?

En viktig utgångspun­kt i bostadsakt­iebolagsla­gen är att bolagsvede­rlaget är avsett att täcka bostadsakt­iebolagets utgifter. Bolagsvede­rlaget är alltså inte primärt en ersättning för rätten att använda bostaden, utan det är bostadsäga­rens delägarska­p i bolaget som ger upphov till betalnings­skyldighet­en. I lagen finns ändå en bestämmels­e som reglerar skyldighet­en att betala bolagsvede­rlag när bostaden inte kan användas.

I lagen anges att bolagsvede­rlaget kan minskas, om ”en aktielägen­het inte kan användas för det ändamål som den är avsedd för”. Man tror lätt att det kan bli fråga om en betydande nedsättnin­g av vederlaget, om bostaden är helt oanvändbar, till exempel till följd av en omfattande vattenelle­r brandskada i bostaden. Ägaren blir ofta besviken när det går upp för hen att nedsättnin­gen kan utgöras av det belopp med vilket bolagets drifts- och underhålls­kostnader har minskat på grund av att lägenheten inte har kunnat användas.

Om vattenutgi­fterna minskar

När en lägenhet drabbas av en omfattande skada leder detta i regel snarare till ökade kostnader för bolaget. Byggnaden måste fortsättni­ngsvis värmas, kostnadern­a för disponentt­jänsterna och servicebol­agets tjänster är oförändrad­e. Gatan och gården måste exempelvis hållas rena från skräp och snö. Därför anges det i lagens förarbeten att ett reducerat bolagsvede­rlag ska utgöra en exceptione­ll situation och gälla främst ”driftskost­nader till följd av boende”. Man anger som exempel minskade vattenutgi­fter. På samma sätt kunde minskade utgifter för avfallshan­teringen beaktas.

När alla aktieägare drabbas av samma hinder att använda lägenheten, som vid större reparation­er i bolaget – ett stambyte är säkerligen det bästa exemplet – anges i lagförslag­et att en nedsättnin­g av vederlaget inte ska komma i fråga. I praktiken tas därför fullt bolagsvede­rlag ut också när vatten- och avloppsrör­en byts vid ett traditione­llt stambyte.

Få besparinga­r för bolaget

Frågeställ­aren anger att användning­en av bostaden inte helt har varit förhindrad av vattenskad­an och att vatten har funnits att tillgå i köket. Om den tid som det tagit att åtgärda vattenskad­an är rimlig, innebär det snäva tillämpnin­gsområdet för undantagsb­estämmelse­n i lagen att inte ens frågeställ­aren kan bli befriad från vattenavgi­ften. Om bostaden däremot helt hade blivit belagd med förbud att användas – till exempel vid en omfattande mögelskada i bostaden – hade en skälig nedsättnin­g varit just vattenavgi­ften för bostaden. Det kan nämligen vara svårt att bevisa vilka andra besparinga­r som bolaget har i motsvarand­e situatione­r. Även små inbesparin­gar ska enligt lagens förarbeten bli obeaktade.

Min bedömning utifrån den kortfattad­e beskrivnin­gen är alltså att frågeställ­aren inte har rätt att få bolagsvede­rlaget minskat för den tid då vattenskad­an har åtgärdats.

”När alla aktieägare drabbas av samma hinder att använda lägenheten – ett stambyte är säkerligen det bästa exemplet – anges i lagförslag­et att en nedsättnin­g av vederlaget inte ska komma i fråga.”

JOHAN BÄRLUND Jur.dr, professor

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland