Hufvudstadsbladet

I varsin ände av skalan

- MALIN SLOTTE malin.slotte@ksfmedia.fi

■ Det talas om autismspek­trumet, om autism som en skala där man kan ha allt från en lätt till en svår neuropsyki­atrisk funktionsv­ariation. Om två personer som befinner sig på olika ställen på denna skala handlar Lotta Greens radiodokum­entärdebut som också är Svenska Yles långprogra­msatsning den här månaden.

Programmet bygger på intervjuer med Rosanna Fellman och Malena Lindström som är mamma till Jeremy som (ännu) inte pratar utan i stället kommunicer­ar med bilder. Malena Lindström bidrar med föräldrape­rspektivet och berättar om hur det är att vara förälder till ett barn med autism.

Rosanna Fellman uttrycker sig mer välformule­rat och med större självinsik­t än de flesta när hon berättar om den autism som hon diagnostis­erades med under studietide­n. Hon talar om sina svårighete­r att tolka sociala koder, om sin temperamen­tsfulla direkthet och sitt ointresse för det sociala spelet med kallprat och artigheter. Hon menar också att många med lätta former av autism förmodlige­n är odiagnosti­serade, så vanligt är det.

Det är en högst intressant intervju full av självdista­ns och humor, och för en recensent som lätt lyssnar med ”citat- och rubrikörat” levererar hon formulerin­g efter formulerin­g som man frestas att återge.

Formulerin­gsförmågan är möjligen också ett blivande yrke för henne. Hon vann Arvid Mörne-priset i lyrik i fjol med diktsviten Störd på temat normalitet, och kommer att debutera som författare i höst. Också i programmet talar hon om att alla har rätt att bemötas med respekt, och efterlyser en större mångfald inom exempelvis politiken där alla verkar stöpta i samma form.

Det är trots allt två rätt hoppfulla berättelse­r, där budskapet är att autism i sina olika former är något som det går att lära sig hantera. Det finns andra sätt att kommunicer­a än genom tal, och att fungera på ett annat sätt än det som anses vara normen kan också vara en tillgång.

Ämnet får även Lotta Green att själv vid ett tillfälle reflektera över sitt eget sociala beteende och hur hon ofta ”flinar upp sig” helt i onödan. Greppet hade kunnat användas mer konsekvent till flera sådana reflektion­er. Yle Vega 9.15, repris 2.3 18.05 och 6.3 22.50

 ?? FOTO: CHARLOTTA GREEN / YLE ?? Den debuterand­e författare­n Rosanna Fellman berättar om sin autism.
FOTO: CHARLOTTA GREEN / YLE Den debuterand­e författare­n Rosanna Fellman berättar om sin autism.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland