Hufvudstadsbladet

Besvikelse i skidspåret och på basketplan­en

Med några minuter kvar av den avgörande VM-kvalmatche­n mellan Finland och Ryssland stod matchen 74–74. En plats i VM var inom räckhåll, tre poäng från fingerspet­sarna. Då visade basketgiga­nten Ryssland sin storhet. I skid-VM var många spetsade på medalj

- MARCUS LINDQVIST 029 080 1353, marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

Tiotusen åskådare inne på skidstadio­n i Seefeld flämtar till kollektivt. Hemma i Finland slår sig en miljon tv-tittare i pannan och släpper troligen ur sig en och annan svordom.

Finlands medaljchan­ser går upp i rök då Ristomatti Hakola går omkull i utförsback­en in mot stadion. Alla visste att den blir svår.

– Jag steg väl på Pelles stav. Jag försökte gå förbi på rakan men precis då svingade han staven åt sidan. Svårt att säga. Kolfiber är ganska halt då du stiger på det, säger Hakola och syftar till Italiens ankare Federico Pellegrino.

Tidernas chans

Hans blick är tom. Besvikelse­n är enorm. Finland hade en chans till medalj.

– Jag var helt fräsch. Det svider i själen. Vi hade förstås stått stilla i tjugo sekunder uppe på backen, säger han.

– Det här var mitt livs hittills viktigaste dag. Jag är 27. Ni kan föreställa er hur det känns. Jag sov inte mer än ett par timmar senaste natt. Jag var så taggad för det här.

Förlorad medaljchan­s

Fältet var samlat före ankarsträc­kan och inför den sista utförsback­en mot stadion stannade herrarna upp för en stund och synade varandras kort. Ingen ville gå först, tills Rysslands Alexandr Bolsjunov störtade utför backen.

Hakola låg bra till före upploppet. Svårt att veta hur det hade gått om han inte förlorat balansen.

– Topp tre, säger sprintträn­aren Mikko Virtanen utan att tveka.

– Inte helt säkert förstås. Man måste skida i mål först.

Banprofile­n

Det fanns vissa förhoppnin­gar om att Iivo Niskanen skulle avgöra lagsprinte­n i ett tidigare skede och skida pjäxorna av konkurrent­erna i den stora uppförsbac­ken. Det lyckades inte – skidorna var inte bra och banprofile­n var inte i Niskanens smak.

– Jag behövde ju inte skida mera under sista sträckan. Jag prövade gårdagens skidor till först och kom ingenstans med dem. Kvalskidor­na fungerade betydligt bättre under sista sträckan. Men det avgjorde inte resultatet i dag. Skillnader­na är så små att det inte har någon betydelse. Banprofile­n är sådan att det bara är att ta en kölapp uppe på backkrönet, säger Niskanen.

OS om tre år

Niskanen hade ändå återhämtat sig efter lördagens tremil. Hans lopp blev delvis förstört av en lårkramp efter att han fallit omkull i servicezon­en.

– Formen är helt bra. Åtminstone inte sämre.

Han hade några ord till Hakola efter målgången. En klen tröst, men ändå.

– Jag sa att vi tar det i OS om tre år i stället.

 ?? Foto: lEHtikUva / HEikki saUkkoMaa / villE vUoriNEN ?? Ristomatti Hakola och Iivo Niskanen undrar vad det är som pågår i skid-VM medan Petteri Koponen hoppades på bättre resultat i den avgörande basketmatc­hen mot Ryssland.
Foto: lEHtikUva / HEikki saUkkoMaa / villE vUoriNEN Ristomatti Hakola och Iivo Niskanen undrar vad det är som pågår i skid-VM medan Petteri Koponen hoppades på bättre resultat i den avgörande basketmatc­hen mot Ryssland.
 ??  ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA ?? Ristomatti Hakola föll omkull under ankarsträc­kan och Finland slutade sjua.
FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA Ristomatti Hakola föll omkull under ankarsträc­kan och Finland slutade sjua.
 ??  ?? HBL i SeefeldMAR­CUS LINDQVIST
HBL i SeefeldMAR­CUS LINDQVIST

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland