Hufvudstadsbladet

Trollmaske­r kan ge Oscar

- HBL-TT/MIRANDA SIGANDER

■ Det tog 30 sekunder för Göran Lundströms telefon att börja ringa efter det direktsänd­a beskedet att Gräns var Oscarsnomi­nerad i kategorin bästa makeup.

– Sedan ringde det hela dagen och folk frågade ”hur känns det?”, samtidigt som det var omöjligt att hinna känna någonting. Men nu börjar jag bli nervös, säger Göran Lundström och slår sig ner framför trollen Tinas och Vores hår, näsor och huddelar.

Utlagda på ett bord i hans arbetsstud­io ser de uppmärksam­made anletsdrag­en egentligen inte så märkvärdig­a ut. Men alla som har sett Ali Abbasis Gräns vet att skådespela­rna Eva Melanders och Eero Milonoffs transforma­tioner är förbluffan­de.

För Göran Lundström tog det ett tag att inse hur lyckat resultatet hade blivit. Men när han jobbade i USA under förra året, och kollegor såg Gränstrail­ern och blev osäkra på om skådespela­rna verkligen bar mask eller inte, började polletten trilla ned.

– Om folk som jobbar med det här, som har tränade ögon, blir osäkra, då kände jag att vi hade lyckats med något. Till slut insåg jag hur unikt det är att få bygga en sådan här karaktär med en sminkning som inte är en specialeff­ekt.

Efter 28 år i branschen har den självlärde svensken redan bra kontakter och han jobbar ofta ut- omlands. Förra sommaren fick han i uppdrag att ålderssmin­ka Mahershala Ali till tredje säsongen av HBO-aktuella True detective.

Göran Lundström har inte förberett något tacktal och han tror att oddsen för en Oscarsvins­t är dåliga.

– Vi är en liten svensk film som ska röstas fram av folk som inte nödvändigt­vis kan någonting om smink. Då blir det en popularite­tsgrej. Vice med Christian Bale ligger ganska bra till. Och vad kan vara värre än att ha ett tacktal och sedan inte vinna? Nu kan jag sitta och hoppas att jag inte vinner eftersom jag inte har något tacktal, jag kör lite omvänd psykologi på mig själv.

Yle Teema sänder galan natten mot måndagen med referat på svenska av Silja Sahlgren-Fodstad och Nicke Aldén. Yle Teema 1.30, repris måndag 20.00

 ?? FOTO: NAINA HELéN JåMA/TT ?? Natten till måndagen kan Göran Lundström vinna en Oscar för sina trollmaske­r i filmen Gräns.
FOTO: NAINA HELéN JåMA/TT Natten till måndagen kan Göran Lundström vinna en Oscar för sina trollmaske­r i filmen Gräns.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland