Hufvudstadsbladet

”Allt ska gå ett varv till”

Slit och släng är inte okej längre. Men många saknar de kunskaper som behövs för att ta hand om sina saker bättre. Den goda nyheten är att många i den äldre generation­en vet hur man gör.

- TT/ANNA K HEDLUND

Att ta hand om de saker man redan har i stället för att köpa nytt ligger verkligen i tiden. Kanske särskilt när det gäller kläder, vars miljöpåver­kan är omfattande. I januari lanserade klädkedjan H&M en sajt med lagningsti­ps för kläder.

Under våren kommer också flera böcker som handlar om hur man tar vara på sina kläder. Redan i höstas utkom Lappa & Laga av Kerstin Neumüller.

– Det finns en stor längtan efter att kunna påverka saker. Där tror jag att den handling det innebär att laga sina kläder fyller en funktion för många, man får känna sig ordentlig och rejäl samtidigt som man får behålla sina favoritpla­gg ännu en tid, säger Neumüller.

Kunskapsgl­app

För den som vill lära mer finns också en källa till kunskap hos äldre generation­er. De som var unga innan slit och släng blev den självklara konsumtion­skulturen och för vilka det ofta är självklart att noga ta hand om det man redan har. En av dem är textilkons­tnären Anna-Greta Lindström, 73 år.

– Jag har en devis – allt ska gå ett varv till. Så tänker jag om det mesta. Jag har svårt att se på när andra kastar saker, säger hon.

Anna-Greta undervisar i kviltning (lapptäckes­teknik) på Medborgars­kolan i Sverige. Hon möter ofta ett kunskapsgl­app mellan generation­erna när det gäller att laga och lappa. Både i sin kursverksa­mhet, dit folk ofta kommer utan förkunskap­er, och i privatlive­t bland barnbarn och yngre grannar. Men hon är glad att intresset verkar öka och uppmanar till att bara prova – och fråga – sig fram.

– Man får bara börja! Träna att sy. Det finns många som kan och det gäller bara att få den kunskapen, säger hon.

Ser potential

I ateljén hemma i sin lägenhet samlar hon på tygbitar och knappar som hon noga sorterar på hyllor och lådor. Antingen blir de komponente­r i hennes kviltning eller så kan det bli lösningen på klädesplag­g som det har gått hål i. Hon ser alltid en potential i varje liten bit och gillar att hitta på kreativa lösningar för att rädda plagg.

Kocken Jamie Oliver startade för ett antal år sedan en rörelse i England, Pass it on där tanken var att några personer lärde sig några recept för att sedan föra dem vidare till sina vänner och grannar. Detta för att få fler människor att laga egen mat i stället för att köpa skräpmat.

– Tänk om en liknande rörelse kunde starta när det gäller ta vara på, laga eller sy om? säger Anna-Greta Lindström.

 ?? FOTO: TT/JANERIK HENRIKSSON ?? Textilkons­tnären Anna-Greta Lindström, 73, tar hand om de saker hon har genom att laga, lappa och reparera. ”Jag har en devis – allt ska gå ett varv till”, säger hon.
FOTO: TT/JANERIK HENRIKSSON Textilkons­tnären Anna-Greta Lindström, 73, tar hand om de saker hon har genom att laga, lappa och reparera. ”Jag har en devis – allt ska gå ett varv till”, säger hon.
 ?? HENRIKSSON/TT
FOTO: JANERIK ?? Slit och släng är inte hett längre, nu gäller det att ta hand om de saker man redan har genom att laga, lappa och reparera.
HENRIKSSON/TT FOTO: JANERIK Slit och släng är inte hett längre, nu gäller det att ta hand om de saker man redan har genom att laga, lappa och reparera.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland